Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Japāņu investori uzticas ķīniešu čaklajām rokām

Jau sešdesmit astoņus gadus fotoaparāti Latvijā netiek ražoti. Kad 1937. gadā VEF uzsāka ražot leģendāro Minox, tas tika uzskatīts par revolūciju fototehnikas attīstībā. Fotoaparāts ar iegravēto «Made in Latvia» atrodams vairs tikai kolekcionāru krājumos. Toties, ja pameklēsiet uz sev piederošā mūsdienīgā fotoaparāta izgatavotājvalsti, tad diezgan droši atradīsiet «Made in China». Pirms septiņdesmit gadiem doma, ka Ķīnā tiks ražota lielākā daļa pasaulē pārdoto fotoaparātu un citas sadzīves elektronikas, šķistu pilnīga fantastika.

Japāņu fototehnikas grands Nikon Šanhajas provinces pilsētā Vuši uzsācis konceptuāli jaunas digitālās kameras Nikon 1 ražošanu. Ar Nikon 1 iezīmējas digitālās fotovideotehnikas attīstības nākotne - mazāks kameras izmērs, reaktīvi ātri procesori, gaismasspējīgi neliela izmēra fotoobjektīvi, augsta attēla kvalitāte, neskatoties uz nelielu attēla sensora izmēru. Ieskats Nikon 1 ražošanas procesā man bija unikāla iespēja vērot, kā top moderna ierīce visstraujāk augošas ekonomikas valstī mums nezināmā ražošanas tradīcijā, par kuru gan katram varētu būt savi priekšstati.

130 autobusi strādnieku

Vuši atrodas 130 kilometru no Šanhajas - divu stundu brauciens pa četru joslu maksas lielceļu. Ainava aiz loga faktiski nemainīga - jaunuzcelti daudzstāvu dzīvojamie nami mijas ar biroju, veikalu, infrastruktūras ēkām un jaunbūvēm. Blīvi, abpus ceļam. Braucot, piemēram, pa Polijas ceļiem, viens ciematiņš beidzas, nākamais sākas. Te nekas nebeidzas, pilsēta visa ceļa garumā. Arī Vuši ir platas ielas - jaunceltnes un jaunbūves. Autobuss līgani slīd pa pilsētas ielām, kur izvietojušies tūkstotis un vēl pieci simti ārzemju uzņēmumu - no tiem 300 japāņu, 300 eiropiešu un amerikāņu. Ķīnas un investora valsts karogi mijas ar labi pazīstamu zīmolu logo - Panasonic, Sony, Agfa, Konica Minolta u. c. Industriālās zonas importa un eksporta apjoms 2010. gadā sasniedza 198,8 miljardus juaņu (31 miljards dolāru), devums nacionālajā kopproduktā - 93,1 miljards juaņu (14,5 miljardi dolāru).

Nikon ražotne izvietota 97 000 kvadrātmetru lielā teritorijā, pelēkie korpusi un ēkas aizņem mazāk par pusi. Katru rītu simt trīsdesmit autobusu atved 8000 lielu armiju strādāt varošu un gribošu ķīniešu, kuri kā skudriņas gatavi darbam divās maiņās un arī virsstundām. Stunda tiek atvēlēta pusdienām. Esot arī piecpadsmit minūšu pārtraukumi šad un tad. Visi darbinieki no strādnieka līdz augstākajam menedžerim valkā vienādus pelēkus apģērbus, cepures krāsa atšķir «ierindnieku no ģenerāļa» - strādniekam pelēka, tad dzeltena, rozā un oranža.

Čaklās rokas

Lai ienāktu rūpnīcā, jānovelk apavi. Ar grūtībām iestūķēju savu latvieša četrdesmit piekto ķīniešu četrdesmit sestā izmēra drošajā čībā. Gaiteņi gluži kā iela sadalīti ar ass līniju, lai straumes nesaskrienas. Gar sienām vietām plauktiņi ar nerūsējošā tērauda krūzītēm, katram darbiniekam sava ar uzlīmētu vārdu. Otrajā stāvā, pirms nokļūšanas ražošanas telpās, jāatstāj fotoaparāti un mobilie telefoni. Japāņi cītīgi sargā savus noslēpumus, arī darbinieki, ienākot un dodoties uz autobusiem, iziet drošības kontroli kā lidostā. Fotoaparātus saliek ar rokām gluži kā Minox pirms septiņdesmit gadiem. Darbagaldi izvietoti cieši blakus, atdalīti ar plānu caurspīdīgu starpsienu. Strādā, kājās stāvot, sejas maskās kā mediķiem, un pilnīgs klusums, nekādas mūzikas, nekādu sarunu, nekādu jautājumu strādniekiem. Fotoaparāts Nikon 1J sastāv no 182 detaļām, vecākais brālis Nikon 1V - no 195. Koncentrēšanās darbam ir ārkārtīgi svarīga. 80% darbinieku ir sievietes. Vidējais vecums - divdesmit četri gadi.

Sieviešu veiklās rociņas piecas reizes tehnoloģiski aprūpē arī katru aptuveni divu santīmu izmēra lēcu, pirms tā nonāk objektīva ietvarā. Arī lēcu ievietošana ietvarā un nostiprināšana ir roku darbs. Katrai darbībai seko kontrole. Pārsteidzoši, ka arī krāsošanas process nav pilnībā automatizēts. Katru uzrakstu Nikon 1 ķīniešu daiļrakstītājas, var teikt, «uzglezno» korpusam, arī punkts, kas norāda uz pareizu objektīva novietojumu, lai to pievienotu kamerai, ir cilvēka pieskāriens. Roboti ražo detaļas un sastāvdaļas, bet arī tos kontrolē. Kad kamera un objektīvs pabeigti, tos darbībā vēlreiz katru testē, izmanojot fototabulas, kas piestiprinātas sienai. Seko kvalitātes kontrole, pakošana un ceļojums pa visu pasauli.

Cik tad var nopelnīt sieviete, strādājot pasaules klases fotoaparatūru ražojošā rūpnīcā? «2970 juaņu [ap Ls 217],» klusiņām atbild mana pavadone, kura pērn pabeigusi tehnisko koledžu, «pirms nodokļiem,» vēl klusāk viņa piebilst. Cik aiziet nodokļos? «Apmēram 700 juaņu.» Cik maksā pusdienas rūpnīcā? «Pusdienas ir bez maksas. Var izvēlēties no septiņiem kompleksiem.» Netālu no rūpnīcas redzēju moderna daudzdzīvoļu nama jaunbūvi, ko greznoja zeltīti cipari uz sarkana 7500 juaņu/kvadrātmetrā.

Nikon 1 projekts tika uzsākts 2007. gadā, lai radītu pilnīgi jaunu fotokameras sistēmu, kurā būtu sabalansēta augsta attēla kvalitāte (arī video), reaktīvs darbības ātrums, kompaktums, maināmi objektīvi, vienkārša lietošana. Pašlaik dienā tiek saražoti pieci tūkstoši Nikon 1J un tūkstotis Nikon 1V.

Ja Nikon 1 radītāji būs atraduši nākotnes kameras formulu, tad rūpnīcas teritorijā ir pietiekami daudz platības, lai uzbūvētu vēl divus cehus, kas ļautu ražot uz pusi vairāk. Un Ķīnā ir pietiekami daudz jaunu sieviešu, kas ar savām veiklajām rokām piepildīs pasaules fotoentuziastu slāpes pēc jaunām tehnoloģijām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?