Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Kas sanāk, ja gribas sevi pārbaudīt

«Viena lieta ir būt uzņēmumā otrajai personai un atbildēt par kādu noteiktu sfēru, bet pavisam kas cits - būt pirmajam. Atzīstoties sev, esmu gribējis sevi pārbaudīt, vai spēju būt šī pirmā persona, uzņemties to atbildību, saturēt visu kopā,» saka Miks Stūrītis (36), kurš pēc pieklājīgas pieredzes lielos uzņēmumos un pāris gadiem SIA Citrus Solutions komercdirektora amatā jau kādu laiku ir šīs kompānijas valdes priekšsēdētājs. Šis piedāvājums nācis negaidīti, bet arī iepriekšējās darbavietās viņa vadītāja potenciāls ticis novērtēts, pat pašam īsti to vēl neapjaušot.

Puisis no laukiem bankā

Pēc skolas Miks sāka studēt tūrisma un viesnīcu vadību LU. «Kā daudziem jauniešiem tas likās kaut kas foršs un saistīts ar braukšanu pa pasauli.» Tālākā izglītība - maģistrantūra kvalitātes vadībā un MBA programma Rīgas Biznesa skolā - jau bija ciešākā sakabē ar Mika darba dzīvi, par kuru jau bija skaidrs, ka tā iegrozījusies cilvēku un procesu vadīšanā. «Biju sapratis arī savus zināšanu robus, kas jāaizpilda.»

Lai sevi uzturētu, Miks sāka strādāt jau 2. kursā. Skolas laikā viņš divas vasaras bija nostrādājis par dārznieku Daugavas muzejā dzimtajā Doles salā, savukārt nu sāka apkalpot VIP klientus Baltijas Starptautiskajā bankā (BSB). «Nezinu, kādu iemeslu dēļ bankas īpašnieks V. Belokoņs mani paņēma, jo par bankām nezināju neko un tolaik vēl īsti nemācēju pat apieties ar biroja tehniku, biju puisis no laukiem,» Miks atceras un stāsta, kā ne bez pūlēm apguvis darba dzīves pamatus, guvis pieredzi darbā ar ārzemju klientiem, noslīpējis krievu valodas prasmi.

Kad bija iegūta zināma pārliecība par sevi, Miks pieteicās uz vakanci Hansabankā. Par kontu operatoru viņu gan nepieņēma, skaidri pasakot, ka no šī līmeņa viņš jau ir izaudzis, un puisis nokļuva elektronisko norēķinu nodaļā. «Biju klāt tam, kā veidojās pirmās telebankas - internetbankas priekšteces. Piedāvājām uzņēmumiem šo pakalpojumu, un es biju viens no tiem, kas brauca apmācīt uzņēmumu darbiniekus. Bija jāstrādā arī ar cilvēkiem, kas līdz tam datorpeli nebija rokās turējuši.» Mikam darbs patika, bet vēlāk lieti noderēja izveidojies priekšstats par lielu daļu aktīvo uzņēmumu.

Pasta iekustināšana

Pēc pāris gadiem Miks pieteicās konkursā un nonāca Lattelekom Jauno pakalpojumu attīstības nodaļā, kur no A līdz Z apguva klasisko projektu vadību, kas Latvijas uzņēmumos tad vēl figurēja vairāk teorijā nekā praksē. Tolaik tirgū ienāca datu pārraides pakalpojumi, ar Mika līdzdalību tika ieviests produkts uzņēmumiem Vienotais biznesa tīkls, kas sekmīgi eksistē joprojām. Vēlāk, kad Miks strādāja Jauno biznesu daļā, kas meklēja jaunus peļņas virzienus, tika atvērtas Lattelekom filiāles Lietuvā un Igaunijā. «Ir gandarījums, ka ir lietas, kas palikušas aiz tevis,» Miks saka.

Tomēr pēc kāda laika draugi un arī draudzene, tagadējā sieva, manīja, ka Miks uz darbu vairs nedodas tik spārnots kā iepriekš, un iedrošināja viņu pieteikties Latvijas pasta komercdirektora vakancei. «Pamēģināju arī, lai gan tas bija straujš lēciens un biju vadījis tikai lietas un procesus, nevis cilvēkus. Konkurss bija liels, tāpēc biju pārsteigts, ka mani aicina uz nākamo kārtu, tad uz nākamo,» Miks stāsta, bet atklāj, ka viņu saistīja plašais iespēju lauks, ko solīja pakalpojumu un klientu apkalpošanas ziņā atpalikušā pasta pievēršana mūsdienīga biznesa principiem. Mikam bija no nulles jāizdomā un jāievieš pārdošanas un mārketinga sistēma, pārvarot pieņēmumu, ka uz pastu jau cilvēki nāk tāpat, jāsakārto uzņēmumu apkalpošana, viņa vadībā sekmīgi notika arī Latvijas pasta zīmola maiņa, kas «jebkuram jaunam mārketinga direktoram ir reizē pārbaudījums un sapnis». Tiesa, neizpalika arī grūtības. «Smagākais bija cilvēku iekustināšana un pārliecināšana par pārmaiņām, kādu arī nācās atlaist. Otrs izaicinājums - informācijas un datu pieejamība. Ja Lattelekom viss bija datorā, tad te - bieži vien izdrukātā veidā kaut kur arhīvā.» Miks gan piebilst, ka centies nekritizēt visu līdzšinējo un ātri atradis kopīgu valodu gan ar padotajiem, gan ar priekšniekiem.

Nenācu pārziemot

Pastā Miks izbaudīja arī sava darba un reformu pozitīvos augļus, taču, kad šajā valsts uzņēmumā sākās politikas diktētas biežas vadības maiņas, tas nogurdināja. «Man nepatīk tērēt enerģiju, ja neredzu, kā vārdā es to daru un kas ar to tiks sasniegts. Es neesmu procesa cilvēks, lai gan arī tādi uzņēmumos ir ļoti vajadzīgi. Man jāredz rezultāts un mērķis, uz ko iet.»

Meklējot jaunu darbu, Miks piedzīvoja pirmo neveiksmīgo darba interviju. «Man teica: viss it kā ir labi, esat strādājis lielos uzņēmumos, bet mums ir aizdomas, ka jūs varētu nezināt, kā uzņēmumā nauda rodas,» Miks atstāsta un saka - tas bija grūdiens izveidot pašam savu biznesu. Tolaik viņš arī sāka interesēties par tiešo mārketingu, kopā ar domubiedriem nodibināja Latvijas Tiešā mārketinga asociāciju un pabeidza profesionālo studiju kursu Eiropas Tiešā un interaktīvā mārketinga akadēmijā Londonā un Briselē. «Ļoti vērtīga programma, iespēja komunicēt ar pasaules līmeņa ekspertiem, mārketinga profesionāļiem.»

Uz šī fona Miks kopā ar partneri atvēra savu tiešā mārketinga konsultāciju uzņēmumu. Un trāpīja tieši uz dižķibeles sākumu. «Nemetām plinti krūmos. Taču krīze iespaidoja, tāpat sapratām, ka Latvijas tirgus ir par mazu, lai aģentūra specializētos tikai vienā jomā,» Miks atklāj, kāpēc bizness pēc pusotra gada apsīka.

Reizē ar biznesa beigām nāca komercdirektora amata piedāvājums no Citrus Solutions, un tā bija atgriešanās Lattelecom saimniecībā, taču nu jau jaunā līmenī un citā jomā - inženiertīklu, datu centru, drošības sistēmu, «gudro māju» projektēšanā un būvniecībā, arī Lattelecom tīkla uzturēšanā. Te lielākais izaicinājums bijusi lielā pēckrīzes «bedre» būvniecībā, kuras dēļ bija jāmaina biznesa plāni, jāefektivizē izmaksas. «Daudzi teica, ka es esmu dulls, iedams strādāt uz būvniecību. Bet es nenācu uz Citrus pārziemot,» Miks saka un priecājas par uzņēmuma spēcīgo vadītāju kodolu. Viņš arī norāda, ka cilvēki veidojas par komandu tieši kopīgās ikdienas darba veiksmēs un neveiksmēs, nevis tīmbildingā mežā.

Tiesa, dabas klātbūtne ir neiztrūkstoša Mika vaļaspriekos. Viņš ilgu laiku bijis tiesnesis gaisa balonu sacensībās, interesējas par ornitoloģiju, bet hobiju hobijs ir makšķerēšana. «Mūsdienu vecāki būtu šausmās, bet es jau septiņu gadu vecumā braucu ar laivu pa Daugavu, ziemā gāju sēdēt uz ledus, onkuļi nāca palīgā āliņģi izcirst,» smaida Miks, kurš aizsācis arī savu bijušo darbavietu apvienotās makšķerēšanas sacensības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Karjeras kāpnes

Kopš 2011
valdes priekšsēdētājs, izpilddirektors Citrus Solutions
2009
komercdirektors, vēlāk arī valdes loceklis Citrus Solutions
2008-2009
līdzīpašnieks SIA Target Marketing Team
2004-2008
komercdirektors, vēlāk mārketinga direktors un valdes loceklis, kā arī SIA Mailmaster padomes priekšsēdētājs Latvijas pastā
2000-2004
projektu vadītājs Jauno pakalpojumu attīstības nodaļā, vēlāk pakalpojumu vadītājs Pakalpojumu vadības nodaļā, kā arī programmu direktors Jauno biznesu daļā Lattelekom
1998-2000
klientu vadītājs Hansabankas Elektronisko norēķinu nodaļā
1996-1998
privātbaņķieris Baltijas Starptautiskajā bankā

Hierarhija

Lattelecom valdes priekšsēdētājs

SIA Citrus Solutions valdes priekšsēdētājs, izpilddirektors Miks Stūrītis

valde un departamentu vadītāji (kopā seši cilvēki)

Būvniecības un uzturēšanas dienests (200 darbinieku), Projektu vadības dienests (36) Projektēšanas un risinājumu daļa (34), Pārdošanas daļa (7), Personāla vadība (2), Finanšu vadība (4)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?