Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Kukuļa prasīšanā vainotajam laba politiskā aizmugure

Andris Ozols par savu krēslu Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatā var justies droši. Patlaban nav juridiska pamata viņu atstādināt no LIAA vadītāja amata par vēja tuneļu ražotāja Aerodium izteiktajām apsūdzībām kukuļa pieprasīšanā. Kā ziņots, Aerodium vadītājs Ivars Beitāns izteicies, ka A. Ozols prasījis 8% no projekta summas.

Tomēr, ja arī mākoņi pār pašreizējā LIAA direktora galvu savilksies ciešāk un A. Ozola krēsls būs apdraudēts, viņam ir spēcīga aizmugure - Ainārs Šlesers un viņa vadītā LPP/LC, kas opozīcijā kopā ar sabiedroto Tautas partiju (TP) A. Ozolam, visticamāk, neļaus zaudēt krēslu, bet LPP/LC - kontroli pār šo svarīgo iestādi. «Tas var sašūpot esošo valdību,» Dienai atzīst Providus pētniece Iveta Kažoka, gan norāda, ka abu partiju iespējamo rīcību var ietekmēt vēlēšanu tuvums.

A. Šlesers ar A. Ozolu ir pazīstami jau no agras jaunības, liecina Dienas rakstītais. 2004.gada novembrī, kad LIAA uzraudzītāja Ekonomikas ministrija (EM) bija LPP/LC pārstāvja Jura Lujāna pārziņā un A. Šlesers bija Ministru prezidenta biedrs, A. Ozols tika iecelts par vadītāju LIAA, kur iepriekš viņš ieņēma direktora vietnieka amatu. Aigara Kalvīša (TP) valdības laikā, kad satiksmes ministra amatā bija A. Šlesers, A. Ozols vēl nokļuva Satiksmes ministrijas paspārnē esošās lidostas Rīga padomes priekšsēdētāja amatā. Vaicāts, kā tur nonāca, A. Ozols norādīja, ka padomē ievēlēts, pateicoties viņa profesionālismam, taču arī atzinās, ka tas noticis ar A. Šlesera gādību. Viņš gan nepiekrīt apzīmējumam «Šlesera cilvēks», tikai norāda, ka ar A. Šleseru viņam ir izveidojies vislabākais kontakts salīdzinājumā ar citiem ministriem. Amatu lidostas padomē A. Ozols zaudēja pēc padomju likvidēšanas.

Šobrīd līdz ar LIAA vadību viņš vēl strādā Liepājas SEZ valdē, kur viņu iecēla laikā, kad ekonomikas ministrs bija Krišjānis Kariņš (JL). Tieši viņa laikā pār A. Ozola galvu savilkās mākoņi saistībā ar tā dēvēto rindu skandālu 2006. gada pirmajā pusē. Pēc astoņu uzņēmumu iesnieguma tika sākta izmeklēšana, bet A. Ozols - atstādināts no LIAA vadības.

Amatā viņu atjaunoja Aigars Štokenbergs (toreiz bija TP), kurš ekonomikas ministra amatā bija nomainījis K. Kariņu. Toreiz paziņots, ka izmeklēšanā nekādi pārkāpumi LIAA darbā ES projektu pieņemšanā nav konstatēti un disciplinārsods A. Ozolam netiks piemērots. EM gan tagad norāda, ka saistībā ar šo skandālu A. Ozolam izteikts rājiens.

K. Kariņš, atminoties tā laika notikumus, Dienai atzīst, ka LPP/LC un arī TP atbalsts A. Ozolam tolaik bijis «ļoti izteikts» un, lielā mērā pateicoties «politiskajai aizmugurei», A. Ozols saglabāja savu krēslu. Tagad gan situācija atšķiras - lai arī EM ir Jaunā laika (JL) rokās, A. Ozols nav atstādināts no amata. Tiesa, to arī dienesta pārbaudē, ko EM otrdien sāka par Aerodium un LIAA vadītāja savstarpējām apsūdzībām, nemaz nedrīkstētu darīt, Dienai stāstīja jurists Māris Knoks. Ierēdni drīkst atstādināt tikai tad, ja dienesta pārbaudē gūst pierādījumus iespējamajām nelikumībām un ierosināta disciplinārlieta pret konkrēto amatpersonu. Ja tiktāl nonāks, Providus pētniece pieļauj, ka bez politiskās cīņas neiztikt, jo LIAA paspārnē ir lielu ES resursu sadale, un norāda, ka varētu būt ne mazāks «kautiņš», kāds savulaik starp TP un JL izvērtās par Valsts ieņēmumu dienesta vadību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?