Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Grunduļi Baltijas jūrā pielīdzināmi latvāņiem

Baltijas jūrā Latvijas ūdeņos dramatiskā ātrumā pieaug apaļā jūras grunduļa populācija. Tā ir agresīva ienācējsuga, kas barības ziņā konkurē ar citām zivīm, izēd to ikrus, dzen prom no barības vietām. Varētu teikt, ka grunduļi, tāpat kā latvāņi sauszemē, jūrā nomāc pārējās sugas. 2006. gadā ihtiologi, veicot zivju uzskaiti, tīklos pie Liepājas noķēra deviņus apaļos jūras grunduļus, turpretim pērn tie bija 2082, skaits palielinājies vairāk nekā 200 reižu. Aprēķināts, ka uz katru m2 varētu būt 3-5 jūras grunduļi.

Šīs sugas dzimtene ir Kaspijas un Melnā jūra, 1992. gadā tā tika konstatēta Polijā, stāsta Latvijas Hidroekoloģijas institūta vadošā pētniece Solvita Strāķe. Kopš tā laika grundulis nepārtraukti apguvis jaunas teritorijas uz ziemeļiem, pirmo reizi pie mums konstatēts 2004. gadā un spējis savairoties lielā ātrumā.

Straujais skaita pieaugums varētu izraisīt virkni problēmu - grunduļi atņem barību vietējām sugām, piemēram, Baltijas plekstēm, kas arī pārtiek no gliemenēm. «Lietuviešu pētnieki jau 2010. gadā ziņoja, ka vietās, kur uzturas jūras grunduļi, ir noēstas visas uz akmeņiem dzīvojošās gliemenes, domā, ka tur varētu būt vainīga šī svešā suga,» stāsta S. Strāķe. Arī Latvijā secināts, ka noteiktās teritorijās gliemeņu kolonijas ir pazudušas. Tās gan ēd arī jūras putni, un, visticamāk, kopā ar grunduļiem un plekstēm tie spēj apēst gliemenes ātrāk, nekā tās spēj ataugt. Un, jo lielāki aug grunduļi, jo vairāk tie patērē gliemenes, - līdz triju gadu vecumam tie dod priekšroku tārpiem. Vēl šī suga var «ietekmēt citu zivju sugu nārsta sekmes, apēdot to ikrus», kā arī vienkārši dzīt citas zivis prom no barības vietām, norāda zinātniskā institūta BIOR pētnieks Atis Minde. Pašu grunduli ēd mencas, akmeņplekstes, arī roņi un jūras putni, bet dabīgie ienaidnieki nespēj samazināt to skaitu.

Latvijas Zvejnieku federācijas valdes priekšsēdētājs, ihtiologs Ēvalds Urtāns uzskata, ka šīm zivīm, kuru garums ir līdz 25 centimetriem un svars ap 200 gramiem, ir saimnieciska nozīme. Jūras grunduļus var izmantot konservos un kūpināt. Tie jau tagad iekļūst reņģu stāvvados un lucīšu murdos. Saskaņā ar Zemkopības ministrijas datiem 2012. gadā apaļā jūras grunduļa nozveja tikai piekrastē bija 2,19 tonnu. Pēc garšas šīs zivis atgādina mencu, uzskata E. Urtāns. Lietuvā tos jau pārstrādā, un pamazām jūras grunduļi ienāk arī Latvijas tirgū, piemēram, pārdošanā Rīgas Centrāltirgū. «Sasniedzot noteiktu skaitu un pie noteiktas cenu politikas tos zvejos aktīvāk, taču pilnībā izķert nevarēs,» prognozē ihtiologs. Būs arī nepieciešams laiks, lai cilvēki pieņemtu šo zivju sugu kā pārtikā izmantojamu. Taču jārēķinās, ka nākotnē ēdienkartē būs šī zivju suga.

«Zvejojot var ierobežot apaļo jūras grunduļu skaitu, taču piekrastē, kur tie uzturas, grūti veikt specializētu zveju, mērķētu uz vienu sugu. Palielinot tās intensitāti, ciestu citas zivju sugas. Tāpēc jācer, ka māte daba noregulēs grunduļu skaitu,» piebilst A. Minde un prognozē, ka grunduļu skaits, samazinoties barības bāzei, pakāpeniski stabilizēsies. Precīzākai situācijas novērtēšanai būtu nepieciešami papildu pētījumi, uzskata speciālisti. Tam piekrīt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāve Kristīne Barševska. Jūras monitoringa programmā, ko plānots pabeigt līdz šā gada beigām, šī svešo sugu problēma esot iezīmēta, un ir iecerēts apzināt reālo stāvokli dabā, taču, kad un vai tas tiks darīts, būšot atkarīgs arī no piešķirtā finansējuma. Tad, iespējams, tiks meklēti arī pasākumi jūras grunduļu un citu ienācēju sugu problēmas risināšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?