Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Kā tikt pie ideālās maskas - pirkt vai gatavot pašiem

Jebkurā rotaļā bērns izspēlē iejušanos dažādos tēlos, taču ietērpšanās maskā ir īpaši satraucoša, nesot līdzi tādu kā nelielu pārtapšanas burvestību. Aiz ņipra vilcēna maskas paslēpies kautrīgs mazulis aizgūst pelēča drosmi, un kuram gan negribētos kuplu asti, ko vajadzības gadījumā eleganti paluncināt?

Tieksme pārģērbties, maskoties, iejusties dažādu dzīvnieku un mītisku būtņu tēlos ir katras tautas folkloras neatņemama sastāvdaļa jau kopš civilizācijas pirmsākumiem un sagādā milzumu prieka kā lieliem, tā maziem arī mūsdienās. Rudens un ziemas sezona ir aktīvākais karnevālu laiks, tāpēc MiniDiena viesojās masku tērpu darbnīcās un iesaka, kur atrast interesantākos tēlus ballītēm un pasaku ludziņām.

No zaķīša līdz transformeriem

Daudzas mammas zina, ko nozīmē ķerties pie diega un adatas, lai atvase tiktu pie peles vai zaķīša tērpa kādā bērnudārza vai skolas pasākumā. Antra Rozīte, tērpu salona Māsiņas vadītāja, atceras, ka tieši tā pirms piecpadsmit gadiem sācies viņas ceļš masku darināšanā - piecgadīgajai meitai bērnudārzā bijis nepieciešams sniegpārsliņas kostīms. «Mums jau ir ap 1000 masku veidiem, lielāko daļu ražojam paši savā darbnīcā, sevišķi rūpējoties par mazajiem bērndārzniekiem un skolnieciņiem - maskas veidojam no maigas kokvilnas, lai, aktīvi rotaļājoties, bērniem ir ērti un viņi nesakarstu,» stāsta Antra.

Populārākās maskas gadu gaitā tomēr joprojām ir sniegārsliņu, eņģelīšu un tauriņu tēli, zaķis, pele, kaķis, ko papildina aktuālo multeņu un pasaku grāmatu tēli, iemiesojoties dažādās maskās - no cepurītes līdz kombinezonveidīgam ietērpam. Pieprasīts ir Betmens, Supermens, transformeri. Arī vilks patīkot gandrīz visiem, taču nevis vecāku bērnībā populārās filmiņās Nu, pagaidi! viltnieks, bet mīlīgie, apaļīgie dzīvnieku mazuļu tēli. Nejaukie, zobainie kostīmi esot pieaugušo iecienīti - sarkanām mēlēm, asiem zobiem.

«Karnevālu tērpos iemiesotie tēli ir tie, kas mūsu prātos dzīvo no bērnu dienām, ābecēm, pasaku grāmatām. Masku darbnīcā strādājošajām meistarītēm pašām ir bērni, mazbērni, kas lasa un skatās kino. Interesanti, ka grāmatu iedvesmoto masku ir vairāk, multeņu tēli nāk un iet - kādubrīd tie uzmirdz popularitātes virsotnē, bet ilgstoši paliek klasiskās vērtības,» atklāj Antra. Tāpat kā dodam vārdus saviem mājdzīvniekiem, arī maskām esot vārdi. Īpaši daudz - kaķiem, jo arī to masku veidu ir teju tikpat daudz kā kaķu nokrāsu dabā - pelēki svītraini, melni, balti, rudi un karaliski samtaini pelēki.

Maskas tapšanas laiks esot ilgs - mēnesi tiekot šūtas astes, cepurītes ar ausīm, ķepas vai vēl citi aksesuāri, tad šujot vēderiņus vai kombinezonus un pēc tam tikai sakomplektējot gatavā tērpā. Ja jums ir sapņu tērpa skice vai internetā noskatīts tēls, kura ādā gribas iejusties, kostīmu iespējams arī pasūtīt, taču jābruņojas ar pacietību un jārēķinās, ka līdz kārotajam pārvērtību brīdim paies apmēram mēnesis, jo tērpa konstruēšana, piemērotākā auduma izvēle un pielaikošana ir nopietns pasākums!

«Man ļoti patīk mūsu radītā oriģinālmaska - pūķītis, citi to dēvē arī par dinozauriņu. Savulaik to dizainēja mana meita, mācoties mākslas skolā. Pūķītis ticis pāršūts vairākkārt - smejamies, ka tas jau pārdzimis vairākās paaudzēs,» Antra prāto. Margaritas Stārastes zīmējumi - apaļīgi, smukiņi un mīlīgi - arī esot viņai tie tuvākie.

Papjēmašē mākslas darbi

«Katrai maskai ir sava enerģija,» uzskata Jevgeņija Kiļupe, papjēmašē masku autore. 74 gadu vecās enerģiskās rēzeknietes darinātās maskas apskatāmas un nopērkamas galerijā Istaba un pāris gadu laikā iemantojušas dažādu paaudžu rīdzinieku mīlestību, bet jau labu laiku nopērkamas populārajā pasaules mēroga rokdarbnieku un jauno mākslinieku vietnē etsy.com. Jevgeņija veido Latvijas un populāru eksotisko dzīvnieku maskas, zvēru purniņiem saglabājot iespējami dabisku izteiksmi. Kad ilgi pucēties nav laika vai vēlēšanās, sejas maska ir lieliska un efektīga alternatīva! Jevgeņijas darinājumiem ir mākslinieciska vērtība - daudzi karnevālisko tradīciju cienītāji maskas izstāda mājās kā dizaina objektus, tā radot īpašu noskaņu bērnistabas interjerā. Ideja veidot maskas Jevgeņijai tapusi vairāk nekā pirms 20 gadiem, prātojot, kā līdzās pamatdarbam gūt papildu peļņu un vienlaikus apvienot to ar bērnu audzināšanu un patīkami pavadītu laiku. Vislabāk patīkot darināt cilvēku sejas, iemiesotas maskās, jo tās var atspoguļot daudzveidīgu emociju gammu, taču pircēji, it sevišķi, bērni, visvairāk iecienījuši dabiskos dzīvnieku purniņus.

Maskas latviešu folklorā

No Mārtiņiem (10. novembris) līdz Meteņiem (45 dienas pēc Ziemassvētkiem, kas sanāk 4.- 5. februārī) ejam ķekatās! - vēsta tautas tradīcija. Masku gājieni dažādos novados dēvēti atšķirīgi un līdzās ķekatām sastopami arī nosaukumi budēļi, čigāni, ķēmi u. c.

Ietērpušies maskās, ķekatnieki devās no mājas uz māju, skandēdami dziesmas, dejodami un spēlēdami mūzikas instrumentus, tā ienesdami līksmību garajos, tumšajos ziemas vakaros. Aktīvākais ķekatu laiks bija ap ziemas saulgriežiem. Ķekatniekus vajadzēja uzņemt laipni un pamielot, jo ticēja, ka viņi nes mājai svētību. Maskas izvēlējās, tērpjoties to garu un dzīvnieku tēlos, kuru labvēlību, aizsardzību gribēja izpelnīties.

Populārākās bija ķekatu vadonis jeb budēļu vecis, čigāns un čigāniete, lācis, kaza, dzērve un citi meža un māju dzīvnieki, kā arī siena guba, Jumis, Meža māte u. c.

Helovīns

Arī Latvijā jau daudzus gadus popularitāti iemantojis visā Eiropā un ASV aktuālais pārģērbšanās pasākums, par kura tuvošanos 31. oktobrī jau liecina veikalu skatlogus rotājošie mošķīšu un izgrebto ķirbju tēli. Raganas, vampīri, zombiji, skeleti un tamlīdzīgi briesmonīši ir centrālie Helovīna kostīmi. Pārģērbšanās prieku un saldumu vākšanas vilināti, Helovīnu iecienījuši bērni, taču šie svētki nāk no senas ķeltu tradīcijas, kas vēsta, ka, rudenim pārejot ziemas periodā, naktī, kas šos gadalaikus šķir, starp dzīvo un mirušo pasauli robeža kļūst trausla un tumsas gari var nokļūt šai saulē. Tādēļ cilvēki tērpās briesmoņu maskās, lai tos atbaidītu.

Savukārt par populāro ķirbi vēsta leģenda - kāds vīrs nebija pietiekami grēcīgs, tādēļ netika uzņemts ellē, bet arī debesīs viņu noraidīja. Tā nu vīra dvēselei nācās klīst vienai pa pasauli. Lai kliedētu tumsu, tai bija viena maza oglīte. Vīrs izgreba ķirbi un ievietoja tajā ogli, izveidodams savdabīgu lampu, kas izstaroja siltu, oranžu gaismu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur iegādāties karnevāla tērpu internetā

Kostimi.lv - tematiski dažādu svētku tērpi, sejas maskas, parūkas. Cenas no Ls 1,50
Ammari.lv - salona Māsiņas darinātās maskas, kā arī ārzemēs tapuši populāru filmu un pasaku tēlu ietērpi. Dzīvnieku, dārzeņu un augu, kā arī pasaku varoņu maskas. Iespējams nopirkt, kā arī iznomāt. Noma no Ls 9 diennaktī, iemaksājot drošības naudu atkarībā no tērpa vērtības - no 10 latiem.
Rozasapnis.lv - dzīvnieku, pasaku varoņu tēli. Divu dienu noma - Ls 3-10. Iespējams rezervēt, iemaksājot pusi no nomas maksas.
Baloni.lv - dažādi tērpi bērniem. Ls 6 diennaktī, drošības nauda Ls 25. Pieejami gan bērnu, gan pieaugušo karnevāla tērpi.

Bez nosaukuma

Esiet mākslinieki un drēgnajos vakaros ļaujiet vaļu fantāzijai, savu mīļo pasaku tēlu vai dzīvnieciņu iemūžinot maskā!
Lai izveidotu papjēmašē masku, būs nepieciešams:
3 glāzes ūdens, 2 glāzes miltu vai arī puslitrs ūdens un dažas ēdamkarotes kartupeļu cietes,
papīrs (derēs vecas avīzes),
plastilīns un/vai ģipša masa (nopērkama būvniecības preču vai specializētos rokdarbu veikalos, piemēram, HobySet),
krāsas un laka.

No plastilīna izveido vēlamo formu - kaķa, zaķa, cilvēka un tamlīdzīgi seju. To var atliet arī ģipša formā. Kad reljefs izveidots vai ģipsis sacietējis, laiks ķerties pie papjēmašē. Vienu glāzi ūdens sakarsē, tikmēr sajauc atlikušās divas aukstā ūdens glāzes un miltus. Pielej klāt verdošajam ūdenim un uz nelielas uguns, lēni maisot, karsē, līdz veidojas viendabīga, šķidra masa. Līdzīgi rīkojas ar kartupeļu cietes šķīdumu, tikai jāatceras, ka masu nedrīkst uzvārīt!

Pirmo avīžu kārtu (saplēšot papīru mazos gabaliņos), ko aplīmējat ap gatavo formu, varat samērcēt tikai ūdenī, lai masku pēcāk vieglāk dabūtu nost. Varat vispirms to apziest ar eļļu vai taukainas konsistences kosmētikas līdzekli. Avīžu strēmeles no abām pusēm apziež ar pagatavoto līmi un līmē vienu virs otras, katrai kārtai ļaujot vispirms nožūt. Kad sasniegts vēlamais biezums, masku ņem nost no formas un aplīdzina malas un acu, mutes, deguna caurumiņus. Tos var uzmanīgi izgriezt arī pēcāk ar asu papīru nazīti.

Krāsošanai vislabāk izmantot akrila krāsas, ko pēc nožūšanas pārklāj ar speciālu laku, nopērkamu mākslinieku rokdarbu preču veikalos.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?