Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Iepazīsties - mežacūka!

Mežacūka (Sus scrofa) ir lielākais cūku dzimtas pārstāvis pasaulē. Pirmo reizi nominācijas vēsturē Gada dzīvnieks nav aizsargājamo sugu sarakstos. Tomēr tā atpazīstamība sabiedrībā pēdējos gados ir ievērojami augusi saistībā ar Āfrikas cūku mēra izplatīšanos Latvijā. Mežacūku sugai ir 16 pasugu, un viena no tām ir mājas cūka, jo mežacūka ir mājas cūkas savvaļas priekštece.

Dabas Diena kopā ar vides speciālistiem apkopoja svarīgākos faktus, kas dabas mīļotājiem jāzina par šo vidēji pusotru metru garo un no 50 līdz pāris simtiem kilogramu (cūkas parametri ir atkarīgi no pasugas, kas mīt dažādos pasaules reģionos) smago pārnadžu kārtas dzīvnieku.

Aktīviste visēdāja

Patlaban mežacūkām riesta laiks, kas parasti notiek novembrī decembrī, ir beidzies, un līdz ar pavasara iestāšanos martā aprīlī piedzims mazie sivēni, kas pieaugušai cūkai metienā var būt no pieciem līdz pat 12. Riestā piedalās cūkas, kas sasniegušas noteiktu ķermeņa masas apjomu, kas atkarīgs, kāda bijusi pieejamā barība. Ja cūka barojusies labi, piemēram, maigas ziemas laikā vai mednieku piebarota, tā piedalās riestā jau pirmajā dzīves gadā. Riesta laikā starp kuiļiem notiek cīņas. Mežacūkas ir poligāmas, un viens tēviņš parasti apaugļo vairākas mātītes. Mežacūkas ar mazuļiem dzīvo baros, kas mīt noteiktā teritorijā un ik dienas to mēro, veicot ap 10 kilometru barības meklējumos, bet atgriežas guļvietā, kas ir bedre, «izklāta» ar zariem, sausu zāli un tamlīdzīgi. Mežacūkām tīk arī žagaru čupas, biezi saauguši krūmāji un egļu biežņa. Vienā barā mīt no 20 līdz pat 50 mežacūkām, un tās ir aktīvas lielākoties naktīs. Tām tīk arī mitras vietas un dubļi, kur izvārtīties, sevišķi vasarās, un dzīvnieki arī labi peld.

Mežacūkas ir visēdājas, taču lielākoties pārtiek no augiem - riekstiem, zīlēm, sēklām, bet jo īpaši tām tīk dažādas saknes un gumi, ko tās iegūst, izrakņājot augsni. Zemes rušināšana, ko mežacūkas dara barības meklējumos, nāk augu valstij par labu un ir labvēlīga dažādu sugu izplatībai. Bet cūkas labprāt apēd arī kukaiņus, sliekas, gliemežus un pat nelielus grauzējus, kā arī ievainotus zvērus un maitas. Tām garšo arī cilvēku audzēta pārtika, sākot no kartupeļiem un bietēm, beidzot ar pākšaugiem un graudiem. Cūku mūža ilgums ir ievērojams - no 10 līdz pat 20 gadiem atkarībā no labvēlīgiem vides apstākļiem un mednieka precīzās acs.

Mednieku kārums

Visvairāk mežacūku mīt Kurzemē un Zemgalē, arī Vidzemes ziemeļu daļā. Precīzs to skaits, protams, nav zināms, bet vidējās aplēses liek domāt, ka to ir ap 60-65 tūkstoši. Sezonā nomedītas tiek aptuveni 40 000 mežacūku - tā ir galvenā nomedītā suga Latvijā, stāsta Jānis Baumanis, Latvijas Valsts mežzinātnes institūta Silava medniecības un faunas menedžmenta pētījumu virziena pētnieks. Mežacūkas strauji vairojas, un to aktivitātes nodara postījumus arī cilvēku apsaimniekotajām teritorijām, tāpēc dzīvnieku populāciju nākas ierobežot, kontrolējot ar medībām. «Mežacūkas nāk arī uz pilsētām, un nav nekas neparasts, ja gadās sastapt meža dzīvniekus pilsētu nomalēs. Piemēram, nesen iedzīvotāji žēlojās par mežacūku aktivitātēm Vecmīlgrāvī un Mangaļsalā. Mazdārziņi bija izrakņāti, žogi salauzti, suņi un iedzīvotāji sabiedēti... Cūkas šeit ieviesās, jo zvejnieki izbēra loma atliekas un mežacūkām tā bija viegli pieejama maltīte. Tās ir attapīgas un ātri apjauš, kur droši un viegli ir pieejama pārtika,» stāsta J. Baumanis.

Aktīvā mežacūku medību sezona ir vasara, augusta otrā puse un septembris, kad tās posta labību un lauksaimniecības ražu, otrs aktivitātes vilnis - no oktobra līdz janvārim. Korekcijas medību paradumos ir ieviesis Āfrikas cūku mēris, kas skāris mežacūku populāciju Latgalē un Vidzemes ziemeļu daļā. Šajos reģionos aizliegtas medības ar dzinējiem, lai nesatramdītu cūkas un neliktu tām mērot lielus attālumus, tā iespējami ievazājot slimību citos reģionos. Arī suņi, kam tīk izvārtīties maitās vai izkārnījumos, ar saviem kažociņiem var pārnēsāt vīrusu. Āfrikas cūku mēra skartajās zonās nomedītie dzīvnieki jāuzglabā speciālos dzesētājos līdz brīdim, kad tiek veiktas analīzes un saņemti rezultāti.

Jācīnās pret mēri

Pārtikas un veterinārā dienesta Veterinārās uzraudzības departamenta direktores vietnieks Edvīns Oļševskis stāsta - Āfrikas cūku mēris ir bīstams, jo strauji izplatās un no tā nav iespējams dzīvniekus pasargāt: «Pret klasisko cūku mēri, kas arī izplatījies Latvijas austrumu daļā, ir vakcīnas, un tā izplatību iespējams ierobežot, taču Āfrikas cūku mēris ārstēšanai nepakļaujas, un dzīvnieki iet bojā, turklāt tas apdraud arī mājas cūku populāciju.» Pērn Āfrikas cūku mēris konstatēts aptuveni 217 mežacūkām. Liela nozīme izplatībā esot cilvēka faktoram - vai medības notiek saskaņā ar noteikumiem, vai gaļa un atliekas tiek pareizi uzglabātas un likvidētas. Baktērijas ir izturīgas pret zemu temperatūru un saglabājas vairāku gadu garumā pat saldētā gaļā. Cilvēka veselību gan mēris neietekmē, tāpēc medīšana nav aizliegta. Pilnībā likvidēt mežacūku populāciju mēra skartajos apvidos nav iespējams, tāpēc ieviesti citi mehānismi tās kontrolēšanai. Piemēram, medniekiem nav atļauts veikt masveida piebarošanu, izgāžot mežā lielas barības kravas. Jo mazāk būs pieejama barība, jo mazskaitliskāka būs mežacūku vairošanās, un skaits samazināsies, ir pārliecināts E. Oļševskis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Lepnā trofeja - ilkņi

Mežacūku gaļa ir garšīga, kuili parasti neēd, bet tā ilkņus iecienījuši trofeju tīkotāji.
Mežakuiļa ilkņi ir asi un gari, dzīvnieks tos izmanto zemes rušināšanai, kā arī cīņām.
Apakšējo ilkņu garums ir vidēji virs 20 cm, bet garākie var sasniegt pat 30 cm.
Dzīvam zvēram redzama 1/3 no ilkņu garuma, pārējā slēpjas žoklī.
Ilkņu garums atkarīgs no kuiļa vecuma, jo dzīvnieks vairāk pieaudzis, jo tie garāki. Visgarākie ir septiņgadīgam kuilim.
Veciem dzīvniekiem ilkņi nodilst, tie mēdz aplūzt arī bargās ziemās, rokoties pārtikas meklējumos pa sasalušu zemi.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?