Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Ja ierobežos alus reklāmu, sporta pārraides neatbalstīs

Alkoholisma apkarošanas vilnis, kura virsotnē ceturtdien bija Saeimas deputāti, novedis līdz sitienam gan medijiem, gan sportam. Atbildīgās Saeimas komisijas atbalstītais priekšlikums ļaut alu un vīnu reklamēt tikai nakts stundās nozīmē, ka televīziju sporta pārraižu starplaikos ierastās alus reklāmas vairs nebūs atļautas, ja vien sporta notikums nenotiks naktī.

Tad alus ražotājiem var zust interese ne tikai kļūt par sporta pārraižu ģenerālsponsoriem, bet arī sporta federāciju un komandu sponsoriem, jo viņiem var nepietikt tikai ar uzņēmuma logo uz spēlētāju krekliem vai uz laukumu bortiem, ja zudīs iespēja reklamēties televīzijā.

Ja sākotnēji Nacionālās radio un televīzijas padomes (NRTP) Saeimā iesniegtais Elektronisko mediju likumprojekts, kas tika atbalstīts 1.lasījumā, paredzēja pat liberālāku regulējumu, jo pieļāva iespēju nakts stundās un no rīta reklamēt arī stipro alkoholu, gatavojot izskatīšanai 2.lasījumā, tas kļuva krietni stingrāks. Deputāti izšķīrās ne tikai neļaut arī turpmāk reklamēt stipro alkoholu, bet arī ierobežot alus un vīna reklāmu laiku no plkst.22 līdz 7. Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēde Ingrīda Circene (JL) stāsta, ka deputāti bez lielām iebildēm pieņēmuši šo normu. Izskanējis arī priekšlikums ļaut reklamēt tikai līdz pieciem rītā, taču tas noraidīts, jo bērni necelšoties piecos no rīta, lai skatītos televizoru.

Deputāti tā «iesit» nacionālajām raidorganizācijām, jo ārzemēs reģistrētās, kuras Latvijā tiek pārraidītas, alkohola reklāmas drīkstēs rādīt, norāda Latvijas Raidorganizāciju asociācijas izpilddirektore Gunta Līdaka. Latvijas Reklāmas asociācijas prezidents Ģirts Ozols akcentē, ka no tā cietīs vietējie ražotāji, jo citās valstīs reģistrētajos kanālos demonstrētās importa grādīgo dzērienu reklāmas radīs priekšrocības ārzemju produkcijai. Tāpat raidorganizācijas nostādītas nevienlīdzīgā situācijā pret citiem medijiem, jo glancētajos žurnālos alkohola reklāmas joprojām būs atļautas, saka NRTP priekšsēža vietniece Dace Buceniece.

Iepriekš alus ražotājs Aldaris ir bijis dažādu televīzijas pārraižu ģenerālsponsors, taču, ja tiks pieņemta norma ļaut alu un vīnu reklamēt tikai nakts stundās, tā vairs nebūs, izriet no Aldara komunikāciju direktores Lauras Krastiņas teiktā. Ilgākā perspektīvā varētu ciest ne tikai mediji, bet arī sports - kad būs jāpārslēdz līgumi, piemēram, ar Latvijas Hokeja federāciju vai Rīgas Dinamo, reklāmas ierobežojumi varot būt pārlieku liels apgrūtinājums. «Tādā gadījumā ir jādomā par cita veida atbalstu sportam,» norāda Latvijas Televīzijas 7.kanāla direktore Ija Circene-Groša, kura arī kritiski vērtē deputātu pieņemto lēmumu. Savukārt D.Buceniece norāda, ka deputāti lēmumu pieņēmuši atrauti no konteksta, jo tad līdzās bija jāskata arī sponsorēšanas jautājums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?