Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Kāzu rīkošanai valstu robežas netraucē

Kāzas ir ne vien svētki jaunajam pārim un viesiem, bet arī garantēts bizness kāzu aģentūrām, fotogrāfiem, svinību vietām, ēdinātājiem, floristiem un citiem kāzu rīkošanā iesaistītiem uzņēmējiem. Kāzu aģentūru vidū valda liela konkurence, un saskaņā ar portāla precos.lv datiem Latvijā ir 16 kāzu aģentūru un vairākas privātpersonas, kas piedāvā kāzu rīkošanas pakalpojumus.

Dienas aptaujātās kāzu aģentūras stāsta, ka par klientu trūkumu sūdzēties nevar un, lai gan pārsvarā kāzu svinības tiek rīkotas no maija līdz septembrim, darba kāzu sagatavošanā netrūkst arī ziemā. Jāteic, ka Latvijas kāzu aģentūru pakalpojumus mēdz izmantot ne tikai mūsu valsts pāri, bet arī pāri no Skandināvijas, Krievijas, Vācijas un citām valstīm.

No 10 000 līdz 100 000 eiro

Kāzu aģentūras Mīlestība īpašniece un direktore Dace Miezīte stāsta, ka biznesu iespējams plānot, jo pāri līgumu ar aģentūru par svinību rīkošanu slēdz aptuveni pusotru gadu pirms kāzām. Aģentūra piedāvā pilnu pakalpojumu spektru, sākot no laulību gredzeniem, floristiem, fotogrāfiem un vakara vadītājiem līdz svinību vietas dekorēšanai un transporta organizēšanai. D. Miezīte stāsta, ka klienti, kas izvēlas kāzu rīkošanai piesaistīt aģentūru, parasti tai uztic visu kāzu organizēšanu. «Vidēji mēs sarīkojam līdz 50 kāzām gadā, vasaras vidū ir nedēļas nogales, kad mums ir piecas kāzas vienlaikus. Ja runājam par mūsu pakalpojumu izmaksām, tās sastāv no divām daļām: samaksa par pakalpojumiem un noteikts procents no kopējām izmaksām,» klāsta D. Miezīte. Viņa arī uzsver, ka ir vairāki pakalpojumi, kurus saviem klientiem var piedāvāt ar ievērojamām atlaidēm. «Mums ir vairāki sadarbības partneri, piemēram, floristi, svinību vietas, kas mums piešķir atlaides, kuras mēs tālāk dodam saviem klientiem. Ja runājam par summām, kuras pāri atvēl kāzu sarīkošanai, tās ir amplitūdā no 10 000 eiro līdz 100 000 eiro. Visbiežāk finansējuma apjoms gan ir no 15 000 eiro līdz 40 000 eiro. Jāteic, ka līdz 2010. gadam, tā sauktajos treknajos gados, bieži kāzām atvēlētā nauda bija 200 000 latu (~ 284 000 eiro). Tagad tādas summas tikpat kā nefigurē,» atzīst D. Miezīte. Ja runā par svinību vietu izvēli, aģentūras klienti visbiežāk izvēlas pilis un augsta līmeņa viesu namus. «Viena no lielākajām izmaksu pozīcijām, par kuru klienti gatavi maksāt nopietnas summas, ir kvalitatīvs ēdiens. Tieši piedāvātais ēdiens bieži nosaka svinību vietas izvēli,» norāda kāzu rīkotāja.

Pāri robežām

Kā stāsta D. Miezīte, 30% kāzu ir multikulturālas, kad viens no pāra ir citas valsts - ne Latvijas - pilsonis. Ir bijuši gadījumi, kad abi topošie laulātie ir no citas valsts. «Mums ir bijuši klienti no Krievijas, Skandināvijas valstīm, Šveices, Francijas, bija viens pāris, kur līgava bija no Polijas, bet līgavainis no Vācijas. Ārzemnieki mūsu pakalpojumus izvēlas tāpēc, ka ir zemākas izmaksas, bet kvalitāte ir līdzvērtīga. Mums ir bijušas kāzas, kur viesi nāca no 22 valstīm. Mēs varam piedāvāt mācītāju, kurš laulā latviešu, krievu un angļu valodā, vakara vadītājus, kas runā arī vācu, angļu, portugāļu un franču valodā. Te gan jāņem vērā, ka bilingvāls vakara vadītājs ir par 50% dārgāks. Ja runājam par latviešu izvēlētiem vakara vadītājiem, ļoti populāri ir Improvizācijas teātra aktieri, tā ir pašlaik tāda modes tendence,» atzīst D. Miezīte.

Pakalpojumus ārzemniekiem kāzu organizēšanā sniedz arī aģentūra Caramel Events Riga. Tās vadītāja Jūlija Pumpe stāsta, ka pārsvarā ārzemju klienti ir no Skandināvijas valstīm un Krievijas, bet nesen bijis viens pāris arī no Igaunijas. Arī J. Pumpe, tāpat kā D. Miezīte, kā galveno ārzemnieku intereses iemeslu min zemākas izmaksas. «Ja viesi ir no trešajām valstīm, piemēram, no Krievijas, un šeit laulājas dzimtsarakstu nodaļā, dokumenti tiek iztulkoti un iesniegti Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē apstiprināšanai un tie ir spēkā arī pāra dzimtenē,» norāda J. Pumpe. Viņas pārstāvētās aģentūras klienti par kāzu svinību vietām vislabprātāk izvēloties greznus restorānus Vecrīgā vai Jūrmalā. Tādējādi varot ietaupīt arī uz transporta un nakšņošanas izmaksām. Bet vislielākās summas klienti gatavi maksāt par telpu dekorācijām un kvalitatīvu ēdienu, teic Caramel Events Riga vadītāja. Vidējā kāzu rīkošanas summa svārstās no 10 000 līdz 15 000 eiro. Caramel Events Riga piedāvā arī kāzu rīkošanu Itālijā pie Gardas un Komo ezera, kā arī Grieķijā, Santorini salā. Tiesa, šo pakalpojumu izvēloties ļoti niecīgs skaits klientu un kāzas tiek rīkotas sadarbībā ar aģentūras partneriem šajās valstīs.

Kāzu aģentūras Crystal Events pārstāve Sigita Daniliča stāsta, ka arī viņas pārstāvētā aģentūra rīkojusi kāzas vairākiem ārvalstu pāriem, «kuru dzimtās mājvietas sniedzas dažādos virzienos - Maskava, Pēterburga, Beļģija, Lielbritānija, Norvēģija, Austrālija, Dānija un vēl citas. Mēs varam piedāvāt arī pasākuma vadīšanu vairākās valodās». S. Daniliča izklāsta, ka viesiem no trešajām valstīm, kuriem nepieciešama vīza, lai ierastos Latvijā, aģentūra palīdz to nokārtot.

Šīs procedūras formālo pusi sīkāk skaidro Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes pārstāve Undīne Priekule. «Lai kāzu aģentūra uzaicinātu viesus uz kāzām Latvijā, aģentūra jebkurā no mūsu teritoriālajām nodaļām iesniedz iesniegumu, un mēs, balstoties uz šo iesniegumu, sagatavojam ielūgumu iepriekš minētajiem viesiem. Tālāk aģentūrai tiek nodots ielūguma numurs, kuru tā nodod viesiem. Ar šo numuru un nepieciešamajiem dokumentiem viesi dodas uz vēstniecību, kur arī saņem vīzu ceļošanai uz Latviju.»

Aktuāls ir lauku stils

Taujāta par aktuālākajām modes tendencēm kāzu rīkošanā, Sigita Daniliča stāsta: «Kāzu rīkošanā noteikti pastāv tendences un aktualitātes, kuras mainās gluži tāpat kā apģērbu mode, sākot no krāsu paletēm, līgavas kleitām līdz pat svinību vietas noformējumam. Mūsu klientu aktuālākā šī gada tendence ir vēlme pēc kāzām ar dabas un lauku izjūtu, izvēloties atbilstošu svinību vietu ar klēts un lauku raksturu, izmantojot dabīgos materiālus noformējumā (koks, lins, kokvilna), pieskaņojot vēl citus dizaina elementus un aktivitātes, lai radītu atbilstošu lauku atmosfēru. Aizvien biežāk pāri izvēlas savu būtību atspoguļot kāzu vizuālā noformējuma krāsu paletē, miksējot pat vairākus līdz šim kopā neredzētus toņus, tādējādi radot izaicinājumu arī mums, svinību organizatoriem. Galdautu un salvešu klasiskā baltā krāsa tiek drosmīgi mainīta pret kādu citu, pāra izvēlētajam vizuālajam noformējumam piestāvošu krāsu. Tomēr pastāvīgā tendence rīkot tradicionālas kāzas ar dominējošajiem pasteļtoņiem, grezniem ziedu dekoriem, izteiksmīgām detaļām galda un telpas noformējumos nav pazudusi.»

Saskaņā ar aģentūras novērojumiem pēdējos gados kāzām atvēlētais budžets pieaudzis. «Budžeta lielumu ietekmē jaunā pāra vēlmes un iespējas. Mums ir interesanti strādāt ar dažādām budžeta iespējām, esam organizējuši kāzas privātā gaisotnē četriem cilvēkiem, kā arī ļoti lielas svinības vairāku dienu garumā,» atklāj Crystal Events pārstāve.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kāzu svinību vietu izmaksas divām dienām 2015. gad

Bīriņu pils - sezonas laikā vienai personai - 105 eiro, nesezonā - 85 eiro (iekļauti arī numuriņi nakšņošanai, ēdienkarte 28 eiro vērtībā vienam cilvēkam, brokastis, laulību ceremonija pils lapenē)
Dikļu pils - 1500 eiro telpu īre, atsevišķa samaksa par numuriņiem (70 eiro divvietīgs numurs), atsevišķa samaksa par ēdināšanu (50 eiro par cilvēku)
Viesu nams Līcīši Ķeguma novadā - telpu īre darbdienās 2000 eiro, brīvdienās - 4000 eiro.
Viesu nams Rāznas pērle Rēzeknes novadā - telpu īre 600 eiro
Viesu nams Kalnažagari Engures novadā - telpu īre 15 eiro par cilvēku
Avoti: minētās pilis un viesu mājas

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?