Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Jāzina, ko prasīt no darba devēja

«Liepāja! Liepāja!» - līdzjutēju bija daudz un skaļi. Laikam arī tas palīdzēja Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Liepājas filiāles profesionālās vidusskolas jauniešiem uzvarēt konkursā Profs 2010. Tā finālā pagājušajā nedēļā pabija arī Karjeras Diena.

Lai vieglāk strādāt

Konkursā, ko rīko Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju, Labklājības ministriju un Valsts darba inspekciju, profesionālās izglītības iestāžu audzēkņi sacenšas zināšanās par darba drošības un darba tiesību jautājumiem.

Konkursa pirmajā kārtā šogad piedalījās vairāk nekā 1400 jauniešu no 30 profesionālajām skolām. Katra reģiona labākās komandas novembrī cīnījās konkursa pusfinālos, savukārt lielajā finālā Rīgā nokļuva pārstāvji no piecām skolām - no RTU Liepājas filiāles profesionālās vidusskolas, no Ogres Profesionālās vidusskolas, kas pērn konkursā plūca uzvarētāja laurus, bet šogad ierindojās otrajā vietā, no Smiltenes tehnikuma, kas izcīnīja trešo vietu, kā arī no Vecbebru Profesionālās vidusskolas un Daugavpils 1. arodvidusskolas. Tikuši galā ar konkursa fināla uzdevumiem, kuros ietilpa mājasdarbi, viktorīna un darba vides situāciju izspēles, uzvarētāji balvā saņēma iPod Nano atskaņotājus. Visas finālā iekļuvušās komandas ieguva arī dāvanu karti 300 latu vērtībā sporta inventāra iegādei savai skolai, kā arī konkursa Profs 2010 kausus.

Jauniešiem jāuzmanās

Lai gan konkursa galvenais mērķis ir izglītot jauniešus par darba drošību un darba tiesībām, lai tā palīdzētu viņiem sagatavoties darba gaitu sākšanai, turklāt konkurss notiek jau ceturto gadu, tā dalībnieku sniegums ik sezonu jo spožāks netop. «Tieši tāpēc saprotam, ka šādi konkursi ir vajadzīgi. Jāturpina iesāktais,» saka konkursa žūrijas vadītāja - LBAS priekšsēdētāja vietniece Līvija Marcinkēviča. «Viena lieta ir labot zināšanu robus cilvēkiem, kas strādā jau gadiem, bet labāku rezultātu varam gūt tad, ja iemācām darba tiesību un darba aizsardzības pamatus tiem, kam darba gaitas vēl tikai priekšā. Tad attieksme ir nopietnāka, viņi ir drošāki un pārliecinātāki par savām tiesībām un pienākumiem, un attiecības ar darba devēju veidojas citādas. Nav tik daudz mums raksturīgā - ko nu es tur ko teikšu vai cīnīšos...» L. Marcinkēviča gan norāda, ka krīzes laiks patlaban piespiedis strādājošos uzstājīgāk meklēt risinājumus savām darba problēmām.

No darba tiesību un darba drošības ievērošanas viedokļa jaunieši darba tirgū ir viena no grupām, kas pārkāpumus uz savas ādas riskē piedzīvot salīdzinoši biežāk. To apliecina vēl divi konkursa Profs 2010 žūrijas locekļi. LBAS darba drošības eksperts Mārtiņš Pužuls min piemērus, kad nelaimes gadījumi ar darba tirgus iesācējiem uzņēmumos notiek jau pirmajās darba dienās. Savukārt Valsts darba inspekcijas (VDI) Darba tiesību nodaļas vadošais juriskonsults Vilnis Virza norāda, ka jauniešus ļaunprātīgi darba devēji nereti izmanto kā nereģistrētu darbaspēku, kam pēc «pārbaudes laika» bez noslēgta līguma var pat nesamaksāt. «Jaunieši ļoti uzticas darba devējam un domā - ja te viss notiek šādi, tad acīmredzot tā arī vajag,» V. Virza iezīmē, bet uzsver - jaunietim jāzina, ko no darba devēja prasīt un kā aizsargāt savas tiesības, ja darba devējs neiziet uz dialogu un neko nemaina. Konkurss Profs 2010, viņaprāt, ir solis šajā virzienā.

L. Marcinkēviča piebilst, ka darba tiesību un darba drošības pamatos jāizglīto arī pedagogi, lai retākas kļūtu situācijas, kad profesionālo skolu un arī augstskolu programmās ieliktās prasības par šo normu apguvi tiek pildītas tikai minimāli un pavirši. LBAS pedagogiem patlaban gatavo attiecīgus metodiskos materiālus un no jaunā gada plāno aizsākt arī jaunu spēli 9. klašu audzēkņiem un vidusskolēniem, kurā jauniešus jau laikus radināt pie tā, kādām jābūt darba tiesiskajām attiecībām un darba aizsardzībai uzņēmumos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Netici, Dauka, netici vēl!

Būt dullam latviešu ausīs vienmēr ir skanējis vairāk kā kompliments. Pēc Nacionālā teātra Dullā Daukas – vēl jo vairāk.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?