Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Krievu maršs ir bīstams - brīdina DP

Drošības policija aicina Rīgas domi (RD) aizliegt biedrības Rodina.lv iecerēto krievu maršu 9. maijā Rīgā, kas iecerēts kā atbalsta pasākums krievu skolām. Rīgas dome gala lēmumu pieņems pēc Rodina.lv pārstāvju uzklausīšanas, kam jānotiek šodien.

Jāatgādina, ka cita biedrība - 9. maijs - katru gadu šajā dienā rīko pasākumus pie Uzvaras pieminekļa. Plānots, ka šogad tos varētu apmeklēt 10 000 cilvēku. Vairāki Latvijas interneta ziņu portāli, plašsaziņas līdzekļu redakcijas, kā arī Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) saņēmuši anonīmu vēstuli, kurā pausti draudi veikt pašnāvnieka spridzināšanas aktu, ja šā gada 9. maijā notiks pasākums pie Uzvaras pieminekļa.

Biedrības 9. maijs valdes locekle un Saskaņas Centra Rīgas domes deputāte Svetlana Savicka Dienai norādīja, ka viņiem neesot nekādas saistības ar biedrību Rodina un plānoto krievu maršu, kuru ar viņiem neviens neesot saskaņojis.

Kā norāda aģentūra LETA, DP brīdinājusi, ka krievu maršā var piedalīties vairāk dalībnieku, nekā ir minēts pieteikumā, un viņu vidū var būt arī radikāļi vai uz konfrontāciju izraisīšanu orientētas personas. Iepriekšējo gadu pieredze liecina, ka biedrības Rodina rīkotajos pasākumos piedalās arī biedrības Pribaltijskij kazačij krug pārstāvji, kuri publiskus pasākumus apmeklē, ģērbušies kazaku formas tērpos, izmantojot kazaku karogus un atribūtiku. Tas var izsaukt negatīvu rezonansi sabiedrībā, īpaši ņemot vērā notikumus Ukrainā. DP arī neizslēdz, ka pasākumā varētu tikt izmantoti padomju simboli - sirpis un āmurs, piecstaru zvaigzne un citi, kas ar likumu ir aizliegts.

RD izpilddirektora Jura Radzeviča (Gods kalpot Rīgai) preses padomnieks Uģis Vidauskis Dienai apliecināja, ka Drošības policijas sniegtie argumenti par labu krievu marša aizliegšanai ir ļoti nopietni un pārliecinoši. «Drošības iestādēm ir pamats uzskatīt, ka minētais pasākums var traucēt sabiedrisko kārtību un drošību, kā arī var izraisīt konfrontāciju sabiedrībā. Drošības policija arī nav pārliecināta, ka marša organizētāji būs spējīgi nodrošināt kārtību pasākuma laikā,» skaidro U. Vidauskis. Taujāts, vai tas nozīmē, ka krievu maršs tiks aizliegts, U. Vidauskis atbildēja, ka gala lēmums tiks pieņemts tikai pēc pasākuma organizētāju uzklausīšanas, taču DP argumenti Rīgas domei ir saistoši un ļoti nopietni.

Biedrībā Rodina.lv Dienai skaidroja, ka aizlieguma gadījumā biedrība vērsīsies tiesā, norādot, ka kopš 2007. gada, kad šādi pasākumi tiek rīkoti, nekādu incidentu un pārkāpumu neesot bijis.

Jāpiebilst, ka biedrības mājaslapā, kas ir tikai krievu valodā, ievietots video rullītis ar aicinājumu piedalīties krievu maršā, kas iecerēts no Strēlnieku laukuma līdz Uzvaras piemineklim. Video rullītī redzami uzraksti: «Krievi - sena vietējā Latvijas pamattauta»; «Krievu valoda - Latvijas valoda», «Krievi nepadodas». Biedrības mājaslapā arī ievietots raksts, kurā tiek noliegta Latvijas okupācija un apgalvots, ka Latvija ir sena vēsturiska krievu zeme, to dēvējot par Pribaltijskaja Rusj (Baltijas Krievija).

Biedrības mājaslapā atrodami arī eiroparlamentārietes Tatjanas Ždanokas (ievēlētas no PCTVL, pašlaik pārstāv Latvijas Krievu savienību) uzsaukumi. Vienā no tiem saistībā ar pāreju uz latviešu mācību valodu krievu skolās T. Ždanoka norāda, ka «saskaņa ir tikai ilūzija un nepieciešami protesti».

Jāatgādina, ka ar iesniegumu aizliegt krievu maršu DP 3. maijā vērsās dzejniece Liāna Langa, kura to ievietoja savā profilā sociālajā vietnē Facebook, un to parakstīja vēl 333 cilvēki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?