Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Trešdiena, 25. decembris
Stella, Larisa

Ko darīt ar āboliem?

Runā, ka tik bagāta ābolu raža kā šogad Latvijā sen nav bijusi. Bet paskatīsimies vēlāk veikalu plauktos, cik lēts būs, nu, kaut vai ābolu sulas piedāvājums. Protams, vislabāk jau notiesāt zemē kritušos bumbuļus turpat dārzā, bet - cik tad ābolu spēj savietoties kuņģī, nekaitējot veselībai? No ābolu pārēšanās vēders sāp kā slims balons. Zaptes no «tīriem» āboliem pie mums nav populāras, tāpat kā darīt izsmalcinātās, bet darbietilpīgās sukādes - liela ķēpa -, toties āboli ar brūklenēm, dzērvenēm gan Latvijā izsenis modē. Pie penkokiem īstā manta.

Lai dažādotu ābolu pielietojumu, gana gaumīgi būs pārsteigt ģimeni vai sevi vienu ar franču kulinārijas mazo brīnumiņu pain perdu. Zudušo maizi, tātad. Un ar vienu šāvienu trāpīsit diviem zaķiem - apkaltušai, nesvaigai baltmaizei (skaidra lieta, ka vislabākās būs briošas jeb mazās baltmaizes bulciņas) un mīkstam, teju jau neēdamam ābolam. Viss notiek fiksi - minūtēs desmit -, un rezultāts ir gana sātīgs brokastīm, nē, derēs pat deserta vietā, un viss smaržo kā liels ņamm.

Ko mums vajag pa rokai? Pannu, sviestu, olu, cukuru - parasto un pūderī -, saldkrējumu, kanēli, muskatriekstu un, saprotams, saziedējušu baltmaizi un ābolu.

Ābolu šķēles kausētā sviestā jāapcep, uzmanīgi pievienojot cukuru ar kanēli, līdz ābola šķēlītes iemanto brūni koša dzintara nokrāsu. Saceptos ābolus ielikt šķīvī un turpat pannā turpināt cept maizi, kas dāsni izmērcēta ar saldkrējumu sakultā olā, kaurā iešķiebta šķipsniņa muskatrieksta - aromam. Ceptajai maizei vajadzētu būt tādā pašā krāsā kā iepriekš saceptajiem āboliem - tā būs vienkārši smukāk.

Fināla žests notiek uz šķīvja/paplātes, kuru liksiet galdā, - ceptajai maizei neskopojoties virsū krauj saceptos ābolus, pārkaisa ar pūdercukuru un priecīgi iesaucas - manas franču tostermaizes gatavas! Vualā!

Lieki teikt, ka taupīgajā Francijā pain perdu uzpilda ar visu, kas ienāk prātā jeb atrodams ledusskapī vai tirgus groziņā. Nebaidieties riskēt. Paprovējiet pain perdu aizdarīt arī ar ceptām plūmēm - dievīgi! Bet viseksotiskāko franču tostu ēdu pie draugiem Stokholmā - uz čaganas karstas bulciņas tika servēts olā apcepts ķirbis ar puravu un burkānu maisījumu tostermaizei cepurītes vietā. Tiesa, te jau pietrūka cepts, sakusis «smirdīgs» siers.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?