Franču likumdošana runā, ka foie gras ir ar likumu aizsargāts Francijas kultūras un gastronomijas mantojums. Savukārt dažās vietās Savienotajās Valstīs un lielā daļā Eiropas foie gras ar likumu aizliegts ražot. Pat notikuši uzbrukumi restorāniem, kuru ēdienkartē parādījies foie gras. Un iemesls ir saprotams - zosis tiek ar varu barotas, dažu nedēļu laikā tajās tiek iebērts tik daudz graudu, cik citos apstākļos visa mūža laikā putns nedabūtu ir redzēt. Aknas palielinās astoņas reizes. Un nav tas skaisti.
Bet nenormāli garšīgi. Ēdiens ir taukains, salds, maigs, pilnīgs. Foie gras visam, ar ko tas kopā tiek pasniegts, liek garšot nepārspējami. Vai tu vari uztaisīt smalkas vakariņas bez foie gras? Protams. Arī maratonu var noskriet bez gatavošanās.
Spānijā ir kāda ferma, kurā metode naturālam foie gras ir nodrošināta pilnībā. Starp citu, lielā daļā pasaules, kur tiek audzētas zosis, to aknu izmantošana notiek līdzīgi. Spāņu fermā tiek izmantots ebreju atklātais zosu dabiskais instinkts - tad, kad kļūst aukstāks, kārtīgi jāsaēdas, lai sagatavotos ziemai. Un, lai tiktu pie delikateses, zosis ēd delikateses. Pārgatavojušās vīģes, olīvas. Lai arī fermeris vairāk nopelnītu, pārdodot vīģes un olīvas tirgū, zosīm ļauj ēst to, ko tās grib. Un pārpalikušo pārdod.
Franču gastronomijas olimpiskajās spēlēs Coupde Coeur liels skandāls izcēlās, kad šīs spāņu fermas foie gras uzvarēja. Franči apsūdzēja Spānijas valdību, jo tā, visticamāk, ir piedalījusies kukuļošanā, lai viņējo šefpavārs uzvarētu. Kad nespēja atrast pierādījumus, uzvarētāja foie gras neatzina par foie gras, jo nav notikusi likumā noteiktā zosu piespiedu barošana.
Vēl viens lieliska foie gras raksturlielums ir tā dzeltenums. Labākie foie gras pasaulē ir dzelteni. Tas rodas no piespiedu barošanā izmantotās kukurūzas daudzuma. Naturālā foie gras saimniecībā izmanto vēl vienu zosu vājību - dzeltenas savvaļas puķes. Tām esot tik garšīgas sēklas, ka zosis noēd visu. Un aknas kļūst burtiski dzeltenas.
Tieši tāpat ir ar sāli, pipariem un citām garšvielām. Spāņu fermā audzēto zosu aknas netiek ne sālītas, ne piparotas, arī citas garšas nianses netiek uzlabotas. Kādas aknas zosis dod, tādas tiek pasniegtas. Sāļumam ir kāds augs, pipariem ir savvaļas pipars, un smalko anīsa niansi zosis savām aknām sagādā pašas.
Zosīm dod to, ko tās grib, un zosis dod vislabāko foie gras pasaulē. Un nekāda piespiedu barošana.