Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Kemerons klāsta savu ES reformu plānu

Apvienotās Karalistes premjerministrs Deivids Kemerons otrdien beidzot oficiāli nāca klajā ar jau mēnešiem apspriestajām prasībām Eiropas Savienības (ES) reformām, no kuru ieviešanas var būt atkarīga Lielbritānijas turpmākā dalība 28 valstu blokā. Konservatīvais politiķis savas pamatprasības apkopojis sešas lappuses garā vēstulē ES Padomes prezidentam Donaldam Tuskam un izklāstīja vakar īpašā uzrunā. D. Tusks paziņojis, ka nākamnedēļ sāks divpusējas konsultācijas ar ES dalībvalstīm un Eiropas Parlamentu par tematiem, kas skars Briseles un Londonas sarunas.

Grib pārskatīt attiecības

D. Kemerons vēlas pārskatīt Lielbritānijas dalības nosacījumus ES, pārliecinot Briseli un pārējās 27 bloka dalībvalstis vienoties par reformām, kas, viņaprāt, būtu izdevīgas gan Apvienotajai Karalistei, gan pārējai ES. Viņš saviem vēlētājiem ir apsolījis sarīkot referendumu par Lielbritānijas turpmāko dalību ES pēc tam, kad būs noslēgušās Londonas un Briseles sarunas.

Britu premjera galvenās prasības fokusējas uz četrām sfērām: ES konkurētspēja, pabalstu politika, dalībvalstu suverenitāte, eirozonas un pārējo ES locekļu attiecības.

D. Kemerona valdība grib, lai Lielbritānija netiktu iekļauta Briseles ambiciozajos plānos par «vēl ciešāku savienību», kas nozīmētu tālāku bloka dalībvalstu politisko integrāciju. Tāpat viņi vēlas panākt iespēju, ka vairāku dalībvalstu parlamenti var apvienot spēkus, lai bloķētu ES likumdošanas aktus. Izdevums The Independent norāda, ka tas ir saprātīgs piedāvājums, kas gan neapmierināšot eiroskeptiķus, kuri pieprasa veto tiesības britu parlamentam.

Viņš arī piedāvā vienoties par jaunu ES līgumu, kas garantētu, ka 19 eirozonas dalībvalstis «nepārbalso» ārpus monetārās savienības esošās deviņas ES dalībvalstis, lemjot par jautājumiem, kas attiecas uz visu ES. Vēl viena D. Kemerona prasība ir «ierakstīt konkurētspēju visas ES gēnos». Viņaprāt, to varētu panākt, samazinot birokrātisko slogu uzņēmējdarbībai.

Visstrīdīgākā D. Kemerona prasība ir atļaut ierobežot pabalstus migrantiem no pārējām ES dalībvalstīm pirmos četrus gadus pēc ierašanās Apvienotajā Karalistē. Tādējādi konservatīvo valdība vēloties cīnīties pret cilvēkiem, kuri ļaunprātīgi izmanto ES pilsoņiem piešķirtās brīvas pārvietošanās tiesības un kontrolēt migrāciju no ES. Premjers gan ir norādījis, ka ir gatavs meklēt citus veidus, kā risināt šo jautājumu.

Farādžs neapmierināts

D. Kemerons sacīja, ka iestājas par Lielbritānijas palikšanu reformētas ES sastāvā, bet neizslēdz sava viedokļa maiņu, ja ar pārējām ES dalībvalstīm neizdosies vienoties par viņa iecerētajām izmaiņām. «Jūs, britu tauta, izlemsiet. Tajā brīdī šīs valsts nākotne būs jūsu rokās,» teica premjers, norādot, ka netiks rīkots vēl viens referendums. «Tas būs milzīgs lēmums mūsu valstij - iespējams, svarīgākais, kādu esam pieņēmuši savas dzīves laikā. Un tas būs galīgais lēmums.»

ES ietekmīgākā politiķe - Vācijas kanclere Angela Merkele - sacīja, ka vēlas pieiet konstruktīvi D. Kemerona prasībām. Viņa norādīja, ka ir vairāki sarežģīti jautājumi, kas būs apspriežami, bet pauda pārliecību, ka tos var atrisināt, ja pastāvēs griba to darīt, vēsta Reuters.

Eiropas Komisija paziņojusi, ka ir gatava darīt visu, lai panāktu Lielbritānijai un pārējām ES dalībvalstīm godīgu vienošanos, tomēr norādīja, ka atsevišķas D. Kemerona prasības ir «ārkārtīgi problemātiskas», jo skar «mūsu iekšējā tirgus pamatbrīvības». «Tieša ES pilsoņu diskriminācija pilnīgi noteikti iekļaujas šajā kategorijā,» teikts EK paziņojumā. Eiroskeptiskās Apvienotās Karalistes neatkarības partijas (UKIP) vadītājs un Eiroparlamenta deputāts Naidžels Farādžs uzskata, ka D. Kemerons nevēlas būtiski mainīt attiecības ar ES, jo «nesola atgūt Lielbritānijas parlamenta augstāko varu, izbeigt brīvu cilvēku kustību [no ES uz Lielbritāniju] un samazināt britu milzīgās iemaksas ES budžetā».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Galvenās prasības ES

Atļaut Lielbritānijai izvairīties no ciešākas ES iekšējās integrācijas un dot lielāku varu nacionālajiem parlamentiem bloķēt ES likumdošanas aktus

Ļaut ierobežot pabalstus ieceļotājiem no citām ES dalībvalstīm

Nodrošināt vienādus nosacījumus ES dalībvalstu pieejai vienotajam tirgum, nešķirojot, vai tās ir vai nav eirozonā

Veicināt ES konkurētspēju

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Bagāts, mītisks un nesodāms? II daļa

Izveidojis vispopulārāko sociālo tīklu Krievijā, kura novērtējums 2014. gadā svārstījās diapazonā viens līdz trīs miljardi dolāru, Pāvels Durovs izjuta milzīgu spiedienu no miljardieru, vals...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?