Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Laiks ēverģēlībām un ciemos iešanai!

Inga Patmalniece

Tas, kurš labi paēdis, ir spējīgs radīt pēcnācējus, vēsta tautas gudrība. Rudens darbi beigušies, tāpēc tagad varam pasēdēt, pasvinēt un mieloties pie labi klāta galda! Klāt ir arī maskošanās laiks! Svētdien, 10. novembrī, Brīvdabas muzejā visi aicināti uz Mārtiņdienas svinībām un masku gājienu - svinēt vilina viens no šo svētku rīkotājiem muzejā Igors Ziemelis.

«Tie tik būs svētki!» viņš teic. Un kāpēc gan ne? Rudens darbi tik tiešām beigušies, un varam nesteidzīgi gaidīt ziemu. «Senajiem latviešiem ziema bija svētku un atpūtas periods, jo bija vairāk brīva laika, varēja padauzīties - ciemos aiziet, pamaskoties. To arī darīsim muzejā,» sola I. Ziemelis. Maskotie ļaudis katrā sētā ienes laimi, pārticību, auglību un saticību. Tāpēc Brīvdabas muzeja svētku rīkotāji piekodina arī pasākuma apmeklētājiem tērpties maskās un padarīt mārtiņbērnu gājienu vēl krāšņāku. Tie, kam masku nav, aicināti ņemt līdzi izejmateriālus to darināšanai. Derēs veci mēteļi, segas, citi apģērba gabali un lakati. Masku gatavošanas darbnīca muzeja izstāžu zālē būs atvērta jau no plkst. 11.00. Laikapstākļus speciāli pasūtīt gan nav iespējams, taču būs mūzika, rotaļas un spēles, silta gaiļa zupa izsalkušiem vēderiem, Mārtiņdienas pīrādziņi un īpašā dzira - sildīs labi!

Pēc latviešu tradīcijām budēļos var iet visu ziemu līdz pat Meteņiem. Budēļos ejot, parasti ar pārģērbšanos attēlo zīmīgus cilvēkus, dzīvniekus, mežazvērus vai lietas. Budēļu vidū gandrīz vienmēr redzama garā sieva, mazais vīriņš, kaza, dzērve, vilks, lācis, dzirnas un labības statiņš. Aiz maskas var labi paslēpties un uz nebēdu taisīt dažādas ēverģēlības, ejot ciemos, kaimiņsētā noskatīt glītākās meitenes vai brašākos puišus precībām, latviešu tradīcijas atgādina I. Ziemelis.

Senajiem latviešiem Mārtiņdiena nebija nekāda mājās sēžamā diena, un tās pasākumi sitīs augstu vilni daudzviet Latvijā un arī vairākās vietās Rīgā. Jau šodien, 8. novembrī, plkst. 10.00 NVO namā Laimdotas ielā 42 folkloras kopa Zvīgzna aicina iedzīvotājus uz svinībām Atbrauca Mārtiņš, atrībināja. Sestdien, 9. novembrī, Kalnciema kvartālā no 10.00 līdz 16.00 notiks īpašais Mārtiņdienas tirgus, kurā Mārtiņš Rītiņš būs sarūpējis Mārtiņdienas zosi, bērni un viņu vecāki varēs darboties tematiskajās darbnīcās un iet rotaļās ar folkloras kopu Ceiruleits. Savukārt svētdien - visi gribētāji uz Brīvdabas muzeju! Tur svinēšana un masku gājiens no galvenajiem vārtiem sāksies plkst. 12.00 un ilgs līdz 16.00. Apmeklētājus pilsētā gaida arī citi Mārtiņdienas pasākumi un tirdziņi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?