Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Interneta lamu kultūra pārņēmusi arī ierēdņu prātus

«Aizver muti, kropli!» kāds, visticamāk, Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) darbinieks «ieteicis» savam diskusiju biedram portālā Diena.lv. Veicot nelielu eksperimentu - atlasot potenciāli aizskarošākos komentārus, ko pie ziņām rakstījuši Diena.lv lietotāji, un pārbaudot to autoru IP adreses - atklājām, ka virkne agresīvāko mutes brūķētāju nāk arī no dažādām valsts vai pašvaldību iestādēm.

Starp šādām iestādēm minama Iekšlietu ministrija (IeM), CSP, Valmieras dome, Latvijas Banka (LB) un pat Eiropas Parlaments Briselē. Dienas aptaujātie iestāžu pārstāvji gan atzīst - ko darbinieks dara un raksta internetā, nevar izkontrolēt visu laiku, tādēļ nākas paļauties uz ierēdņu godaprātu. CSP pārstāvis Aldis Brokāns gan solīja, ka vismaz šīs iestādes nepieklājīgais komentētājs tikšot «izskaitļots» un sodīts.

Komentēšanas kultūra interneta ziņu portālu administratoriem galvassāpes sagādā jau gadiem ilgi, turklāt, kopš no Krimināllikuma izņemti panti par goda un cieņas aizsardzību, radusies paradoksāla situācija, kad rupekļus nemaz pie atbildības saukt nav iespējams. Tieslietu ministrija gan cenšas paplašināt likuma tvērienu, lai tas aizsniegtos arī līdz goda un cieņas aizskārējiem, tomēr vēl šobrīd attiecīgie likumu grozījumi pieņemti nav.

Rupjās diskusijas

Kā konstatēja Diena, lai gan lielākā daļa aizskarošo komentāru tiek rakstīti no anonīmām privātpersonu vai uzņēmumu IP adresēm, netrūkst arī tādu, kuru autori tobrīd sēdējuši ministrijās vai citās iestādēs un paralēli valstij svarīgu problēmu risināšanai pieķengājuši interneta vidi. Turklāt lielākā daļa šādu komentāru bijusi vien īsa, rupja nolamāšanās, nevis mēģinājumi izvērsti, kaut nekorekti, skaidrot savu viedokli. Piemēram, kāds IeM ierēdnis uzskatījis par vajadzīgu ar IeM darbību nesaistītam rakstam pievienot tajā minēto politiķi aizskarošu komentāru: «Politiskā mau*a.»

IeM Sabiedrisko attiecību pārstāve Gunta Skrebele skaidro, ka «ministrijas darbiniekiem ir saistošs ētikas kodekss, kas nosaka uzvedības normas, kas jāievēro, pildot amata pienākumus darba laikā un ārpus darba laika». Viņa uzsver, ka šo kodeksu ievērot mudināts tiek katrs darbinieks, jo «tehniski aizliegumi problēmu neatrisina, būtiska ir tieši ētisko normu izpratne un ievērošana». «Protams, katram darbiniekam nevaram izsekot. IeM darbiniekiem interneta resurss paredzēts tikai dienesta pienākumu veikšanai,» viņa atzina un pat pateicās Dienai par uzmanības pievēršanu šai problēmai, kā arī solīja turpmāk vērtēt darbinieku rīcību šajā aspektā.

Arī CSP pārstāvis A. Brokāns Dienai atzina, ka viņa pārstāvētās iestādes darbinieka rīcība nav bijusi korekta. Viņš piebilda, ka pats cenšoties šādus komentārus vienkārši neņemt galvā: «Es neņemu tos nopietni. Kad sanāk laiks, palasu, bet principā tur ir pilnīgs sviests.» Viņaprāt, katrs cilvēks drīkst izteikt savu viedokli, kamēr vien netiek pārkāptas ētikas normas, tādēļ CSP savus darbiniekus šādā veidā kontrolēt necenšoties. Vēlāk viņš tomēr pārdomāja un lūdza Dienai informāciju par aizskarošo komentāru, lai tā autoru varētu atrast un sodīt.

Savukārt Valmieras domes sabiedrisko attiecību pārstāve Elīna Neimane skaidroja, ka dome paļaujoties uz darbinieku «iekšējām vērtībām par to, ar ko viņi nodarbojas darba laikā». «Protams, par to ir runāts, ka tādas lietas kā komentāru rakstīšanu no darba datora nevajadzētu darīt. To var droši darīt no mājas datora, bet, protams, paļaujamies uz darbinieku godaprātu, jo nevaram izkontrolēt, kurš ir rakstījis konkrēto viedokli.» Viņa arī uzsvēra, ka līdz šim sūdzību par Valmieras domes darbinieku aktivitātēm internetā bijis neesot. Konkrētajā gadījumā, kuru konstatēja Diena, karstasinīgi apspriežot Rīgas mēra Nila Ušakova veselības stāvokli, kāds Valmieras domes IP adreses lietotājs diskusijas biedram bija īsi un kodolīgi ieteicis: «Ej d*rst!»

Ar tikpat lielu neiecietību pret sarunas biedriem izcēlies arī kāds Latvijas Bankas IP adreses lietotājs, kurš sarunu biedram pavēlējis: «Rimsties, smerdeli!» LB pārstāvis Mārtiņš Grāvītis skaidro, ka tās darbinieki tiek regulāri instruēti par to, kā internetā strādājams, kā arī par to, ka internets nav anonīma vide: «LB Ētikas kodeksā ir papildus skaidrots, ko nozīmē ētiska uzvedība, tai skaitā, ka saziņā ar sabiedrību darbinieks atturas no izteikumiem, kuri ļautu sabiedrībai apšaubīt viņa pilsonisko un morālo stāju.» Arī viņš solīja, ka konkrētais gadījums tikšot izskatīts atbilstoši likuma prasībām.

Ierēdņi «spamo»

Jāpiebilst arī, ka virkne nepieklājīgo komentētāju savus ierakstus atstājuši no ārzemēm, pārsvarā tādām valstīm, kurās ir liela nesen izveidojusies latviešu diaspora, kā Lielbritānija un Vācija. Tomēr netrūkst arī aizskarošu komentāru, kuri nākuši Beļģijas, bet viens pat pienācis no Eiroparlamenta mītnes Briselē. Kāds tur atrodams latviešu valodas pārzinātājs atzinis par vajadzīgu ironiski sevi nodēvēt par «čekistu» un «idiotu».

Atsevišķi komentētāji, šķiet, paredzot centienus noskaidrot savu personību, arī slēpuši pēdas aiz tā sauktajām proxy IP adresēm, bet kāds darbonis no Kultūras ministrijas padotībā esošās Kultūras informācijas sistēmu aģentūras mēģinājis reklamēt kādu interneta tiešsaistes datorspēli, masveidā iekopējot atsauci uz to komentāros.

*Diena aizskarošākos komentārus pārpublicējusi cenzētā formā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kādi patlaban draud sodi

Par personas godu un cieņu aizskarošiem komentāriem internetā šobrīd draud civiltiesiskā atbildība - ja kāds komentētājs tiek pieķerts un notiesāts, viņam jāizmaksā cietušajam morālā kompensācija un jāatvainojas. Anonīmo komentētāju pieķeršana šobrīd civilprocesuālo normu īpatnību dēļ ir stipri apgrūtināta.

Vieglāk ir sodīt Krimināllikuma 78. panta pārkāpējus. Par nacionālā, etniskā vai rasu naida izraisīšanu joprojām draud kriminālatbildība un cietumsods līdz trim gadiem. Ja to darījusi valsts amatpersona, sods var sasniegt pat desmit gadu cietumā.

Redaktora viedoklis

Guntis Bojārs
Dienas mediju galvenais redaktors

Diena.lv ar šo rakstu savā ziņā rada precedentu, jo neviens interneta portāls publiski nav atklājis to iestāžu nosaukumus, kurās aiz IP adreses slēpjas rupji un cieņu aizskarošu komentāru rakstītāji. Tā kā šī sērga vēršas plašumā, Diena uzdrīkstas to darīt ar nolūku, ka jebkurš rakstītājs, pirms to darīt, tomēr rēķināsies, ka viņš ir «izskaitļojams». Diena aizstāv korektu un cieņpilnu kultūru interneta vidē, un komentāru dotā iespēja būt anonīmiem nedrīkstētu tikt izmantota cilvēku godu aizskarošos veidos.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?