Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Garšas eksperimenti

Pasaulē viss mainās. Tas notiek arī ar mūsu garšas kārpiņām. Es pazītu daudzus cilvēkus, kas kādreiz dzēra tikai saldu un pussaldu vīnu, bet tagad tiem nemaz virsū vairs neskatās. Nav moderni.

Uz šīs noskaņas fona es vienmēr esmu brīnījies par gruzīnu vīnu popularitāti Latvijā. Padomju laikos to varēja izskaidrot ar labas alternatīvas trūkumu, taču tagad kvalitatīvu vīnu piedāvājums ir ievērojami audzis, tomēr Gruzijas vīnu popularitāte nav mazinājusies. Tomēr arī šie vīni nestāv uz vietas un mainās. Patērētājs, kurš «samaitājies» ar starptautisko stilu, tos var arī neizvēlēties. Taču, no otras puses, stils jāmaina pietiekami lēni un piesardzīgi, lai no šiem vīniem nenovērstos arī tradicionālo Gruzijas vīnu piekritēji. Tieši šāds - reizē eiropeisks un reizē tradicionāli gruzīnisks - ir Tbilvino sarkanvīns Alanzanskaja dolina. Tas nav tik salds kā daudzi citi gruzīni vīni, bet nav arī tik skābs, lai to varētu dēvēt par sausu. Garšā saldeni sulīgi ķirši un pārgatavojušās ērkšķogas. Patīkami, ka nobeigumā parādās maigas miecvielas, kas it kā pieliek punktu kopējai kompozīcijai. Visvairāk šajā vīnā man patīk augļainais raksturs un vienkāršība. Kārtējo reizi pārliecinājos, ka tieši lētākajos Alanzanskaja dolina vīnos pretstatā dārgākajiem Kindzmarauli un Kvančkara daudz spēcīgāk ir jūtams dabisku ogu augļainums un nesamaitātais raksturs. Tas ir aspekts, kas daudzos vīnos pazūd, vīndariem cenšoties ar lētākiem paņēmieniem radīt sarežģītāku garšu.

Ar garšas eksperimentiem aizraujas daudzās vietās. Itālijā pat ir sava eksperimentālo vīnu kategorija, kuru darināšanas metodes iziet ārpus tradicionāliem un stingri reglamentētiem rāmjiem. Runa ir par tā sauktajiem Supertoskānas vīniem. Nesen pagaršoju kādu pavisam traku vīnu. Tas tapis par godu Itālijas valsts 150 gadu pastāvēšanai, kas tika svinēta visu šo gadu. Runa ir par Memoro Vino Rosso Italia IGT. Šis vīns atrodas ārpus jebkādiem rāmjiem. Tā sastāvā ir 12 mēnešus ozolkokā izturētas montepulciano vīnogas, kas augušas Abruco reģionā, saulainajā Sicīlijā augušās nero d'avola vīnogas, ziemeļos - Veneto reģionā - augušās merlot vīnogas, un Apūlijas reģionā audzētās primitivo vīnogas, kas pirms spiešanas vēl tikušas žāvētas. Dažādu gadu vīni, dažādas darīšanas metodes. Tumšie ķirši, vīģes, kafija, plūmes. Pirmo reizi to pagaršojot, es vienkārši apjuku. Visu laiku mēģināju atšifrēt vīnā esošās vīnogu šķirnes, to garšu, noteikt vienu konkrētu tapšanas reģionu. Visu laiku manas smadzenes intensīvi darbojās, bet nekādi atbilžu varianti neradās. Kaut ko tādu - garšas ziņā tik itālisku vīnu, bet reizē tik netradicionālu - es nekad nebiju dzēris. Visa Itālijas dvēsele vienā vīnā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?