Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

KNAB konflikta eksploziju visa tā vadība varētu nepārdzīvot

Kuram jāpaliek Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) - priekšniekam Normundam Vilnītim vai vairākiem vadošajiem speciālistiem? Šo jautājumu uzjundī konflikts, kurš pēdējo mēnešu laikā KNAB ir padarījis līdzīgu bumbai ar gruzdošu laika degli, kas piektdien pietuvojās eksplozijai, parādot, ka ir faktiski neiespējami vienotā komandā strādāt gan N.

Vilnītim, gan viņa vietniekiem Jutai Strīķei un Alvim Vilkam, kā arī korupcijas novēršanā un apkarošanā būtisku KNAB nodaļu vadītājiem. J. Strīķes un A. Vilka _Dienai_ teiktais ļauj secināt, ka politiķiem nāksies izšķirties starp viņu un N. Vilnīša turpmāko darbu birojā.

Konflikts KNAB, kas jau briedis daudzu mēnešu garumā, piektdien eskalējās pēc N. Vilnītim pozitīvā starpinstitūciju komisijas informatīvā ziņojuma, kurā faktiski pausts atbalsts viņa iecerētajai reorganizācijai KNAB. Portāla pietiek.lv publicētais ziņojums liecina, ka komisija, kurā ietilpa dažādi drošības struktūru pārstāvji, arī atbildīgo Saeimas komisiju vadītāji Dzintars Jaundžeikars (LPP/LC) un Juris Dalbiņš (TP), secinājusi, ka N. Vilnītis rīkojies atbilstoši savai kompetencei un iecerētā reģionālās struktūrvienības izveidošana KNAB korupcijas apkarošanas bloka ietvaros esot uzskatāma par lietderīgu. Savukārt KNAB vadošo speciālistu iebildumi pret pārmaiņām ziņojumā tiek nosaukti par nepamatotu diskusiju. Kritiski gan komisija vērtējusi pašam N. Vilnītim pakļauta operatīvā dienesta izveidi, kura funkcijas dublējas ar J. Strīķei pakļautās nodaļas funkcijām.

Galavārds KNAB reorganizācijas jautājumā būs jāsaka premjeram Valdim Dombrovskim (JL), kuru publiskā vēstulē, ko parakstījuši gan N. Vilnīša vietnieki, gan visu ar korupcijas novēršanu un apkarošanu saistīto nodaļu vadītāji, lūdz N. Vilnīša reorganizācijas plānus neapstiprināt. Jau iepriekš pieļauts, ka reorganizācija varētu palīdzēt neitralizēt neērtos KNAB darbiniekus, un šajā ziņā pirmais skats bijis vērsts J. Strīķes virzienā. N. Vilnītis jau esot ierobežojis savu vietnieku pilnvaras tik daudz, cik bijis iespējams nereorganizējot KNAB vai nemainot likumu, izriet no J. Strīķes teiktā. A. Vilks pieļauj, ka pārmaiņas varētu attiekties uz virkni darbinieku, jo esot bažas, ka pārmaiņu rezultātā reorganizēto KNAB struktūru vadībā varētu nonākt N. Vilnīša izraudzīti cilvēki. Šādu pieņēmumu varot izteikt, redzot, kādas pārmaiņas KNAB veiktas jau līdz šim. A. Vilks stāsta, ka līdzšinējo reformu rezultātā KNAB sākuši strādāt cilvēki, kuri, pēc viņa ziņām, bieži esot pieņemti darbā bez konkursa. Turklāt runa neesot tikai par darbinieku palikšanu vai nepalikšanu KNAB, bet par viņu iespējām cīnīties ar augstākā līmeņa korupciju. Tā iepriekš bija KNAB prioritāte, taču N. Vilnīša plāns pievērsties reģioniem, ņemot vērā KNAB resursus, apgrūtināšot cīņu ar augstākā līmeņa korupciju. J. Strīķe norāda, ka komisijas atbalstītais KNAB struktūras modelis liecina, ka reorganizācija vairs necentrējas tikai uz reģioniem, jo KNAB darbinieku kompetences būtu sajauktas un izkaisītas pa visu struktūru. «Runa ir par citu KNAB,» saka J. Strīķe.

J. Strīķe un A. Vilks norāda - ja N. Vilnīša plānu premjers akceptēs, viņi neredz savu nākotni KNAB. Taču viņu izteikumi liecina, ka abiem nav nākotnes KNAB arī tad, ja reorganizācija nenotiks, bet KNAB vadības grožus joprojām turēs N. Vilnītis. «Visu šo vasaru mēs strādājām un paralēli pārvarējām šķēršļus, kurus Vilnītis mums lika. Piemēram, rakstījām neskaitāmus paskaidrojumus,» teic J. Strīķe.

Jaunākais KNAB reorganizācijas plāns, ko N. Vilnītis iesniedza komisijai, atbilst premjera nostādnēm, jo reģionālā nodaļa ir iekļauta korupcijas apkarošanas bloka sastāvā, taču viņš vēl prasīšot plānu uzlabot, izriet no V. Dombrovska preses pārstāves Līgas Krapānes teiktā. Savu viedokli par KNAB iekšienē samilzušo konfliktu V. Dombrovskis nepauž, jo atrodoties ārzemēs. Sabiedriskās politikas centra Providus pētniece Iveta Kažoka norāda, ka premjers cenšas bremzēt N. Vilnīša plānus, bet neko nedarot, lai risinātu KNAB konfliktu, lai gan «tāda situācija kā šobrīd KNAB nav bijusi nekad». «Saiet konfliktā ar tik daudziem zinošākajiem KNAB darbiniekiem ir jāmāk,» saka I. Kažoka. Tāpēc, viņasprāt, vienīgais risinājums ir N. Vilnīša atbrīvošana, jo tas būšot krietni mazāks zaudējums nekā pieredzējušie KNAB darbinieki.

N. Vilnītis publiskā paziņojumā pauda neizpratni, ka apšaubīts komisijas atzinums. Taču viedokli par to, kā viņš iecerējis atrisināt samilzušo konfliktu, Dienai uzzināt neizdevās, viņš uz telefona zvaniem un īsziņu piektdien neatbildēja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?