Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Ja pietrūkst vārdu, var ļauties dejai

Aiva Kalve

Lugas Dejas Lūnasas svētkos autors īru rakstnieks Braiens Frīls, kaut arī šo viņa lugu iestudē bieži un daudzviet pasaulē, kā arī ir tapusi filma pēc lugas motīviem, Nacionālā teātra trupai atsūtījis veiksmes ceļavārdus. Starp citu, Frīls tiek dēvēts arī par «īru Čehovu». Lai arī darbam tāds «viegls» nosaukums, izrāde nesola izklaidi un dejas.

Latvijas Nacionālajā teātrī Dejas Lūnasas svētkos iestudējusi Inese Mičule. «Man šī luga ir vārdos grūti formulējamu izjūtu pasaka par cilvēkiem. Es meklēju, no kurienes rodas cilvēka garīgais spēks,» viņa saka. Izrādes centrā - piecu māsu dzīve. Caur vientuļu, neprecētu māsu ikdienas dzīvi viņu dzimtajā lauku sētā mērķtiecīgi atklājas sievietes garīgais spēks, sīkstums un enerģija. Mandiju māsas spēlēs Marija Bērziņa, Zane Dombrovska, Maija Doveika, Daiga Gaismiņa un Daiga Kažociņa. Zane Dombrovska ir jaunākā no māsām, kurai vienīgajai ir bērns. Dēliņa dzimšana tiek saistīta ar Lūnasas svētkiem - teiksmainu nakti, kad tiek kurti ugunskuri, veikti dažādi rituāli, tiek dejots un dziedāts. «Kaut kas līdzīgs mūsu Jāņiem,» saka Zane. Piecu māsu attiecības Zane Dombrovska salīdzina ar zvaigzni, kurai katrs stars tiecas uz savu pusi. Piecas lieliskas aktrises slavenā īru dramaturga Braiena Frīla lugas iestudējumā par to, ka sieviete savā būtībā var būt diezgan neaprēķināma, īpaši tad, ja tiek mēģināts sajaukt pagānismu ar kristietību, smeldzi ar kaisli, asinis un asaras.

Izrāde ir stāsts par mīlestību, zaudējumiem, atmiņām. Īrijā 1936. gada vasarā rit piecu Mandiju māsu smagā un rūpju pilnā ikdiena. Ražas novākšanas svētku - Lūnasas svētku - priekšvakarā negaidīti ierodas vecākais brālis, kas uzjundī sievietēs trauksmainas izjūtas. Pirms 25 gadiem brālis pasaulē devies prom kā kapelāns, bet tur aizrāvies ar Āfrikas pagānismu. Māsu ģimenes modelis ir neparasts. Vecākā māsa Keita (Daiga Gaismiņa) ir skolotāja, vienīgā, kas pelna iztiku un ir uzņēmusies rūpes par jaunākajām. «Man pašai māsu likumi dzīvē ir sveši, bet, kamēr tapa izrāde, esam mēģinājumos tuvinājušās,» saka Zane un piebilst, ka ir brīnišķīga pleca sajūta. Kopīgas lietas darot, pat cepot maizi, ir raisījušās sarunas. Arī par sieviešu izdzīvošanas spēku. Un ir brīži, kad kustība pasaka vairāk par vārdiem. «Deja ir kā bezvārdu rituāls, it kā šajā bezskaņas kustību burvībā varētu atrast pašu dzīves dvēseli un visas tās cerības,» saka Zane un brīdina, ka izrādes nosaukums ir mānīgs.

Lomās būs redzams arī Juris Lisners, Juris Hiršs, Jānis Vimba, Arturs Krūzkops. Scenogrāfs - Gints Sippo, kostīmu māksliniece Ieva Veita, horeogrāfe Liene Stepena, gaismu mākslinieks Igors Kapustins.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?