Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Kims Čen Uns pievelk grožus

«Dārgā vadoņa» Kima Čen Ira nāves otrajā gadadienā no ārpasaules noslēgto komunistisko Ziemeļkoreju pārņēmušas vārda tiešajā nozīmē asiņainas varas cīņas, kas darījušas bažīgas ne vien kaimiņvalstis, bet arī valdības citviet pasaulē.

Pagājušajā nedēļā ar nāvi nošaujot sodīja pašreizējā valsts līdera Kima Čen Una tēvoci Čanu Son Taku, kuru uzskatīja par vienu no ietekmīgākajām amatpersonām autoritārajā valstī. Tas varētu liecināt par Kima Čen Una centieniem pievilkt varas grožus, un ļoti iespējams, ka drīzumā galvas ripos arī citiem ietekmīgiem cilvēkiem.

Brīdina par provokācijām

Dienvidkorejas prezidente Parka Gun Heja pirmdien aicināja savus bruņotos spēkus būt piesardzīgiem un brīdināja par «pārdrošām provokācijām» no kaimiņvalsts Ziemeļkorejas puses.

«Ņemot vērā pēdējos notikumus Ziemeļkorejā, nav skaidrs, kādā virzienā attīstīsies tās politiskā situācija,» Dienvidkorejas prezidente sacīja, tiekoties ar valsts augstākajām drošības amatpersonām. «Mēs arī nevaram izslēgt tādas iespējamības kā pārdrošas provokācijas.»

Parka Gun Heja uzskata, ka Ziemeļkorejas augstākās vadības lēmums sodīt Čanu Son Taku ar nāvi ir izveidojis «draudīgu un neprognozējamu» stāvokli Korejas pussalā, raksta aģentūra AFP.

Ķīna, kas ir vienīgā Phenjanas sabiedrotā, uzskata, ka Ziemeļkorejā norisinās «svarīgas izmaiņas», nekonkretizējot, kas ar to tiek domāts. Pekina «uzmanīgi vērošot» situācijas attīstību kaimiņzemē, kuras politiskajā un ekonomiskajā stabilitātē tā ir ieinteresēta. Ķīna baidās, ka gadījumā, ja Ziemeļkorejā izceltos pilsoņkarš vai kristu komunistiskais režīms, tai nāktos uzņemt miljoniem ziemeļkorejiešu bēgļu.

Ziemeļkorejā notiekošais satrauc arī amerikāņus. ASV valsts sekretārs Džons Kerijs svētdien paziņoja, ka tik augstas amatpersonas sodīšana ar nāvi liecina par režīma, kura rīcībā ir kodolieroči, nestabilitāti.

Dž. Kerijs uzskata, ka Kims Čen Uns ir «nežēlīgs un pārgalvīgs» vadonis, kurš joprojām neesot drošs par savu vietu varas struktūrā, tādēļ ar jebkurām metodēm esot gatavs aizvākt tos, kas varētu apdraudēt viņa pozīcijas.

Var sākties tīrīšanas

Phenjanas oficiālie mediji apgalvo, ka Čans Son Taks ar sev tuvu militāristu palīdzību esot vēlējies veikt valsts apvērsumu. Protams, tam nevar simtprocentīgi ticēt, bet analītiķi ir pārliecināti, ka tik barga vēršanās pret cilvēku, ko ilgus gadus uzskatīja par Ziemeļkorejas otru ietekmīgāko politiķi, liecinot par saspīlējumu noslēgtās varas elites iekšienē.

«Čana Son Taka nāvessods varētu būt kā brīdinājums neizaicināt Kimu Čen Unu,» bijušais ASV prezidenta administrācijas padomnieks Āzijas jautājumos Viktors Ča stāsta izdevumam The Christian Science Monitor.

Viņš arī uzskata, ka atbrīvošanās no vadoņa tēvoča, kurš bija precējies ar pirms diviem gadiem mirušā Kima Čen Ira māsu Kimu Hjon Hi, ir tikai sākums plašākai «tīrīšanai» Komunistiskajā partijā un militārajās aprindās.

Tomēr šajā situācijā droši nevar justies ne tikai amatpersonas, kuras bijušas cieši saistītas ar Čanu Son Taku, bet ikviens, kam režīms neuzticas. «Viņi [režīms] vainos Čanu Son Taku visās valsts problēmās,» domā Ziemeļkorejas pētnieks Korejas Nacionālās unifikācijas institūtā Čois Čin Vuks.

Bet tas nozīmē, ka biežāk izpildīs publiskos nāvessodus, kas šogad esot izpildīti jau vairāk nekā 40 cilvēkiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?