Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Katram savs tēls, kurā iejusties

Darbojoties programmā Iespējamā misija un strādājot par fizikas skolotāju Ikšķiles vidusskolā, Madarai Doniņai radās izaicinājums, kā padarīt stundas interesantākas un dot skolēniem vairāk nekā tikai informāciju. Kā risinājums atausa ideja par lomu spēlēm.

Pirmās lomu spēles Madara izspēlēja ar 12. klases skolēniem, apgūstot efektīva enerģijas lietojuma tēmu. «Pēc spēles izspēlēšanas sajūsmā bija gan klase, gan es kā skolotāja, jo četru mācību stundu laikā skolēni no pāris teikumu viedokļiem bija nonākuši līdz pilnvērtīgai diskusijai, un pat starpbrīža zvans to nespēja iztraucēt. Tas bija pirmais solis, kad sapratu, ka šādā veidā skolēnus var motivēt un ieinteresēt pētīt un uzzināt vairāk,» lepojas Madara.

Lomu spēles var izmantot jebkurā tēmā un klasē. Taču jāņem vērā, ka lomu spēle nevar kļūt par metodiku, kura izmantojama katrā stundā. Tomēr pareizi pielietota, metode dod gandarījumu gan skolotājam, gan skolēniem. Svarīgi atrast situāciju, kurā lomu spēles dabiski iekļaujas apgūstamajā tēmā un rosina papildus izzināt, veidot viedokli.

Dabaszinātnēs lomu spēle ir aktivitātes, spēles un simulācijas apvienošana, to var uzskatīt par mijiedarbību starp šīm trim komponentēm. Spēlējot lomu spēles, skolēni veic darbības, iegūstot jaunas zināšanas, uzlabojot mācīšanās rezultātus, stāsta pedagoģe. Lomu spēles izmantošana zinātnes mācīšanā ir vērsta uz interaktīvo mācīšanos, kuras centrā ir skolēns. Bērni tiek aicināti fiziski un intelektuāli iesaistīties mācībās, tādējādi apgūstot prasmes orientēties zinātniskajos kontekstos un apgūstot arī sarežģītāku jēdzienu jēgu.

Madara uzsver, ka skolotāja uzdevums lomu spēlē ir būt vadonim, viņam jābūt pārliecinātam gan par mācību lomu spēles mērķiem, gan par to, ka ar šo spēli netiks radīta diskomforta sajūta klasē. Skolotājam jāparedz, ka skolēnu vidū var rasties spēcīgas emocijas, un jābūt kā starpniekam, lai tomēr lomu spēle tiktu izspēlēta līdz galam pēc paredzēta mērķa.

Viss sākas ar to, ka skolēni saņem katrs savu uzdevumu - kādā lomu spēles tēlā viņiem jāiejūtas. Viņi veic sagatavošanos, kas pēc vajadzības notiek vai nu klasē ar mācību grāmatām, vai kā mājas uzdevums. Pēc uzdevuma sagatavošanas - sava tēla iepazīšanas, informācijas atrašanas un runas sacerēšanas - skolēni piedalās kopīgās diskusijās un izspēlē lomu spēli. Kad tā noslēgusies, skolēni apraksta savu viedokli argumentu vai pārsprieduma veidā.

Madara norāda, ka sausa informācija ļoti reti liek mainīt domas, bet personīgā pieredze bieži vien to spēj izdarīt. Lomu spēle ļauj pārveidot izglītības saturu no informācijas iegūšanas uz pieredzes gūšanu, vienlaicīgi ir interesanta un noderīga skolēniem, jo tā uzsver zinātnes lomu reālajā pasaulē, ļauj apstrīdēt pieņemtos stereotipus un tikt galā ar problēmām, kurām nav tikai vienas pareizās atbildes. Tāpat šādi skolēnos attīstās arī pētnieciskās prasmes, kuras noder ne tikai skolas dzīvē. Metode var palīdzēt bērnam izprast savu personīgo nozīmi procesu ietekmēšanā - piemēram, skaidrojot par siltumnīcas efekta cēloņiem un sekām. Lomu spēles balstās uz situācijas analizēšanu, kas rosina skolēnus daudz veiksmīgāk sasaistīt jau iegūtās zināšanas ar jaunajām, attīsta skolēna spēju sadarboties ar citiem cilvēkiem. Arī kautrīgie skolēni iesaistās aktivitātēs, jo ar savu lomu jūtas drošāki, Madara novērojusi.

Tiesa, šai metodei kā jebkurai citai ir arī nepilnības. Kā galvenās skolēni min klasesbiedru attieksmi - neklausīšanos, nenopietnību, nevēlēšanos sagatavoties labai prezentācijai. Kā mīnusu skolēni atzīmē arī laika trūkumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?