Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Kā telpaugi prasa padzerties

Laikā, kad saulīte mūs lutina ar siltumu un gaismu, vienlaikus ir arī risks, ka gaiss un augsne kļūs par sausu, un ir ļoti liels risks, ka mūsu lolotie augi nokaltīs. Telpaugu tieksme pēc ūdens izpaužas dažādi, jo katram augam ir savas īpatnības augšanas procesā - kā esmu novērojusi darbā Nacionālajā botāniskajā dārzā, vadot Oranžērijas nodaļu.

Dabā augi ir dažādi pielāgojušies ūdens uzņemšanai, viņi to uzsūc ar lapu, ērkšķu, gaisa sakņu un citu orgānu palīdzību. Dzīvības uzturēšanai savvaļas apstākļos augi izmantoto ūdeni pat rasas, miglas veidā, kā arī veido ūdens rezerves uzkrājējtvertnēs, kuras atrodas saknēs, stumbros, zaros, lapās. Brīvā dabā augošās augu sugas ir pielāgojušās augšanai konkrētos apstākļos, tādējādi spēj uzkrāt ūdens rezerves, lai izdzīvotu garos sausuma periodos, spēj īsā lietus sezonā izaugt, uzziedēt un nogatavināt sēklas, lai neļautu sugai iznīkt, spēj pārveidot sakņu funkcijas, kas palīdz izdzīvot ilgstošā applūšanā utt. Tātad daba ir parūpējusies, lai savvaļas augi sajustu ūdens tuvošanos gan no debesīm, gan zemes dzīlēm.

Sajūt arī telpaugi

Arī telpās audzētie podaugi, kuri novietoti uz palodzes, spēj sajust lietus tuvošanos, piemēram, garīgajai monsterai (Monstera deliciosa), zelta epipremnam (Epipremnum aureum) lapu galos parādās pilītes. Nereti aiz loga no lietus nav ne vēsts, bet uz auga lapām jau izveidojušās piles. Tādējādi gan monstera, gan epipremns var kalpot par istabas barometru.

Audzējot milzīgo Sello filodendru (Philodendron selloum), kuram pie stumbra attīstās gaisa saknes, tās aug uz leju, jo sajūt augsnes mitrumu. Telpā ar sausu gaisu Sello filodendrs ļoti maz veidos gaisa saknes. Kad pie stumbra izveidojušās gaisa saknes būs sasniegušas augsni, tās iesakņosies, un notiks pārvērtības - iesakņojies gaisa saknes gals izveidos bagātīgu un plašu bārkšsakņu sistēmu. Tādējādi gaisa sakne sāks pildīt balsta un barības vielu uzņemšanas funkcijas.

Augi, kuri visjutīgāk uztver ūdens tuvumu, ir sukulenti. Piemēram, eševērijas (Echeveria) lapu spraudenis saknes spēj izveidot, ja tas vienkārši nolikts uz palodzes. Tāpat šāda sakņu attīstība notiek ar jebkuru kaktusa spraudeni. Dažreiz ir pat labāk kaktusus un citus sukulentus sakņot bez augsnes, lai izbēgtu no substrāta pārliešanas, kas parasti izraisa spraudeņa sapūšanu.

Ja paaugstinātā gaisa mitrumā audzē ripsāļus (Rhipsalis), epifilus (Epiphyllum), tad vecāko, pārkoksnējušos lapu apakšpusē, mazāk virspusē, uz galvenās dzīslas izaug gaisa saknes, kuras, ieliktas augsnē, iesakņojas. Ja gaiss telpā ir ļoti sauss, gaisa saknes šiem augiem neveidojas.

Savdabīgi rīkojas šlumbergeras jeb Ziemassvētku kaktusi (Schlumbergera), kad saknes ir bojātas, tad augšējo lapu posmu savienotājvietās attīstās gaisa saknes. Šādu lapu posmu ar saknēm atdala no vecākauga un stāda atsevišķā podā.

Pacilajai nefrolēpei (Nephrolepis exaltata), augot telpā, veidojas gaisa saknes, kuras noliecas pāri poda malām. Ja šī paparde novietota uz ūdens āderes, gaisa saknes attīstās vairāk nekā bagātīgi.

Telpās reti audzētā mitruma porliera (Porlieria hygrometrica) ar lapu sakļaušanos ziņo par mitruma trūkumu augsnē, tādējādi auga saimniekam tiek paziņota laistīšanas reize.

Svarīga pareiza kopšana

Sliktāk ir augus pārlaistīt nekā apliet par maz. Turklāt svarīga ir auga atrašanās vieta - ēnmīļus (papardi, dracēnu, sanpauliju, efeju) nevajadzētu likt saulē, bet augus, kam vajag daudz gaismas (pārsvarā visi ziedošie augi) - krēslainā vietā. Ēnmīļi apdegs, bet sauli alkstošie savukārt izstīdzēs, nīkuļos. Jānoskaidro arī, kādu augsni mīl konkrētais augs. Papardēm, piemēram, patīk skāba augsne, bet palmām - neitrāla. Mēslojumu var izvēlēties dabīgo (piemēram, veikalā nopērkamu jūras putnu mēslojumu) vai minerālmēslojumu. Lai kaktuss ziedētu, tas jāsmidzina katru dienu. Sanpaulijai nevar liet ūdeni uz lapām, jo pretējā gadījumā uz tām paliek plankumi. Dracēnai, tāpat kā gandrīz visiem tropu augiem, patīk, ka to apsmidzina. Ja auga specifikas dēļ to laistāt ar uz puķpoda tasītes uzlietu ūdeni, tas jātur no pusstundas līdz stundai. Ar šo laiku pietiek, lai augs padzertos. Atlikums jāizlej. Nevajag augus pārāk sablīvēt, jo starp augiem brīvi jācirkulē gaisam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?