Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Lai siltāk un lētāk

Naktis jau ir vēsas, un drīz būs klāt rudens ne tikai ar drēgnumu, bet arī ar apkures izmaksām. Lai nesaltu un maciņš netukšotos bez vajadzības, vēl ir laiks padomāt par efektīviem risinājumiem, it sevišķi, ja esat ķērušies pie dzīvokļa remonta vai mājas renovācijas.

Kompleksi un individuāli

Kurināmo veidi un apkures sistēmas ir dažādas, arī to ierīkošanas izmaksas un ekspluatācijas ilgums, efektivitāte. Atkarībā no ēkas specifikas un iemītnieku dzīvesveida prasībām dažādās situācijās būs atšķirīgi labākie risinājumi.

Populārākās privātmāju, daudzdzīvokļu ēku un komercceltņu apkures sistēmas ir gāze, elektrība, malka, siltumsūkņi, granulas. Protams, ir arī citi risinājumi un kombinācijas un daudz kas atkarīgs no ēkas tehniskā stāvokļa, siltumizolācijas, galu galā, no telpu plašuma, stāsta Robert Bosch siltumtehnikas nozares tirdzniecības vadītājs Baltijā Uldis Krusts.

Apkures sistēmām un apkures katliem ir dažāda jauda, un, to izvēloties, svarīgi atcerēties, ka saražotā siltuma enerģija tiek izmantota arī mājas siltuma zudumu kompensēšanai. Tas nozīmē, ka, jo vairāk siltuma izplūst no mājas, jo vairāk siltuma nepieciešams saražot, lai tajā uzturētu vienmērīgu temperatūru. Mājām ar vidēji efektīvu siltumizolāciju parasti izmanto aptuvenu formulu - 1 kW saražotās enerģijas spēj apsildīt 10 m2 telpas. Apkures rekonstrukciju vai ierīkošanu vajadzētu kombinēt vēl ar citiem efektivitātes pasākumiem un, ja ir vēlme pieiet pavisam nopietni, veikt energoefektivitātes mērījumus, tādējādi izvēloties konkrētajai ēkai vispiemērotāko apkures un siltināšanas risinājumu.

Ne par maz, ne par daudz

Lai mājokļa iemītnieki justos komfortabli, ieteicamā gaisa temperatūra ir no +20 līdz +22 grādiem. Turklāt karstummīļiem jāņem vērā - jo lielāka temperatūru starpība starp iekštelpām un āru, jo vairāk siltuma zudumu, kā rezultātā nepieciešama lielāka saražotā siltuma jauda, lai uzturētu vienmērīgu temperatūru.

Jāpievērš uzmanība arī tam, ka mūsu ziemas un rudens vidējās gaisa temperatūras ir visai mērenas, taču janvārī un februārī Latviju piemeklē visai bargs sals, tādēļ, lai nesaltu mājās, izvēloties apkures veidu un jaudu, jāņem vērā zemākās āra temperatūras, kuru laikā apkurei jāspēj nodrošināt vienmērīgu siltumu, darbojoties ar papildu jaudu. Starp citu, jo augstāki griesti telpās, jo vairāk siltā gaisa uzkrājas tieši telpas augšdaļā.

Speciālists iesaka arī kombinēt dažādus telpu apsildes risinājumus, piemēram, atsevišķās telpās ierīkot siltās grīdas. Tas ir mīts, ka šāds risinājums sadārdzina mājokļa apsildīšanu, gluži otrādi - apkure ar radiatoriem vienmēr patērēs vairāk jaudas nekā apsildāmās grīdas.

Ko izvēlēties?

Vispieejamākais apkures veids ir malkas apkure - vienalga, tā ir krāsns vai apkures katls, kuram uzstādīšanas izmaksas arī ir nelielas. Malka ir videi nekaitīgs kurināmais ar vidēju ugunsdrošības risku, taču saražotā siltuma daudzums ir atkarīgs no koksnes veida un mitruma, turklāt jārēķinās ar papildu telpu malkas uzglabāšanai un savlaicīgi jārūpējas par tās iegādi. Turklāt šādu apkures iekārtu automatizācija nav iespējama - kādam būs regulāri jābūt mājās un jākurina.

Arī granulas, līdzīgi kā malka, ir pieejamas visur, šādi darbināma apkures sistēma automātiskajā režīmā var strādāt pat vairākas nedēļas, turklāt siltuma ieguvums ir ļoti efektīvs, taču ierīkošanas izmaksas augstākas.

Efektīvs apkures veids ir gāze, ko samērā lētās ierīkošanas un izmaksu dēļ izvēlas daudzi daudzdzīvokļu ēku dzīvokļu īpašnieki, kas vēlas individuālu, nevis pilsētas apkuri. Gāzes apkure pieejama visur, kur ir pieejama gāzes padeve jeb pievadi un darbojas automātiskajā režīmā. Kaut arī parasti gāzes apkures ierīkošana nav dārga, izmaksas ievērojami pieaug, ja īpašumam nav jau esoša gāzes pieslēguma.

Ja ierīkošanas izmaksas nav galvenais kritērijs, gribas augstu siltuma ieguves efektivitāti, maz rūpju un raižu ikdienā, piemēram, ziemas vidū aizbraukt ceļojumā, neuztraucoties, ka mājās iestāsies ledus laikmets, piemērots risinājums ir siltumsūknis. Tam nevajadzēs arī papildu tehnisko telpu un tā tālāk. Cenu amplitūda gan ir dažāda, un uz kvalitātes rēķina taupīt nevajadzētu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Neizšķied siltumu!

Pirms apkures sezonas sākšanās pārbaudi apkures ierīču darba kārtību un salabo, ja nepieciešams.
Aprīko radiatorus ar siltuma regulatoru. Ja dzīvo daudzdzīvokļu ēkā, efekts naudas izteiksmē būs gan tikai tad, ja šādi rīkosies visi, taču šādā veidā iespējams ietaupīt pat 30% siltuma.
Jāparūpējas par ēkas siltināšanu, veicot to atbilstoši konkrētās celtnes veidam un kvalitatīvi.
Viens no lielākajiem siltuma zagļiem ir nekvalitatīvi un nepareizi iebūvēti logi. Sēžot to tuvumā, reizēm jūtam, kā no loga nāk aukstums vai pat velk vējš. Tas nozīmē, ka ne tikai aukstums tiek iekšā, bet arī siltums ārā. Šādus logus nepieciešams nomainīt. Latvijas ziemām vislabākie ir trīs vai vismaz divu pakešu logi.
Kļūda, ko pieļaujam - pārkarsējam telpu un pēc tam vēdinām, atverot logus. Labāk parūpēties par vidēju temperatūru un atbilstošu ventilāciju, it sevišķi virtuvē un vannas istabā.
Radiatoru priekšā nevajadzētu novietot mēbeles, kas tos nosedz.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?