Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Kulinārijas darbiniekiem viltotas izziņas

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori atklājuši, ka vienā no SIA Mego veikaliem no 70 strādājošajiem darbiniekiem 62 ilgstoši - trīs gadus - bija viltoti ieraksti medicīniskajās grāmatiņās, norādīja PVD pārstāve Anna Joffe. Atturoties precizēt veikala atrašanās vietu, A. Joffe sacīja, ka minētais veikals gatavo kulinārijas un gaļas produktu izstrādājumus izplatīšanai visā valsts teritorijā.

Pieprasot papildu skaidrojumus par obligātajām veselības pārbaudēm no dažādām ārstniecības iestādēm, dienests saņēmis rakstiskus apliecinājumus par to, ka šādas pārbaudes nav veiktas, minētais ārsts nestrādā, kā arī to, ka zīmogi un paraksti ir viltoti.

«PVD inspektori, veicot pārtikas aprites uzņēmumu kontroli un pārbaudot ierakstus par obligātajām veselības pārbaudēm medicīniskajās grāmatiņās, konstatēja, ka daļa ierakstu ir aizdomīgi vai arī tie prasa papildu skaidrojumus. Informāciju par viltojumiem medicīniskajās grāmatiņās dienests nosūtījis policijai un ir saņēmis atbildi, ka tiek sākts kriminālprocess,» sacīja A. Joffe.

«Pārbaužu laikā satraukumu radīja tas, ka ārstus neapmeklē un veselības pārbaudes neveic bērnudārzu un skolu pārtikas blokos, kā arī dažos lielajos tirdzniecības uzņēmumos strādājošie,» norādīja PVD pārstāve.

Savukārt PVD ģenerāldirektors Māris Balodis aicināja pārtikas apritē iesaistītās personas veikt obligātās veselības pārbaudes. «Šie pārtikas apritē iesaistītie darbinieki neapzinās, ka, nerūpējoties par savu veselību, rada reālus draudus patērētāju veselībai. PVD, veicot pārbaudes pārtikas aprites uzņēmumos, stingrāk pārbaudīs ierakstus medicīniskajās grāmatiņās,» sacīja M. Balodis.

Viņš arī norādīja, ka PVD ierosinājis medicīniskās grāmatiņas piesaistīt elektroniskajām datubāzēm, kuras būtu pieejamas gan darba devējam, gan dienesta inspektoriem. «Tad vairs nebūtu iespējams veikt tikai formālas pārbaudes, bet tā būtu piesaiste elektroniskajām medicīniskajām kartēm, kur būtu uzskaitītas veiktās pārbaudes. Par šo problēmu esam vairākkārt runājuši ar Veselības ministrijas pārstāvjiem, un atsaucība ir bijusi,» sacīja M. Balodis.

Obligātās veselības pārbaudes pārtikas apritē iesaistītajiem jāveic vienreiz gadā. Patlaban normatīvie akti paredz, ka sanitārā grāmatiņa vajadzīga pārtikas apstrādē un sabiedriskajā ēdināšanā strādājošajiem, pakalpojumu sniedzējiem frizētavās un kosmētiskajos kabinetos, kā arī publiskas lietošanas peldbaseinos un pirtīs, solārijos, tūristu mītnēs, dienesta viesnīcās, pirmsskolas, vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs, bērnu interešu izglītības iestādēs, bērnu darba un atpūtas nometnēs, sociālās aprūpes institūcijās, ārstniecības iestādēs strādājošajiem. Tāpat sanitārā grāmatiņa vajadzīga pasažieru apkalpotājiem tālsatiksmes vilcienos.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Nozare.lv, BNS

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?