Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Ja teātris atspoguļo dzīvi, robežu nav

Linda Liepiņa

Aktīvistu grupa - nodibinājums Skatuves mākslas producentu fonds ar Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra aktrisi Danu Čerņecovu priekšgalā un Viljama Šekspīra vārdiem: «Dzīve ir teātris, un cilvēks tajā ir aktieris» - reiz devās uz Kuldīgu. «Padomā bija cits projekts, bet tam nebija lemts notikt, taču tikšanās reizē sapratām, ka Kuldīga ir ļoti ieinteresēta teātra svētku organizēšanā, jo tur nav profesionāla teātra kā Liepājā un Valmierā, tomēr kuldīdznieki ir aktīvi un atvērti visādiem pasākumiem,» par teātra svētku idejas rašanos stāsta Dana Čerņecova. Nu ideja realizēta dzīvē - 8. un 9. oktobrī Kuldīgā notiks festivāls Teātris ir visur. «Teātrim nav vajadzīga dramatiskā teātra skatuve, der jebkura telpa - baznīca, restorāns -, tas ir arī ārpus telpas. Arī žanram nav ierobežojuma - komēdija, drāma, arī dziesma, deja, dzeja, kustība, pat sarunas un mūsu domas,» aizrautīgi stāsta Dana. «Ja teātris ir dzīves atspoguļojums, festivālam nav ierobežojuma. Skatuves mākslas festivāls ar jebkāda veida radošo izpausmi no mākslinieka ar savu redzējumu līdz profesionālajam teātrim.»

Jau pirms abām festivāla dienām Kuldīgā tika filmēta īsfilma Teātris ir visur, kurā galvenajā lomā ir kuldīdznieks Nacionālā teātra aktieris Jurģis Spulenieks, aktīvi un atraktīvi dažādās situācijās darbojas arī daudzi citi pilsētnieki. Arī festivāla sestdienas un svētdienas programma liecina par tā vērienīgumu un neparastumu - 13 pasākumu, 11 izrāžu. Kura izrāde jānoskatās, kur piedalīties? Par nozīmīgu notikumu Dana Čerņecova uzskata starptautiskā festivāla viesa - Maskavas Bronnajas Drāmas teātra - izrādes Vilki un avis un Īpašie cilvēki. «Izrāde Īpašie cilvēki veidota uz dokumentālo materiālu bāzes - reālu cilvēku vēstulēm, dienasgrāmatām, kā arī intervijām ar bērniem, kas slimo ar autismu, un viņu vecākiem. Emocionāla izrāde,» stāsta Dana. Tā tiks spēlēta Kuldīgas Sv. Annas evaņģēliski luteriskajā baznīcā, un ieņēmumi no ziedojumiem tiks novirzīti Kuldīgas novada invalīdu biedrībai. Ar mākslas palīdzību var reāli palīdzēt.

Māksla palīdz tikt galā arī ar drūmām domām, nogurumu, garlaicību. Festivāls ir raibu notikumu virkne. Tiek restaurēta deju un mūzikas izrāde Tango līnijas. Starp festivāla dalībniekiem ir arī Latvijas Kultūras akadēmijas skatuves mākslas festivāla Patriarha rudens 2015 trīs spilgtākās izrādes: Liesmojošā tumsa, Stāsti no abām kabatām un laikmetīgās dejas izrāde Rauts. Būs arī Dirty Deal Teatro izrādes Pielipīgie vārdi un Veiksmes akadēmija, kā arī galerijā Istaba rādītā Kaka un pavasaris. Kuldīgā viesosies Karaliskais improvizācijas teātris un notiks arī krāšņa masku balle Kuldīgas Mākslinieku rezidencē, kur visi aicināti ierasties maskās, kas saistās ar Latvijas teātru izrādēm un pašmāju kinodarbiem.

Vairāk informācijas: www.facebook.com/.55555teatris-irvisur/.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?