Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Lai būtu jāpalauza galva

«Jurista profesija nav nekāds sausais kvadrāts, arī te reizēm jābūt ļoti radošam,» saka Rolands Žīgurs (24), stāstot par savas nodarbošanās grūtajām pusēm: ja gadās ilgi cīnīties ap kādu juridisku problēmu, pienāk brīdis, kad gribas visam atmest ar roku, bet vienlaikus tas ir arī brīdis, kad esi spiests izdomāt ko jaunu - veidu, kā problēmu apiet.

Rolands darbā atradis iespēju savienot divas viņu interesējošas jomas - tieslietas un kultūras, radošo industriju lauciņu. Viņš ir jurists zvērinātu advokātu birojā BDO Law un par savu specializāciju izvēlējies intelektuālā īpašuma, mediju un izklaides tiesības, ko studējis Dienvidkalifornijas Universitātē ASV.

Izglītības maratons

«Jau vidusskolā sapratu, ka man padodas pedantiski rakstu darbi. Es arī sevī saskatīju juristam raksturīgās īpašības, un likās, ka tas man varētu nākotnē padoties,» Rolands raksturo savu izvēli iegūt juridisko izglītību. Šis plāns izkonkurēja «plānu B» - apgūt skaņu inženiera profesiju. To savukārt lielā mērā lika apsvērt Rolanda tuvās attiecības ar mūziku - viņš beidzis Pārdaugavas Mūzikas un mākslas skolu un spēlējis vijoli, vēlāk dziedājis koros, kopš vidusskolas darbojas arī kā dīdžejs un to palaikam turpina joprojām.

Bērnībā Rolanda vecāki viņu mērķtiecīgi sūtīja uz angļu valodas kursiem ārzemēs - ASV, Kanādā. Šī pieredze lika apjaust, ka arī tālāk izglītoties gribas starptautiskā mērogā, tāpēc Rīgas Juridiskā augstskola (RJA) šķita īstā vieta, kur studēt. «RJA saskatīju plašākas nākotnes iespējas - te bija pasniedzēji ne tikai no Latvijas, bet arī no citām Eiropas valstīm un Amerikas, mācības notika angliski, arī studiju priekšmeti mani uzrunāja,» Rolands stāsta un piebilst, ka augstskolā noslīpētās angļu valodas prasmes vēlāk atviegloja iestāšanos un mācības Dienvidkalifornijas Universitātē.

Mācoties RJA un intereses par mūziku dēļ Rolands pamazām nosliecās uz to, ka par viņa kā jurista lauciņu varētu kļūt intelektuālā īpašuma tiesības. Tiesa, Latvijā nav iespēju tās studēt padziļināti, tāpēc Rolands meklēja attiecīgu universitāti citur. Lai gan pāris iespēju bija Vācijā un Zviedrijā, sekmīgs izrādījās tēmējums uz Ameriku, kuras vide Rolandam jau bija pazīstama. Viņš ieguva Baltijas - Amerikas Brīvības fonda stipendiju un Dienvidkalifornijas Universitātē tika pie maģistra grāda mediju un izklaides tiesībās. Ar to beigt izglītoties Rolands gan negrasās. Lai vēl vairāk stiprinātu akadēmiskās zināšanas, kas kopā ar praktisko pieredzi nepieciešamas sekmīgai karjerai darba tirgū, tālākā nākotnē viņš kā varbūtību apsver doktorantūru, savukārt šoruden iestājies vēl vienā maģistrantūrā - RJA profesionālajā programmā Starptautiskās un Eiropas Savienības tiesības. Rolands gan mazliet bažījas, kā atradīs pietiekami daudz laika gan darbam, gan studijām, un atklāj, ka Amerikā sācis vairāk uzmanības pievērst dzīves kvalitātei un tam, kas liek justies labi. «Visās dzīves situācijās dzīvot tā, lai pēc tam nenožēlotu, ka kaut kāds laiks ir pazaudēts, jo tā ir maz,» viņš formulē.

Sacensības gars

Kā daudziem jauniešiem, arī Rolandam pirmā darba pieredze bija ar tagadējo nodarbošanos nesaistītā jomā. Dažas skolas laika vasaras viņš nostrādāja gan par pārdevēju konsultantu veikalā Depo, gan par būvstrādnieku uzņēmumā Lokširs. Tas, ka padsmitgadniekam darba gaitu sākums nav gluži ar baltu kreklu mugurā, Rolandam šķiet būtiski.

Pēc 1. kursa RJA Rolands nonāca praksē zvērinātu advokātu birojā Borenius, kur guva priekšstatu, kāda ir advokātu biroja ikdiena un kā notiek darbs ar intelektuālā īpašuma jautājumiem, jo palīdzēja advokātei, kas birojā atbildēja tieši par šo jomu.

Praktisku ieskatu jurisprudences nozarē sniedza arī dalība iniciatīvās, kas paredzētas tieši tieslietas studējošajiem. Mācoties RJA, Rolands pieteicās zvērinātu advokātu biroja Sorainen Studentu akadēmijā, kur praktizējoši juristi deva padomus un stāstīja par juristu darba realitāti. Interesantas bija arī tiesu izspēles, kas notika starptautiskā vidē un iedvesmoja līdzīgu plašumu meklēt tālākajās studijās un darbā. Rolands ieguva 1. vietu RJA konstitucionālo tiesību tiesu izspēlē, piedalījās starptautisko publisko tiesību tiesu izspēlēs Hāgā un Vašingtonā. «Uz tām brauc cilvēki no visas pasaules. Būt tajā vidē - jau tas vien dod stimulu kustēties uz priekšu un turpināt kaut ko darīt,» Rolands saka un stāsta, ka tiesu izspēlēs aizrauj arī sacensības gars. Tāds mīt viņā pašā un netrūkst arī nozarē kā tādā - sacensība ir visai izteikta gan lietās, pie kurām tiek strādāts, gan pašu juristu starpā.

Tiesu izspēles Rolandu rosināja darboties apņēmīgāk, lai tiktu mācīties uz Ameriku. Kad tas izdevās, viņš jau bija sācis strādāt zvērinātu advokātu birojā BDO Law, taču darbavietai nebija iebildumu sagaidīt viņu atgriežamies no šīm studijām - interese par apgūtā izmantošanu bija gan birojam, gan Rolandam, turklāt viņš arī Kalifornijā turpināja attālināti iesaistīties biroja darba ikdienā.

Melns pret baltu

Amerikā Rolandam nācies pierast pie krasi atšķirīgas studiju sistēmas, lai gan kaut kas līdzīgs bijis arī RJA: tā vietā, lai students lekcijās klausītos pasniedzēja stāstījumā, kaut ko pierakstītu un mājās pierakstus pārskatītu, Dienvidkalifornijas Universitātē viss nepieciešamais jāizlasa jau pirms lekcijām, kurās pasniedzējs neko daudz nestāsta, bet iesaista studentus praktiski orientētā diskusijā.

Līdzīgi kā studiju sistēmas Rolands tagad ik dienu var salīdzināt arī izklaides industriju Latvijā un ASV. Tas ir kā melns pret baltu, viņš secina. Latvijā šajā jomā regulāri tiek ignorēti jebkādi principi un tiesības, bieži ir pārkāpumi autortiesību un reklāmas jomā, preču zīmju viltojumi, pakaļdarinājumu gadījumi utt. «Man liekas, ka šī vide un industrija Latvijā vēl nav tik attīstījusies, lai apņemtos to visu sakārtot,» Rolands spriež, ka intereses trūkumā pārkāpumus novērst, iespējams, vainojams uzskats, ka pārkāpumus jau neviens nepamanīs un, pat ja pamanīs, tam nebūs nopietnu seku. Tomēr jaunā paaudze par tiesību jautājumiem šajā jomā sāk domāt vairāk un tver laukumu plašāk. Ja stārtapi un citas jaunas kompānijas savu produktu vai pakalpojumu izplata pa visu pasauli, tās nevar būt mazi kaktu kantorīši, kas kaut ko shēmo, jo partneriem - nopietniem starptautiskiem uzņēmumiem - tas nebūs pieņemami.

Lai gan daudziem varbūt šķiet, ka mediju, izklaides un intelektuālā īpašuma tiesības skar tikai autortiesības, patentus un preču zīmes, šī industrija īstenībā ir milzīga, arī attiecībā uz tiesībām - izklaides tiesības ir gan viss iepriekšminētais, gan viss, kas saistās ar cilvēkiem, kuri šajā jomā darbojas, piemēram, aktieru darba tiesību jautājumi. Tāpēc Rolandam, strādājot BDO Law, darāmā, kas saistīts ar viņa specializāciju, pietiek. Jautāts, kas darbā visvairāk saista, viņš atbild: «Man patīk, ja man ir iespēja strādāt ar plašāka mēroga un vēlams arī ārzemju lietām, klientiem. Tas šādā lielā birojā arī ir iespējams. Tāpat svarīgs ir izaicinājums, lai nav rutīnas, lai nav visu laiku viens un tas pats. Lai būtu jāpalauza galva, lai noderētu viss, kas iepriekš apgūts.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Karjeras kāpnes

Kopš 2013. g.
Jurists, pirms tam jurista palīgs un jaunākais jurists ZAB BDO Law
2012. g.
Praktikants/jurista palīgs ZAB Borenius
2009. un 2011. g.
Būvstrādnieks SIA Lokširs
2007. g.
Pārdevējs konsultants SIA Depo DIY

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?