Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Koncerts nedziedošā teātrī

Diez vai ir kāds radioklausītājs, kurš ne reizi nav dzirdējis, kā Jaunā Rīgas teātra (JRT) aktieris Andris Keišs maigā baritonā dūdo Guna, tu esi mana Guna... Dziesma ir viena no četriem Jēkaba Nīmaņa (mūzika), Viļa Daudziņa (vārdi) un Andra Keiša (balss, ģitāra) kopdarbiem, kas klausāmi izrādē Latviešu mīlestība.

Nu no izrādē iekļautajām un neiekļautajām dziesmām tapis koncerts, kas jau nospēlēts Valmierā («Tīrs istabas muzicēšanas paraugs, kur skatītāji - lielākoties mūzikas skolas audzēkņi ar vecākiem - varēja nākt, nemaksājot ne santīma,» - tā Keišs.), Cēsu izstāžu zālē un vienu reizi - arī Rīgā, teātrī. Dziesmas sakopotas arī albumā, un Nīmanis smejas, ka «varbūt vajadzēs izdot papildu tirāžu».

Iestudējot Latviešu mīlestību, kas konstruē dažāda vecuma latviešu pāru izmisīgos - gan aizkustinošos, gan komiskos - centienus nodibināt «attiecības», Alvis Hermanis Nīmanim un Keišam ierosināja piemeklēt dziesmas iz latviešiem mīļo šlāgeru apcirkņa. «Mēs sapirkāmies diskus, uz kuriem bija uzraksti «Paredzēts izplatīšanai visā pasaulē», klausījāmies, un Jēkabs paziņoja, ka labāk sarakstīt pašiem,» atceras Andris Keišs. «Es teicu - tas noteikti nav tik grūti,» piebilst komponists, kas savas muzikālās karjeras sākumā spēlējis pankroka grupā. «Un tad tapa dziesma Varbūt tu esi šis saulainais rīts, turpina aktieris, bet Jēkabs Nīmanis papildina: «Mēs fonā uzlikām vienu no nopirktajiem diskiem, neteikšu, kuru, un tad es ķēru tās intonācijas, meklējām vārdus - bija diezgan jautri pavadīts vakars!» Pēc tam dziesmu sacerēšana esot ļoti attālinājusies no pasūtītā pirmavota, un beigās esot sanācis kaut kas, «kas tapa zem lozunga «šlāgeris», bet patiesībā ir pilnīgi nešlāgeris.» Koncertā aktieris Vilis Daudziņš deklamēs dzejoļus, kuriem mūzika tā arī netika komponēta. «Es gribētu uzsvērt vārdu «deklamēs»,» svarīgi saka Keišs, un Daudziņš, kurš intervijas laikā turpat JRT aktieru ģērbtuvē gatavojas mēģinājumam, priecīgi piekrīt un komentē kolēģu teikto: «Dziesmas sanāca it kā ironiskas, bet par lietu. Par mīlestību, meiteņu nodevību un lielām kaislībām.»

Jēkabs Nīmanis, kas kā komponists jau bija sadarbojies ar Jauno Rīgas teātri izrādē Stāsts par Kasparu Hauzeru (Latviešu mīlestībai sekoja arī Fricis Bārda. Ambients, Ja tu esi sivēns, Tīra māja), par dziesmām saka: «Varbūt iecerētas kā parodija, sacerēšanas laikā tās kļuva daudz personiskākas.» Par personiskumu liecina meiteņu vārdi - dziesmas veltītas kolēģēm Baibai Brokai un Gunai Zariņai, savukārt Keišs atceras, ka reiz izrādē dziesmas Guna laikā kāda skatītāja viņam pasniegusi puķi.

Jaunais Rīgas teātris tradicionāli tiek uzskatīts par visnedziedošāko atšķirībā no citiem, te netiek iestudēti ikgadējie Teātra dienas vai Ziemassvētku koncerti. «Tas jau nav nekas akadēmisks. Negribas arī, lai tas pārvēršas par repertuāra vienību. Kaut kādā ziņā tas koncerts ir unikāls,» domīgi saka Keišs, bet Jēkabs Nīmanis sarunai pieliek punktu: «Lai arī šīs dziesmas joprojām lūdz izpildīt visdažādākajos pasākumos, negribētos šo koncertu spēlēt pārāk bieži. Lai nezūd uzticēšanās un vienreizīguma sajūta.»

Izrāde

Dziesmas par mīlestību

12.XII plkst.19 JRT Lielajā zālē

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?