Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Īri rāda piemēru, kā līdzēt parādniekiem

«Pirms trim gadiem es paņēmu 25 000 eiro kredītu Credit Union, kuru garantēja mans tēvs. Tolaik man bija labi atalgots darbs, nopelnīju ap 35 000 eiro gadā, citu saistību man nebija un kredīts nebija problēma. Pēc darba zaudēšanas vienojos ar aizdevēju par maksājumu atlikšanu uz trim mēnešiem, taču darba meklējumi ir ievilkušies jau gada garumā.

Vai kāds var sniegt man padomu, kā rīkoties?» diskusiju vietnē askaboutmoney.com jautā viens no tiem aptuveni 300 tūkstošiem Īrijas iedzīvotāju, kuri zaudējuši darbu pēdējo gadu laikā. Šādu mums labi pazīstamu stāstu Īrijā, kur ir viens no ES lielākajiem privātpersonu parāda līmeņiem (parāds 2010. gadā pārsniedza 300% no IKP), protams, ir daudz. Īru valdība cenšas grūtībās nonākušajiem aizņēmējiem palīdzēt ar padomu, visā valstī izvietojot īpašu konsultatīvo dienestu. Pieredze, ko varētu pārņemt arī Latvija.

Konsultants - psihologs

Īrijas valdības izveidotais Finanšu padomu un budžetēšanas atbalsta dienests (Money Advice and Budgeting Service ( MABS)) Īrijā atklāj aizvien jaunus birojus, ņemot vērā iedzīvotāju vēlmi vienuviet iegūt konsultāciju par parāda jautājumiem. Kopumā 60 birojos šā gada pirmajos trīs mēnešos pabijuši ap 14 tūkstošiem cilvēku (21 600 klientu bija 2010. gadā), Dienai pastāstīja MABS pārstāvis Maikls Kalotijs. Risinot parādu jautājumus, MABS sadarbojas ar kreditoriem, Īrijas banku federāciju, arī gāzes un elektroenerģijas kompānijām. MABS, kas nefinansē aizņēmējus, bet palīdz tiem ar bezmaksas konsultācijām parāda pārfinansēšanas un savu izdevumu plānošanas jautājumos, ir pakļauts Īrijas Sociālās aizsardzības ministrijai. No M. Kalotija teiktā noprotams, ka daudzi MABS klienti šeit saņem gan finanšu konsultāciju, gan psiholoģisku atbalstu.

«Tas bija emocionāls atbalsts, ko es tur saņēmu vairāk nekā jebko citu,» saka kāds no MABS klientiem, kurš savu vārdu atklāt nevēlējās. Daudzi no MABS klientiem ir pateicīgi, ka biroja darbinieki apņemas sazināties ar kreditoriem, aizrakstīt aizdevējiem vēstuli, uzņemoties aizņēmēja interešu aizstāvību. Ierasta MABS darba prakse ir vidēji divas tikšanās ar katru no klientiem - pirmajā tiek uzklausīta problēma, otrajā piedāvāts risinājums, kas paredz arī MABS darbinieka sazināšanos ar aizdevēju, piedāvājot tam konkrētā klienta ienākumiem atbilstošu kredīta dzēšanas grafiku. Vidējā kredīta summa, ar kuru grūtībās nonākušie aizņēmēji atnāk uz MABS, ir 15 tūkstoši eiro.

Derētu Latvijai

Latvijā pašlaik nav vienotas institūcijas, kas strādātu ar grūtībās nonākušajiem kredītņēmējiem.

«Valstij būtu jādomā par šādu modeli [Īrijas MABS - aut.], iespējams, tas varētu tapt uz Attīstības finanšu institūcijas bāzes, kura būs izvietota visā valstī un kur strādās finanšu jomu pārzinoši cilvēki,» Dienai norādīja Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis.

Attīstības finanšu institūcija apvienos Latvijā pieejamos biznesa atbalsta mehānismus, visticamāk, tās pamatu veidos daļa no reorganizējamās Hipotēku bankas.

Vairāki Dienas aptaujātie finanšu eksperti (Latvijas Bankā, Komercbanku asociācijā) kā eksistējošu palīdzības instrumentu kredītņēmējiem min Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) paspārnē izveidoto Klientu skolu, kas ir izglītojošs informācijas resurss tiem, kas kredītu vēl tikai grasās ņemt, nevis jau nonākuši grūtībās to atdot.

FKTK gan izskata un cenšas risināt no banku klientiem saņemtās sūdzības (šogad līdz marta beigām bija saņemtas 57 sūdzības), daļa no tām nonāk arī Patērētāju aizsardzības centrā, jo civiltiesiskus strīdus starp banku un tās klientu FKTK risināt nevar.

Labklājības ministrija (LM) norāda, ka kredītu jautājumos padomu var dot sociālie darbinieki, taču «tas atkarīgs no sociālā darbinieka attiecībām ar klientu».

Latvijā mājsaimniecībām kopumā kredītos izsniegti aptuveni 3,5 miljardi latu, kredīta maksājumus kavē trešdaļa klientu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?