Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Itālija pēc vēlēšanām strupceļā

Itālijas lielākie laikraksti, reaģējot uz parlamenta vēlēšanu rezultātiem, vienojās bēdpilnos izsaucienos un neizpratnē par valsts nākotni. «Nevaldāmība», «strupceļš» un «paralīze» - sauca avīžu virsraksti, secinot, ka piepildījies ļaunākais, taču jau iepriekš prognozētais scenārijs: nevienam no politiskajiem spēkiem nav izdevies gūt vairākumu, kas ļautu pārņemt vadības grožus. Jaunievēlētie parlamenta deputāti nonākuši neapskaužamā situācijā, jo jau tagad pat optimistiskākie vērotāji neuzdrošinās prognozēt, ka parlamentam varētu izdoties nostrādāt pilnu piecu gadu termiņu.

Ļaunākais vēl priekšā

Analītiķi ir vienoti pareģojumā, ka ļaunākais vēl tikai priekšā. Valdības izveide nesolās būt viegla, un Eiropas līderi, kā arī finanšu tirgi nekavējās paust satraukumu par Itālijas politisko strupceļu. Lai nodrošinātu stabilitāti, valdošajam spēkam nepieciešams vairākums abās parlamenta palātās, tādēļ vairums ekspertu prognozē, ka jau tuvāko mēnešu laikā Itālijai neizbēgt no jaunām vēlēšanām.

Kreisi centriskajai koalīcijai Pjēra Luidži Bersāni vadībā apakšpalātā izdevies ar minimālu pārsvaru pārspēt ekspremjera Silvio Berluskoni Tautas brīvības partijas (PDL) centriski labējo koalīciju (29,5% pret 29,1%). Likums paredz, ka uzvarētājam apakšpalātā pienākas papildu vietas, bet Senātā, kurā mandātus sadala pēc reģionālā balsojuma, aina ir drūmāka. P. L. Bersāni pienākas 119 vietas, S. Berluskoni - 117, taču vairākumam nepieciešami vismaz 158 deputāti.

«Ikvienam jābūt gatavam upuriem,» S. Berluskoni citēja BBC. Lai gan viņš aicinājis partijas uz kompromisu un uzsvēris, ka gatavs sadarboties ar kreisi centriskajiem, P. L. Bersāni pirms tam noraidoši izteicies par skandalozo ekspremjeru, kurš 2011. gadā atkāpās no valdības vadītāja amata, lai valsts glābtos no bankrota un atjaunotu finanšu tirgu uzticību.

Viņa vietā stājās Mario Monti, kura centriskais bloks vēlēšanās piedzīvoja sakāvi, iegūstot tikai ap 10% balsu. Lai gan M. Monti iecienīts Eiropā kā stabilitātes un reformu garants, itāļi ir sarūgtināti par stingro taupību un pieslienas S. Berluskoni apgalvojumiem, ka M. Monti ir Vācijas pakalpiņš. Vairāk nekā puse vēlētāju savu balsi atdeva par partijām, kas iebilst pret Vācijas diktētajiem noteikumiem.

Par vēlēšanu patieso uzvarētāju sauc komiķa Bepes Grillo Piecu zvaigžņu kustību (M5S), kas ieņem trešo vietu. Tā dēvēta par neprognozējamu, jo pulcē jaunus un politikai svešus cilvēkus, kas iestājas pret līdzšinējiem līderiem un sola panākt Itālijas atteikšanos no eiro.

Mudina turpināt reformas

Valdības izveidei īpaši seko Eiropas līderi, kuri baidās, ka nestabilitāte Itālijā, kuras parādu kalni pārsniedz 120% no valsts iekšzemes kopprodukta, apdraud eirozonu. Vācijas kanclere Angela Merkele neslēpa sarūgtinājumu par M. Monti zaudējumu un mudināja Itāliju nenovērsties no reformām.

Francija pauda cerības, ka P. L. Bersāni izdosies tuvākajā laikā izveidot stabilu valdību. Lai gan P. L. Bersāni solījis turpināt M. Monti aizsāktās reformas, viņš uzsvēris, ka plāno mazināt stingro taupības kursu, ļaujot itāļiem nedaudz uzelpot.

Satraukums atbalsojās arī finanšu tirgos, akcijas un eiro piedzīvoja kritumu. Krasi pieauga Itālijas valdības obligāciju likmes, signalizējot par valdošo izbīli.

«Tas ir strupceļš,» Romas Amerikas Universitātes profesors Džeimss Voltsons uzsvēra CNN. «Eiropā nekas nevarēja būt vēl ļaunāk.» Nākamo mēnešu lēmumi, ko pieņems Itālija, lielā mērā noteiks to, vai Eiropai izdosies pārvarēt eirozonas krīzi, vai arī bloks ar Itāliju priekšgalā atgriezīsies pie līdzšinējās izšķērdēšanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?