Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 26. septembris
Kurts, Knuts, Gundars

Ķīnas prezidents: jāizravē korupcija, kas apdraud valsts pastāvēšanu

Ķīnas jaunajiem līderiem ir jāapkaro valsts institūcijās plaši izplatītā korupcija, kas apdraud Komunistiskās partijas (ĶKP) un pat visas valsts pastāvēšanu. Šādu padomu, ceturtdien atklājot ĶKP kongresu, deva pašreizējais Ķīnas prezidents Hu Dzjiņtao. Desmit gadus valdījušais Hu nedēļu ilgā kongresa laikā nodos savas pilnvaras nākamajam prezidentam Sji Dzjiņpinam.

Korupcijas tēma ir kļuvusi par vienu no pasākuma centrālajiem tematiem, jo neilgi pirms kongresa Ķīnu satricināja pēdējo 30 gadu laikā skaļākais politiskais skandāls, kurā bija iesaistīta augsta ranga partijas amatpersona Bo Sjilai. Viņš tika apsūdzēts apjomīgu kukuļu ņemšanā un savas sievas, kura it kā nogalinājusi kādu britu uzņēmēju, piesegšanā. Mīklainā lieta pievērsa plašu starptautisku uzmanību un raisīja jautājumus par korupciju Ķīnas augstākajās politiskajās aprindās.

«Visi, kas pārkāpj partijas disciplīnu un valsts likumus, bez žēlastības ir jānodod tiesai, neņemot vērā, cik augstus amatus tie ieņem,» kongresa dalībniekiem sacīja Hu. «Augstākā ranga amatpersonām ir jāievēro strikta pašdisciplīna un pastiprināti jāuzrauga savi ģimenes locekļi un padotie, viņiem arī nedrīkst būt nekādu privilēģiju.»

Hu solīja politiskās reformas un plašākas debates partijas iekšienē, tomēr nedeva pamatu cerībām, ka tuvākajā nākotnē politiskos procesus varētu ietekmēt arī sabiedrība. «Mums ir pilnībā jāizmanto sociālistiskās politiskās sistēmas priekšrocības un jāmācās no citu sabiedrību politiskajiem sasniegumiem. Bet mēs nekad nekopēsim Rietumu politisko sistēmu,» paziņoja aizejošais prezidents, kurš savas runas laikā vismaz 78 reizes pieminēja «sociālismu ar ķīniešu raksturu», raksta Reuters.

Viņš uzsvēra, ka Ķīnai nāksies pielāgoties izmaiņām, kas norit valsts iekšienē un pasaulē. «Mums ir jāizvirza augstāki mērķi, jāstrādā smagāk un jāturpina attīstīt zinātni, jāveicina sociālais līdzsvars un jāuzlabo cilvēku dzīve,» sacīja Ķīnas prezidents un piebilda, ka tas ir iespējams tikai tad, ja valsts ekonomiskā attīstība būs «sabalansētāka, koordinētāka un ilgtspējīga».

Atsaucoties uz pēdējā laika teritoriālajiem strīdiem, kuros Pekina ir iesaistījusies ar Japānu un vairākām Dienvidaustrumāzijas valstīm, Hu aicināja palielināt Ķīnas militārās spējas, lai valsts spētu aizstāvēt savas intereses Dzeltenajā jūrā.

Tomēr, visticamāk, prasība pēc bruņoto spēku pastiprināšanas ir saistīta ar ASV plāniem palielināt savu militāro klātbūtni Klusā okeāna reģionā, tādējādi raisot neapmierinātību ķīniešos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?