Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Lai burkas pagrabā nesprāgst!

Ja vārāt un marinējat jau gadu gadiem, iespējams, to jau zināt, taču, ja šī ir tikai jūsu pirmā vai otrā vasara pie konservu katla, turpmāk rakstīto izlasiet rūpīgi.

1. Netīras burkas

Iespējams, jūs meklējat globālus iemeslus, kāpēc kādai burkai pagrabā atkal uzpūties vāciņš, taču vistipiskākais iemesls tam ir nepietiekami tīras burkas. Agrākajos laikos tās pēc izmazgāšanas ar trauku mazgājamajiem līdzekļiem vai nu izkarsēja cepeškrāsnī (aukstas burkas lika krāsnī, to uzsildīja līdz 160 grādiem un tad karsēja septiņas minūtes), vai salika lielā katlā, pārlēja ar tīru ūdeni, uzvārīja un ļāva burkām vārīties 10-15 minūtes. Tad ar stangām tās izņēma no verdošā ūdens, apgāztas novietoja uz tīra dvieļa nosusināšanai. Mūsdienās visērtākā metode ir ielikt burkas trauku mazgājamajā mašīnā uz pilno ciklu (60-70 grādu) un ļaut, lai trauku mašīna tās izmazgā. Visdrošākā metode!

2. Netīri vāciņi

Metāla vāciņus vispirms nomazgā ar trauku mazgājamajiem līdzekļiem, tad liek katliņā, pārlej ar aukstu ūdeni, uzvāra un vāra piecas minūtes. Izņem no katliņa, liek uz tīra dvieļa, lai ūdens nožūst, un aizvāko burkas.

Plastmasas vāciņus (ieteicams lietot ar dubulto dibenu) nedrīkst vārīt, jo tad tie deformēsies. Tos nomazgā ar trauku līdzekļiem, uz mirkli iemet katlā ar gandrīz verdošu ūdeni, pēc tam to nolej un uzreiz karstu vāciņu liek virsū burkai. Taču mūsdienās visērtāk ir lietot plastmasas skrūvējamos vāciņus. Tos kārtīgi nomazgā, tad iemet verdošā ūdenī uz 2-3 minūtēm, izņem un uzreiz uzskrūvē burkai. Ja izmantojat jau lietotus vāciņus, pārbaudiet, vai tie nav deformējušies - ja vāciņš kārtīgi nepieguls burkai, tiks klāt gaiss, un konservi sāks rūgt.

3. Nepareiza pasterizēšana

Pasterizēšana nozīmē, ka konservi tiek karsēti temperatūrā līdz 80 grādiem. Tā tiek iznīcinātas, piemēram, rauga, pelējuma sēnes - tās iet bojā, jau sākot no 65 grādiem. Taču strikti jāievēro arī karsēšanas ilgums, jo daži mikroorganismi, lai gan iet bojā jau 60 grādos, taču tas notiek tikai 30 minūšu laikā (augstākā temperatūrā ātrāk). Liela tilpuma burkas jākarsē ilgāk nekā maza.

Dažiem mikrobiem patīk skāba vide, savukārt citiem nepatīk. Piemēram, pelējuma un rauga sēnes no augļu skābēm nebaidās, bet citas baktērijas ar skābi bagātos produktos nespēj vairoties un darboties. Tāpēc konservējot sekojiet līdzi receptei un obligāti lietojiet termometru un pulksteni. Pasterizējot atcerieties, ka ūdens temperatūra katlā un burkas satura temperatūra var atšķirties par 5-15 grādiem. Uzmanīgi izlasiet, kura temperatūra minēta receptē.

4. Hermētiski nenoslēgtas burkas

Visdrošāk ir lietot jaunus vāciņus. Jo lietotiem vāciņiem var gadīties kāds ar aci nemanāms defekts. Var būt, ka pati burka konservējot ir iesprāgusi. Ņemiet vērā - ja konservi burkā pārlieti ar karstu šķidrumu, tad, liekot pasterizācijas katlā, ūdenim ir jābūt tādā pašā temperatūrā. Gremdējot karstas burkas aukstā ūdenī, tās sasprāgs.

5. Burkās jāpilda karsti

Ir nepareizi izvārīto ievārījumu tajā pašā katlā arī atdzesēt un tikai tad pildīt burkās. Ievārījums burkās jāpilda verdošs. Karstā masa vēl papildus dezinficē burku. Turklāt ievārījuma virsējā kārtā, strauji atdziestot, veidojas garoziņa, kas pasargā to no mikroorganismu veidošanās.

6. Nepareiza uzglabāšana

Vislabākā temperatūra konservu uzglabāšanai ir 0-10 grādu, bet ne zemāka par 0 grādiem. Konservi jāuzglabā tumšā telpā, jo gaismas, it sevišķi tiešu saules staru, ietekmē tie zaudē krāsu un garšu.

7. Nevainojiet cukuru!

Kā skaidro LLU Pārtikas tehnoloģijas eksperte Solvita Kampuse, nav saldāka un mazāk salda cukura. Jebkuram Latvijā tirgotam cukuram jāatbilst ES kritērijiem. Ražotājiem var atšķirties ražošanas tehnoloģijas, taču gala produktam - cukuram - jāatbilst vienai un tai pašai ķīmiskajai formulai (jebkurš augu cukurs ir saharoze ar vienu un to pašu formulu).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?