Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Horoskopi

Prasmīgas saimnieces mēdz rādīt savu meistarību, desertus un tortes dekorējot ar smalki veidotiem ziediem, kas izgatavoti no cukura vai marcipāna masas un ir gan estētiski pievilcīgi, gan ēdami un garšīgi. Gardēžiem nekas neparasts nav tortes dekorēt arī ar dzīviem ziediem. Taču ēdājam nereti gadās apmulst - skaistās puķes ir pieklājīgi jāpabīda uz šķīvja maliņas vai tomēr ziedus, kas parasti mūs priecē balkona kastē vai dārza dobē, var un drīkst arī ēst?

Glīti un noderīgi

Ziedu, ar ko dekorēt ēdienu, un ne tikai dekorēt, bet pat uzlabot un papildināt tā garšas nianses, ir visai daudz. Un runa ir ne tikai par kūkām un desertiem, bet arī gaļas ēdieniem, zupām un, protams, salātiem. Arvien vairāk aizraujoties ar dabisku ēdienu, tiek meklēti arī varianti, kā to vienkāršāk un vienlaikus skaistāk pasniegt tā, lai estētiskais efekts būtu arī funkcionāls. Un ziedi ēdiena sastāvā nav nekas jauns - šāda tradīcija ir pat vairākus gadsimtus sena!

Ko tad īsti ēst?

Var ēst gan dārzeņu ziedus, piemēram, gurķu, kabaču zirņu un pupiņu, gan augus no smukumdobes. Populārākie ēdamie ziedi ir tie, ko pievienojam tējām vai lietojam kaltētā veidā kā tējas. Arī garšaugu ziedi - diļļu, sīpolu, rukolas, sinepju - noder dekorēšanai un vienlaikus kā garšas piedeva gan svaigā, gan kaltētā veidā.

Lavandas ziediņi nelielā devā, pāris šķipsnu, derēs pie desertiem, alkoholiskajiem kokteiļiem ar džinu, cepumiem un kēksiem, kā arī putnu un zivs gaļas.

Rožu ziedus var izmantot kūku dekorēšanai veselus, cukurotus, ziedlapiņas - likt pie desertiem, salātiem un limonādēm. Kaltētas rožu lapiņas un pumpuri ir lieliska piedeva tējām, piemēram, zaļajai tējai, piparmētru tējai, kā arī tēju maisījumos.

Kliņģerītes un samtenes var pievienot gaļas ēdieniem un salātiem, kā arī rīsiem. Tās mēdz dēvēt arī par vienkāršo ļaužu safrānu, jo dod līdzīgu aromātu un piešķir ēdienam dzeltenīgu nokrāsu.

Krešu ziedi ir ne tikai skaisti un izteiksmīgi, bet sulīgi un kraukšķīgi, ar pikantu garšu, līdzīgi sinepēm vai marinētiem pipargurķīšiem. Lieliski iederas salātos.

Ēdamas ir arī dālijas un krizantēmas! Saplūkātas ziedlapiņas var pievienot salātiem, ar tām var pārkaisīt sautējumus un zupas. Krāsainas tās izskatās ļoti skaisti un piešķir ēdienam nedaudz saldskābi sulīgu garšu.

Atraitnītes ir vienas no populārākajām ēdamajām puķēm un vienas no vizuāli mīlīgākajām. Ar tām var rotāt desertus, saldējumu, tortes, dzērienus (sasaldēt ziedus ledus gabaliņos un tos pievienot kokteilim vai limonādei), arī pievienot salātiem.

Mazās, dekoratīvās devās noder arī ceriņu ziedi, ķiršu, ābeļu, upeņu, zemeņu ziediņi desertos un uz tortēm.

Mazāk ir labāk

Cik daudz izmantot ziedus ēdienu dekorēšanai un to sastāvā, ir gaumes jautājums. Taču jāatceras, ka tiem, it sevišķi intensīvi smaržojošajiem, ir arī izteikta garša, tādēļ tie jāpievieno nedaudz.

Latvijas Dabas muzeja Botānikas nodaļas vadītāja Inita Dāniele stāsta, ka vērts nogaršot arī pļavu un mežu ziedus. Piemēram, zaķkāpostus, āboliņu, pienenes, balto nātru ziediņus, rudzupuķes, gaiļbiksītes.

Ēdiet tikai tos ziedus, kurus pazīstat un par kuriem zināt, ka tie nav indīgi. Ne viss, kas aug jūsu dobē, ir paredzēts arī uzturam! Ēšanai un tējām piemērotas tādas puķes, kuru audzēšanā nav izmantoti minerālmēsli un cita ķīmija, kas nav migloti un auguši lielceļu vai ielu malās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?