Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Es paliku pie sava un nepade vos

Šogad visā pasaulē svin amerikāņu minimālisma klasiķa Filipa Glāsa 75 gadu jubileju. Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris to svinēs koncertos Ventspils Teātra namā Jūras vārti 28.IX plkst. 19 un Rīgā Lielajā ģildē 29.IX plkst.19 kopā ar diriģentu Normundu Šnē un ievērojamo sitaminstrumentālistu Džonatanu Hāsu. Programmas nagla ir Koncertfantāzija 2 timpānistiem un orķestrim, komponēta pēc Dž. Hāsa lūguma. Uz skatuves būs 14 timpānu, tos viesis brālīgi dalīs ar LNSO galveno sitaminstrumentālistu Edgaru Saksonu.

Kopš pasaules pirmatskaņojuma 2000. gadā ar Amerikas simfonisko orķestri Hāss šo darbu atskaņojis jau 68 reizes ar 32 orķestriem ASV, Meksikā un Eiropā. 14 reižu viņš to spēlējis Jormas Elo veidotajā baletiestudējumā Double Evil/Divkāršs ļaunums.

Savā unikālajā, vairāk nekā 25 gadus ilgajā karjerā Dž. Hāsam izdevies pierādīt timpānus kā solo instrumentu. Viņš pats gan smej, ka karjera sākusies ar Rokfellera fonda atteikumu atbalstīt viņa pirmo solokoncertu Kārnegīholā 1979. gadā, paskaidrojot, ka atbalsta tikai mūzikas instrumentu izpildītājus. Hāss iecirties un devies uz fonda biroju: «Piedodiet, ir pieļauta liela kļūda! Es arī esmu mūziķis, un timpāns ir mūzikas instruments! Atnāciet un pārliecinieties!» Fonda pārstāvi koncerts tā sajūsminājis, ka viņa uz karstām pēdām izsniegusi čeku koncerta izdevumu apmaksai. Arī ceļš līdz Glāsa Koncertfantāzijai nav bijis rozēm kaisīts, jo desmit gadus nācies cīnīties par finansējumu tās pasūtīšanai. «Neveiksmīgi arī gadījās, ka tajā pašā dienā, kad pirmoreiz iesniedzu projektu, šajā fondā vērsās arī Ņujorkas Metropolitēna opera, lai par ceturtdaļmiljonu dolāru (!) pasūtītu Glāsam operu Ceļinieks/Voyager. Bet es paliku pie sava un nepadevos,» Hāss saka ar platu, gandarītu smaidu.

Pasūtījāt darbu Glāsam, jo viņu jau pazināt?

Nē. Es biju spēlējis viņa mūziku, bet komponistu nebiju sastapis līdz 1988. gadam, kad vēlējos, lai viņš uzraksta solokoncertu man - timpānistam. Pēc tam mums bija daudz sarunu par to, kādam tam vajadzētu būt. Glāss teica, ka nezina, kā rakstīt, bet tieši tas bija vajadzīgs: tātad taps kas svaigs, neparasts! Koncertfantāzija ļoti atšķiras no pārējiem Glāsa darbiem.

Uzrakstītais jūs gandarīja?

Nē! Kad viņš iedeva notis, tā izrādījās tikai skice. Man nācās palīdzēt, kā solistu partijas risināt saistošāk. Koncertfantāzijā ir divas kadences. Pirmo uzrakstīju es, un to nospēlējām pasaules pirmatskaņojumā. Otru uzrakstīja Filips Glāss, un to spēlējam kopš brīža, kad viņš teica, ka kādreiz gribētu dzirdēt arī savu kadenci. Taču viņš man ir atļāvis improvizēt, lai gan savos skaņdarbos nemēdz to pieļaut.

Runājam par koncertu vienam, taču realitātē tas ir diviem solistiem!

Sākumā vēlējos koncertu sev. Tad mana laba draudzene, toreizējā Ņujorkas filharmoniķu direktore Ketrina M. Kehila (tagad - Mann Center for the Performing Arts prezidente) ieteica: ja vēlies šo darbu atskaņot bieži, ar daudziem orķestriem, tev jāiesaista orķestru timpānisti. Tā bija spoža un psiholoģiski gudra doma, jo timpānistiem ir ļoti reta iespēja spēlēt solo. Tad lūdzu Glāsam, lai raksta diviem. Finansējumu piešķīra organizācija Meet the Composer, turklāt tā bija pirmā reize, kad Glāss saņēma ASV valsts grantu.

Kāpēc vajadzīgi 14 timpāni?

Lai varētu nospēlēt melodijas un harmonijas. Jau pašā sākumā Glāsam teicu, ka vēlos melodisku timpānu partiju. Un, re, ir!

Esat pastāvīgā kontaktā?

Mums ir dažādi projekti, ieskaitot viņa kameroperas Ešeru nama krišana ierakstu. Savam sitaminstrumentu ansamblim NYsteel esmu aranžējis un ierakstījis daudzus viņa darbus. Klavieru etīdes pat pārcēlu 37 Trinidadas metāla bungām, kuras spēlē 18 mūziķi.

Kulta komponists neizturas kā zvaigzne?

Nē, jo viņš ir pamatīgi cīnījies, līdz kļuva slavens, - strādājis par santehniķi un par taksometra šoferi - un neaizmirst, no kurienes izsities. Cilvēki pat brīnās: vai tiešām šis klusais, neuzkrītošais cilvēks ir Glāss? Viņš joprojām uzstājas ar savu ansambli un ir tik pārsteidzoši enerģisks, ka šķiet 75 gadus jauns, nevis vecs! Viņam ir veicies, jo mūziķi vēlas spēlēt un publika klausīties viņa mūziku. Viņa melodijas iespiežas atmiņā, tās ir melodiskas, brīnišķīgas, gudras un interesantas. Bet mūzikas elementu atkārtošanos varu salīdzināt ar mātes dziedāto šūpuļdziesmu - dzirdot ik vakaru, tā ir ieaugusi tavā sirdī!

Sadarbojaties arī ar dzīvesbiedri režisori Annu Kepi?

Ņujorkā veidojam mūsdienu teātra izrādes ar aktieriem un mūziķu ansambli, arī Rīgā parādījām amerikāņu dramaturga Sema Šeparda Mēles aktierim un perkusionistam. Tikko pabeidzām īpašu All Star Orchestra/Visu zvaigžņu orķestra projektu, kurā diriģents Džerards Švarcs sapulcēja ASV slavenāko orķestru mūziķus. Strādājām divus gadus un augusta beigās ierakstījām 20 skaņdarbus astoņiem muzikāli izglītojošiem televīzijas šoviem. Tos sāks demonstrēt janvārī, lai ieinteresētu skolniekus par klasisko mūziku. Top arī DVD un interaktīvas programmas, aplikācijas mobilajos telefonos. Filmēja 19 lielās kameras, bet vēl desmit maziņas fokusējās katra uz vienu konkrētu mūziķi. Skolnieki varēs izvēlēties, piemēram, vērot tikai vijolnieku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?