Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Jūra meta sidrabiņu

Jūlija otrā sestdiena ar tradicionālajiem Jūras jeb Zvejnieksvētkiem klāt. Un līdz ar pašsaprotamo tautas vajadzību paballēties tomēr arī jautājums: ko svinam? Galvenais sentiments aizvien ir tradicionālais - zveja un zivis, lai gan pat pēc 150 gadu veciem Krišjāņa Valdemāra standartiem no jūriņā braukšanas pūriņā krātajā zeltā zvejas īpatsvars nav noteicošais.

Tradicionālais rūpals ir godājams, tomēr kā pirms gadsimtiem, tā arī tagad jūras mestā sidrabiņa lauvas tiesa nāk no tirdzniecības un tranzīta. Saprotams, ka ne minerālmēsli vai nafta, ne arī NATO kravu konteineri, kas saistās ar jūras transportu un nes ievērojamu peļņu, nav tik uzrunājoši kā žāvēta plekste. Nemaz nerunājot par urbumiem jūras šelfā, kas pēdējā laikā iekļuvuši spitālīgo kārtā.

Un tomēr tieši tam un līdzīgiem pasākumiem (tajā skaitā arī militārajai flotei) mūsu attiecībās ar jūru ir vislielākā nozīme, kas šķiet neproporcionāli maz pārstāvēta omulīgi romantiskajos Jūras svētkos, kā tie pēdējā laikā tiek oficiāli dēvēti.

Raudzīties uz mūsu, cilvēku, attiecībām ar jūru un to svinēšanu plašākā kontekstā ir ne vien saprātīgi, bet savā ziņā arī veselīgi, lai novērstu nesamērīgus kreņķus. Jo, ziņu virsrakstu līmenī vien paraugoties uz Latvijas zvejniecību, var šķist, ka gals drīz būs klāt. Desmit gadu laikā mūsu zvejas flote sarukusi vairāk nekā uz pusi, un tas ir tikai sākums. ES piemaksā, lai mūsu jūras arājiņi grieztu savus zvejas kuģus lūžņos. Tomēr šāda mūsdienu kolektivizācija, arī zvejniecību plānojot ES līmenī, tūlīt nedzen zvejniekus strādāt dokos vai Kālija parkā. Sastrādāties savā starpā - to gan. Arī modernizēties, kam saprātīgākie liek lietā par sazāģētajiem kuģiem kompensācijās saņemtos 11 miljonus latu. Lai ar kā ērcīga domiņa tiektos salīdzināt, ka ES pašlaik kolektivizē līdzīgi kā boļševiki pēc kara, šie tomēr ir principiāli, pēc būtības atšķirīgi procesi, un, prātīgi plānojot, pašreizējais daudziem var izvērsties par taustāmu privātu labumu un sakārtošanos visai nozarei.

Tāpēc tenkas par Latvijas zvejniecības galu vai pat panīkumu ir pārspīlētas. Nekas gan nenotiek pats no sevis, un kā jebkurā jomā, tā jūrā jau nu visnotaļ vajadzīga veselīga spīts un stipra griba. Pārliecību un noturību, un viss cits sekos. Kā šai dainā: Sudrabiņa jūru bridu,/ Zelta kurpes kājiņā./ Visi ļaudis tā sacīja,/ Ka nogrimšu dibenā./ Ar Dieviņu es pārbridu,/ Zelts pa virsu lidojās. Šeit ir viss: zināms starta kapitāls, analītiķu neiztrūkstoši skeptiskās prognozes, ticība izvēles patiesumam un turēšanās pie tās un galu galā - panākumi un peļņa. Savas pārliecības drošumam šai dainai pievienojiet uzņēmuma vadības bakalaura vai maģistra grādu, un biznesa plāns gatavs.

Ne velti 1936. gadā Pāvilostā sāktie zvejnieku un zemnieku svētki, tā tos tolaik sauca, pēc kara jau diametrāli citā sabiedriskajā iekārtā tomēr tika pārņemti, līdz, karogiem mainoties atkal, kļuva par mūsu Jūras svētkiem. Galvenais paliek. Un to ir vērts nosvinēt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?