Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Gribat sunīti? Lūdzu, 500 latu par katru

Šicū, Akita Inu, Ca de Bou, falēne, basendži, korsosuns - tās ir tikai dažas no grūti izrunājamām suņu šķirnēm, kuras ir iespējams iegādāties arī Latvijā. Tomēr jārēķinās, ka summa, no kuras būs jāšķiras, lai iegādātos kādu sev tīkamu mīluli ar ekskluzīvu nosaukumu, var sasniegt pat vairākus tūkstošus latu. Un, lai arī cik tas dīvaini būtu, tā ir atsevišķa uzņēmējdarbības nozare, nebūt ne maza, kura šobrīd valstī ir atstāta pašplūsmā.

Nemaksā nodokļus

Aplūkojot populārākajā interneta vietnē ss.lv izvietotos sludinājumus, piedāvātais dzīvnieku klāsts ir ievērojams - teju 1,5 tūkstošu sludinājumu piedāvā iespēju iegādāties dažādu šķirņu suņus, aptuveni 350 sludinājumos tiek pārdoti šķirnes kaķi. Daudzi no pārdevējiem ir tādi, kuri suņu un kaķu pārdošanu ir pārvērtuši realā biznesā, bet, kā izrādās, vairākumā gadījumu nodokļu par to nemaksā.

«Mājdzīvnieku tirdzniecība Latvijā nav līdz galam sakārtota, trūkst gan audzētāju darbību regulējošu noteikumu, gan uzraudzības kapacitātes un finansējuma, gan pašu tirgotāju godaprāta,» situāciju komentē Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Dzīvnieku aizsardzības nodaļas vadītāja Iveta Kociņa.

Diena viesojās kādas rīdzinieces Tatjanas dzīvoklī, kur viņa ir izveidojusi Jorkšīras terjeru audzētavu un nodarbojas ar kucēnu tirdzniecību. Kā atzīst pati saimniece, tas zināmā mērā ir kļuvis jau par viņas dzīvesveidu vairāk nekā piecu gadu garumā. Tatjanas dzīvoklī pašreiz mitinās astoņi šīs šķirnes sunīši, no kuriem tikai viens ir puisītis - Jorkšīras terjeru pasaules čempiona dēls no Meksikas. «Mēs viņu nopirkām kādā izstādē Polijā,» atceras saimniece, kura savulaik šķīrās no diviem tūkstošiem latu un ieķīlāja dzīvokli, lai iegādātos dižciltīgo puiku. Tieši tāpēc, ka sunītim ir dižciltīgas asinis, tā pēcnācēji maksā no 400 līdz 600 latiem, turklāt tās ir krīzes cenas. Saimniece neslēpj, ka nodokļu maksājumus neveic, jo sunīši esot viņas privātīpašums un viņa pati izvēlas, ko ar tiem iesākt.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) ir gluži pretējās domās, proti, kā paskaidroja VID pārstāve Ieva Dzilna, ja persona ir reģistrējusies kādā suņu audzētāju biedrībā, savam sunim atrod līgavu vai līgavaini ar ciltsrakstiem un katru gadu audzē un pārdod kucēnus, tad tā ir uzskatāma par saimniecisko darbību un nodokļi nepārprotami būtu jāmaksā.

«Tas ir mans hobijs un dzīvesstils, nevis bizness,» saka arī Jānis, kuram pieder vācu aitusuņu audzētava Mālpilī un ir pat interneta mājaslapa, kurā aicināts suņus iegādāties. Lai arī darbs ar suņu audzēšanu ir aizsākts vairāk nekā pirms 20 gadiem, līdz šim neviens viņam neesot norādījis, ka viņa pienākums būtu maksāt nodokļus.

Par nodokļiem nezināšanu izrāda neviens vien suņu un kaķu audzētājs. «Savulaik esmu papētījusi normatīvos aktus, taču, manuprāt, tur nav skaidri atrunāts, ka tas būtu jādara,» Dienai skaidro kāda labradodras retrīveru kucēnu saimniece, kura tos pārdod par 300 līdz 350 latiem.

Nav arī atļaujas

Suņu un kaķu tirgotāji, kā izrādās, veikli pamanās apiet ne tikai nodokļu maksāšanu, bet arī strādā bez īpašām PVD atļaujām, tiesa, šajā ziņā valsts skaidrus noteikumus nav pateikusi. «PVD izsniegta atļauja tirdzniecībai ar mājas dzīvniekiem nepieciešama tikai specializētajām tirdzniecības vietām,» skaidro I. Kociņa. «Kas attiecas uz dzīvnieku tirdzniecību tā īpašnieka valdījumā, tad īpašniekam dzīvniekiem jānodrošina veselības un labturības prasības, jānodrošina, lai dzīvnieki netraucē un neapdraud cilvēkus un citus dzīvniekus,» norāda I. Kociņa un piebilst, ka godprātīgie dzīvnieku tirgotāji, respektējot normatīvo aktu prasības, par savu nodarbi vismaz ir informējuši dienesta teritoriālo struktūrvienību. Taču viņa atzīst, ka šādu tirgotāju nav daudz.

Tomēr kaķu un suņu biznesa patvaļai drīz var pienākt gals. Janvārī valdība atbalstījusi Eiropas Konvenciju par mājas (istabas) dzīvnieku aizsardzību, kas reglamentēs arī mājdzīvnieku tirdzniecību, proti, ir paredzēts, ka ikvienai personai, kas nodarbojas ar dzīvnieku tirdzniecību, par to būs jāpaziņo atbildīgajai iestādei. Nosacījumi arī paredz, ka tirgot mīluļus drīkstēs tikai gadījumā, ja būs iegūta profesionālā izglītība.

Dzīvnieku tirgotāji uz to raugās skeptiski. «Domāju, ka nebūs reāli izkontrolēt visus,» saka Labradoras retrīvera saimniece, un līdzīgu viedokli pauž arī citi.

«Ir apsveicami, ka valdība atbalstījusi šādu nozīmīgu likumprojektu un drīzumā plāno ratificēt konvenciju,» vērtē PVD pārstāve I. Kociņa. Tomēr viņa atzīst, ka ar atbalstīšanu un ratificēšanu vien ir par maz - vajadzīga kopēja politika un startēģija. Jautāta, vai reāli profesionāli izglītot visus mājdzīvnieku tirgotājus, I. Kociņa atbild: «Ja tādu prasību noteiks, to varētu darīt Latvijas Veterinārārstu biedrība vai dzīvnieku audzētāju klubu speciālisti, bet to katrā ziņā iespējams noteikt tikai noteikumos, kas reglamentēs to darbību.»

Top komentāri

Ieva
I
"Lai šis pasākums nestu peļņu, ir jābūt veselai reģistrētai suņaudzētavai." Man ir reģistrēta suņu audzētava un nekādu peļņu tas nenes.Piedevām suņu audzētavu var reģistrēt ja ir viena vaislas kuce,pabeigti kinoloģiskie kursi.No vienas kuces var iegūt kucēnus reizi gadā,un arī tas ne vienmēr notiek.Taču pat ja kuce ir palikusi tukšā visa pasākuma ir ieguldīti pietiekosi lieli līdzekļi....un ko tad?Kadus nodokļus atvilkt,vai varbūt arī kādus nodokļu atvieglojumus ieviest.Arī lielākās audzētavās peļņas nav nekādas,vairāk suņu,biezāk kuceni ,lielāki izdevumi!!! TAS KA SUŅI NAV BIZNES IR SKAIDRS JAU ĻOTI,ĻOTI SEN!!!Audzetavu īpašnieki un suņu audzētāji ir savu šķirņu fanāti.Kuru galvenais mērķis ir izaudzēt ideālo suni,ieliekot tajā visā dvēseli,milzīgu darbu,milzīgus līdzekļus,laiku,pacietību u.t.t. Un tikai nezinatājam var šķist ka te baigais biznes notiek,baigo"piķi"pelna.:( Varbūt selekcionāriem un puķkopjiem,dārzniekiem arī uzlikt nodokli par katru izaudzēto kartupeli,jāņogu,vai puķi???
Skorobednaja
S
. Tādu h.... vēl nebiju lasījis. Raksta autorei iesaku pamēģināt - iegādāties labu, veselu kucēnu, tad izaudzināt to par labu, veselu, skolotu suni, pabraukāt ar viņu pa suņu izstādēm, veikt sunim veselības pārbaudes un ikgadējās potes (šeit nav iekļauta nejauša slimība vai nedod dievs kāda nopietna trauma, kuru var izārstēt tikai kaimiņu valstīs vai vēl tālāk no mājām ). Protams, ja suns ir ģimenes loceklis, tad tam pienākas arī gardumi, vitamīni, mantiņas (bumbas, kociņi utt), ziemas drēbes īsspalvainam sunim utt. ... nagu knaibles (ja nepieciešams), ausu tīrāmais līdzeklis, šampūni, zobu pastas, siksniņas pastaigām, siksniņas izstādēm, uzpurns, ikgadējā kluba biedra maksa (LKF,LKA u.c.) Tad vetārsta apmeklējumi -profilaktiskie, gan slimību gadījumā, gan grūsnības gadījumā - pieminēšu, ka vetārsta apmeklējums labā klīnikā ir dārgāks par cilvēka ārsta apmeklējumu. Profesionāla barība sunim, kuceniem - gan sausā, gan parastā (gaļa, biezpiens, darzeņi, putras) - iesaku parēķināt cik viens suns dienā apēd , ieskaitot visus nepieciešamos vitamīnus - Skorobogatovas kundzei iesaku ieiet veikalā apskatīt kaut vai liellopa gaļas cenu, ja vien viņa nedomā, ka suņi ir veģetārieši....Nu tas tā īsumā, gan jau ir kas tāds ko nepiemineju, bet vienu zinu noteikti, ja apliks ar nodokļiem manu super "ienesīgo rūpalu", tad gaidiet Latvijā kaktu audzētavas, ar nekvalitatīviem suņiem. Un no sirds iesaku vispirms noskaidrot informaciju, pirms ražot tik absurdus rakstus. P.S. Ja gribas suni par 20 ls - lūdzu, laukos kādam krancim piedzima kucēni, taču par suņa veselību, raksturu, vecākiem nav ne jausmas...
Ieva
I
Esmu vienīgā Falenes kucēna kurš šobrīd Latvijā tiek pārdots īpašniece.Sākšu ar to ,ka nodokļi par šo kucēnu ir samaksāti vairāk nekā varētu vēlēties.Jau sākot no momenta, kad tika iegādāta kucēna māte.Atvainojos ,bet tiek maksāti nodokļi par suni(māti),vakcinējot,veicot dažādas pārbaudes,pērkot barību,maksājot par izstādēm,par dzīvnieka dokumentiem,par dzīvnieka pārvadāšanu transportā u.t.t jau tiek iekasēti nodokļi(PVN),tālāk sarēķinot izdevumus līdz tam momentam kad kucēni nāk pasaulē ,un līdz momentam kad tos var sākt pārdot,jau bieži vien pārsniedz to cenu par kuru kucēnu var pārdot.Kucēna cena nenosedz tos izdevumus kuri ir saistīti ar viņu.Kāda peļņa ir suņu audzētajiem???Ja man ir nepārdots 8.mēnešus vecs kucēns???Pagājušajā gadā savu kollija kuci vedu pārot uz Pēterburgu samaksājot 1000Eiro par aizvēšanu un suņu puikas pakalpojumu.Piedzima trīs kucēni .Talāk izdevumi par vakcinēšanu,attārpošanu,ciltsrakstiem,acu parbaudēm,kucēnu barošanu,vitaminiem u.t.t.Nevar aizmirst ari par nepieciešamību dažkārt pieaicināt vetārstu dzemdību laika(Kas arī maz nemaksā),vēlāk līdz momentam kad kucēni tiek realizēti,par sabojātu grīdu,mēbelēm u.t.t ,kas ari bieži vien gadās kamēr kucēni aug un ir iespējams tos realizēt.Tad kur ir tā peļņa no kuras man būtu jāmaksā nodoklis???sarēķināju visus Izdevumus 1300Ls ,ienākumi 900Ls.Tad vēlreiz kur ir tā peļņa no kuras būtu vēl kādi nodokļi jāatvelk???
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kāds bizness

Lai aprēķinātu, cik lielus ienākumus gūst suņu audzētāji, Diena kā piemēru izvēlējās Jorkšīras terjeru audzētājas Tatjanas saimniecību, kurā ir septiņas terjeru kucītes. Divām meitenēm ir pārāk mazs augums, lai tās radītu pēcnācējus, protduktīvas ir piecas dāmītes.
Kucītes ir atļauts lecināt vienu reizi gadā, Jorkšīras terjeriem vienā metienā piedzimst vidēji 3-4 kucēni (pieņemsim, ka 3). Cena, par kuru viņa reāli pārdod kucēnu - Ls 400 - 600 (vidēji Ls 500).
Aprēķins: 5 kucītes x 3 kucēni gadā x Ls 500 par vienu kucēnu = Ls 7500. Mēnesī tātad vidēji Ls 625

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?