Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Kad dzīve nav lietvārds, bet darbības vārds

«Pat tad, kad ieguvu Pasaules vecmāmiņu konkursa kroni, nebija tāda uztraukuma kā šoreiz,» atzīstas Stella Vilema, Grandma Europian Union 2012 titula īpašniece. Tieši ar Stellu arī viss sākās - viņa nolēma neturēt sveci zem pūra un sarīkot līdzīgu konkursu arī Latvijā. Bet vai izdosies? Izdevās - apgalvo aģentūras MRS. Latvia prezidente Elita Drāke, kura uzņēmās šo tikai šķietamo skaistumkopšanas konkursu izvērst par pasākumu, kas atklāj, cik fantastiskas ir mūsu vecmāmiņas!

Cik stipras, viedas, ģimeni mīlošas ir Latvijas sievietes. Cik talantīgas un, protams, skaistas. Visas! Gan pati jaunākā konkursa dalībniece Anita Alksne, kura iepriekšējā naktī bija vadījusi kāzas, gan vecākā Alla Kovaļenko, kura cēli turēja līdzi konkurentēm, kuras varētu būt viņas meitas. Ar vārdu «konkurence» gan tam visam nebija nekāda sakara. Kleitas netika grieztas, un skaudības velniņš nedīdījās pa vidu. Tam tur vispār nebija vietas, visas dāmas viena otrai piepalīdzēja, turklāt dalībniecēm pa kājām pinās vai blakus ratiņos gulēja mazbērni. Jaunākais - tikai 10 mēnešu vecais Andas Krūmiņas mazdēls Bruno - uz skatuves pat iejutās kavaliera lomā ekstravagantā dejā ar savu šarmanto omīti. Nesabijās ne no prožektoru gaismām, ne ovācijām. Pat neieraudājās! Vērojot priekšnesumus, pa aizkustinājuma asarai gan bira ne vienam vien skatītājam. Talantu prezentācijā dāmas dejoja, dziedāja, deklamēja, rādīja uzvedumus, stāstīja fabulas, spēlēja mūzikas instrumentus, prezentēja savas gleznas, un daudzām uz skatuves līdzi kāpa arī bērni un mazbērni.

Pulējot pieredzi

Kā viņas to visu paspēj - mazbērnus auklēt, māju un vidi kopt, vadīt pasākumus un uzņēmumus, studēt augstskolās, braukt ar močiem, labot mašīnas, adīt, tamborēt, gatavot virtuvē, gleznot un labi izskatīties? «Man vārds «dzīve» nav lietvārds, bet darbības vārds,» saka konkursa dalībniece limbažniece Lilita Siliņa, kurai ir vairākas profesijas. Talantu priekšnesumam viņa bija gatavojusies, ņemot privātstundas pie Sonoras Vaices. «Ja es būtu mūziķe, es komponētu! Kādreiz esmu rakstījusi arī dzeju, ir iznākusi pat grāmatiņa, kur apkopota amatieru dzeja,» stāsta Lilita. Konkursam pieteikusies nevis kroņa dēļ, kaut, taujāta, vai sirds dziļumos vēlas tikt kronēta par Vecmāmiņu 2012, Lilita saka: «Man ir sajūta - viss notiek! Tas, ko daru, ir tieši tas, kam ir jānotiek. Es šobrīd pulēju savu pieredzi. Jāuzvar tai, kura var aizbraukt uz Pasaules vecmāmiņu konkursu un tur dabūt kroni!»

Par konkursa galveno uzvarētāju kļuva Vija Asbaha, kurai nu Latvijas vārds būs jānes pasaulē Grandma universe 2013 Bulgārijā. Vispirms jau Vija izpelnījās skatītāju ovācijas ar priekšnesumu Rock and Old. Tā ideja - lauzt stereotipus par nostalģijas māktām vecmāmiņām kā mājās sēdētājām pie čerkstoša radio ar adīkli rokās. Šai vecmāmiņai izdevās noregulēt radio uz pareizā viļņa, un viņa metās trakulīgā dejā. Tik azartiskā un pārgalvīgā, ka dažs labs jaunais noelsās vien. Vai te kādu pametusi jaunība? Nē! Vija arī ieguva Senioru Dienas simpātiju balvu kā dzīvs piemērs tam, ka dzīve pēc 50 tikai sākas un tas nudien nav šķērslis apmest salto gan tiešā, gan pārmestā nozīmē.

«Laime neatceras pagātni, tā nedomā par nākotni. Laimei ir tikai tagadne. Mēs šajā dzīvē esam ienākuši kā ciemiņi, tāpēc jāpriecājas par katru dienu,» uzskata Vija.

Smaids ar lūpu kaktiņiem

Taujāta, vai vecmāmiņu konkursa rīkošana kļūs par tradīciju, Stella sliecas uz pozitīvo pusi. Kas vajadzīgs, lai omītes dažādos Latvijas novados saņemtos un pieteiktos? «Galvenais, nedomāt - kam man tas vajadzīgs, ko es tur iešu? Sākumā, atzīšos, arī es diezgan skeptiski izturējos pret kroņiem un līdzīgiem pasākumiem, domāju, vai patiesi nav labākas nodarbošanās. Varbūt labāk iet dārzu paravēt? Bet pati uzdrošinājos piedalīties, un iepatikās te valdošās atmosfēras dēļ,» atzīstas Stella.

Šis pasākums dāmām deva iespēju arī četrus mēnešus strādāt ar sevi - fiziski, psiholoģiski, garīgi, arī rast draudzenes. «Bet nu beidzot sestdienās būšu mājās, ar ģimeni, pie saviem mīļajiem,» šos vārdus noslēgumā teica vai katra, un par to priecājās arī dzīvesbiedri. Jo ģimene ir viņu atbalsts un spēks, bet viņas pašas - fundaments, uz kura balstīties jaunajām paaudzēm. «Smaidiet kaut vai ar lūpu kaktiņiem, un jūsos uzplauks arī iekšējais smaids,» visiem novēl Anita Alksne.

Varbūt tikai mazliet vairāk pārliecības par sevi, iekšējā smaida, uzdrīkstēšanās, un kāda seniore jau sāk lolot ideju par dalību konkursā? Izvēloties par labu iešanai sabiedrībā, nevis uz burkānu dobi. Tiesa, līdz konkursa finālam izturēja 14 vecmāmiņas no sākotnēji vairāk nekā 50 pieteiktajām. Bet ieguvējas ir visas finālistes. «Man vīrs vaicā: un kad tad būs konkurss vectētiņiem?» smej Alla Kovaļenko. Arī vectētiņiem esot, ko parādīt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Vecmāmiņas 2012

1. Vecmāmiņa - Dace Jansone,
2. Vecmāmiņa - Anda Krūmiņa,
3. Vecmāmiņa - Maija Korņejeva.
Tituls Latvijas lepnums un gods piešķirts Annai Kumsārei.

24 cilvēku žūrija vērtēja: harismu, stilu, defilē, talantu, runas mākslu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?