Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Kučinskis: jāskatās patiesībai acīs

Ir jāskatās patiesībai acīs un jāapzinās, ka liela daļa lauku cilvēku savā dzīvesvietā darbu atrast nevarēs un arī ne visu attīstības centru pilsētu potenciāls ir pietiekams, lai piedāvātu nepieciešamās darbvietas. Tāpēc ir jānovērtē un jāizmanto Rīgas straujā ekonomiskā attīstība, lai apturētu cilvēku aizbraukšanu no valsts, atzīst Valsts prezidenta Stratēģiskās attīstības komisijas priekšsēdētāja vietnieks Māris Kučinskis, kura vadītā darba grupa trešdien forumā Rīcība un risinājumi Latvijas reģionu attīstībai prezentēja savu redzējumu, kā veicināt Latvijas attīstību.

Galvenais uzdevums ir mazināt cilvēku aizplūšanu no Latvijas, ko var izdarīt, izmantojot Rīgas iespējas, kā arī turpinot «pavilkt uz augšu pilsētas reģionos», lai nobremzētu lauku iztukšošanos. Latvijas pilsētu loma reģionu attīstībā pieaug, bet arī tajās samazinās iedzīvotāju skaits un attiecīgi nodokļu ieņēmumi. Būtiska nozīme te būs lauku un pilsētu mijiedarbībai, ko var īstenot lielie ap rajonu centru pilsētām izveidotie novadi, uzskata M. Kučinskis. Viņš gan atzina - piemēram, Ogres, Tukuma novads to veiksmīgi īsteno, turpretim citviet, kā Limbažu novadā, par šādu pieredzi dzirdēts mazāk un pagasti dzīvo vairāk katrs savu dzīvi.

Forumā, kurā piedalījās Saeimas deputāti un ministri, arī zemkopības ministre Laimdota Straujuma, kā nozīmīgas iespējas tika minētas lauku kooperācija, lauksaimniecības zemes izmantošana ražošanas veicināšanai, kā arī vietējo produktu īpatsvara palielināšana vietējā patēriņā. Uzņēmējdarbības vides veidošanā ir jānovērtē pašvaldību loma, par ko uzstājās Ogres novada domes priekšsēdētājs Edvīns Bartkēvičs, uzsverot, ka tam ir nepieciešamas izmaiņas likumos, par ko runāts vairākos Latvijas Pašvaldību savienības kongresos. Viņš arī atgādināja, ka tajos vietējie līderi ir aicinājuši daļu ES fondu naudas sadalīt pēc reģionālā, nevis nozaru kvotu principa. Forumā vairāki runātāji, tostarp Eiropas Parlamenta deputāts Ivars Godmanis, norādīja uz ES fondu līdzekļiem kā galveno instrumentu, lai īstenotu Nacionālā attīstības plāna mērķi - panākt ekonomisko izrāvienu.

Taču indikatīvais ES fondu finansējuma sadalījums nākamajā plānošanas periodā 2014. līdz 2020. gadam paredz tikai 11,33% uzņēmējdarbības veicināšanai, norādīja Madonas novada domes priekšsēdis Andrejs Ceļapīters, pēc kura domām, ES fondu nauda jāiegulda tieši uzņēmējdarbības veicināšanā. Pēc foruma A. Ceļapīters Dienai atzina, ka pasākums bija vērtīgs, bet tam ir nepieciešams turpinājums, kurā izteiktās idejas atspoguļotos konkrētā rīcībā. Valsts prezidents Andris Bērziņš, pēc kura iniciatīvas notika šis forums, tā beigās solīja kopā ar Stratēģiskās attīstības komisijas Policentriskās attīstības veicināšanas darba grupas vadītāju M. Kučinski apkopot visus priekšlikumus un, sarunā iesaistot arī premjeru Valdi Dombrovski (Vienotība), turpināt darbu. Valsts varai ir jāstrādā kopā ar uzņēmējiem, pretējā gadījumā «sāksies ceļš uz leju», sacīja Valsts prezidents A. Bērziņš.

Pasākumā piedalījās gan uzņēmēji, gan Saeimas deputāti un gandrīz visa Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija, kuras priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs (SC) arī pēc foruma atzina, ka jūtas gandarīts, par ko liecina, ka daļa deputātu tajā piedalījās līdz beigām. «Man bija interesanti,» teica S. Dolgopolovs, kurš jau vienojies ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvjiem (VARAM) par tikšanos, lai runātu par to, kā ministrija varētu sadarboties ar Saeimas atbildīgo komisiju. Arī VARAM valsts sekretārs Aleksandrs Antonovs uzsvēra nepieciešamību orientēties uz lielo centru attīstību, kas NAP atspoguļots kā modelis «9 plus 21», pārējo teritoriju skatot kontekstā ar pašvaldību sadarbības iespējām. Jau rakstīts, ka šī pieeja jau iepriekš izraisīja lielu pārējo 89 novadu neapmierinātību, jo, vērtējot pašvaldību attīstības indeksu, daļai novadu tas ir augstāks nekā «9 plus 21» modelī iekļautajiem attīstības centriem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?