Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Kailā ēde jāārstē ilgstoši

Kailo ēdi jeb mikrosporiju, jeb cirpējēdi ierosina mikroskopiska sēne Microsporium canis, kura izraisa ādas un nagu bojājumus. Šī ir viena no biežāk sastopamajām parazitārajām infekcijām gan suņiem, gan kaķiem. Parasti uzņēmīgāki ir kucēni, kaķēni un veci dzīvnieki. Grūsni un laktējoši dzīvnieki infekciju var nodot saviem mazuļiem.

Slimība var skart jebkuru suni un kaķi, taču biežāk šo infekciju sastop dalmāciešiem, pūdeļiem, Džeka Rasela un Jorkšīras terjeriem, kā arī persiešu šķirnes kaķiem.

Infekcijas avots ir slimie dzīvnieki, viņu kopšanas inventārs un apkārtējā vide, kurā slimie dzīvnieki uzturas. Slimības ierosinātājas sporas spēj saglabāt inficēšanas risku gandrīz divus gadus. Inficēties iespējams, kontaktējoties tieši ar sēnītes sporām. Ir dzīvnieki, kuri slimības pazīmes neuzrāda, bet ir hroniski šo sporu nēsātāji. Ja suns vai kaķis ir vesels, ar spēcīgu imūnsistēmu un viņam regulāri tiek veikti nepieciešamie profilaktiskie pasākumi, sastopoties apkārtējā vidē ar slimības ierosinātāja sporām, dzīvnieks var nesaslimt.

Suņu un kaķu īpašnieki kā pirmās slimības pazīmes pamana apmatojuma izkrišanu, uz dzīvnieka sejas, ausīm vai priekšķepām parādās neapmatoti apaļi, zvīņaini laukumi, kuri laika gaitā kļūst arvien lielāki. Šie laukumi suņiem un kaķiem parasti neizraisa niezi, tomēr ir dzīvnieki, biežāk pieauguši kaķi, kuriem novēro neciešamu niezi. Bojātā vieta var būt un var nebūt iekaisusi. Kailā ēde var attīstīties arī nagos, izraisot nepareizu un deformētu nagu augšanu.

Ja mājās ir vairāki dzīvnieki un kādam no tiem ir diagnosticēta kailā ēde, slimais dzīvnieks jāizolē no pārējiem četrkājainajiem. Ārstēšanas atvieglošanai nereti jāapcērp kaķa apmatojums. Ļoti svarīga ir apkārtējās vides dezinfekcija.

Lai iznīcinātu sēnītes sporas un novērstu atkārtotu inficēšanos, rūpīgi jāiztīra visa māja. Lai izsargātos no kailās ēdes infekcijas, Latvijā iespējams arī vakcinēties. Vakcīna pasargās pret dermatofīta Microsporium canis slimības izraisītāju, kas ir viens no biežākajiem infekcijas izraisītājiem.

Par kailās ēdes diagnostikas un ārstēšanas metodēm noteikti jākonsultējas ar savu veterinārārstu, viņš noteiks precīzu diagnozi un sniegs norādījumus, kā rīkoties tālāk. Kailās ēdes ārstēšana ir ilglaicīga. Parasti nepieciešamas gan iekšķīgi, gan ārīgi lietojamas zāles. Uzmanību! Inficētie dzīvnieki jāaprūpē ar cimdiem, un rokas pēc tam ļoti rūpīgi jāmazgā.

Jāatzīmē, ka šī slimība var skart arī cilvēkus. Īpaši bīstama kailā ēde ir tiem, kuriem jau ir kāda slimība, nomākta imūnsistēma. Klīniskās pazīmes cilvēkam ir līdzīgas kā saslimušajiem dzīvniekiem. Uz ādas parādās apaļas formas niezoši zvīņveida plankumi, tajās vietās izkrīt mati, nagi kļūst biezi un dzeltenīgi. Ja ievērojat šādas pazīmes, obligāti jākonsultējas ar ģimenes ārstu un dermatologu.

*Olaines veterinārā centra all4pets veterinārārste

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?