Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Latgales glezniecības simtgade

«Augsti godājamo kungu ar kundzi laipni lūdzam pagodināt ar savu klātbūtni mūsu gleznu izstādes atklāšanu 1938.g.8.maijā pl.11. Rēzeknes Tautas pils telpās. Fr.Varslavans, A.Egle, V.Kalvans, L.Tomašickis, A.Zirnis, A.Švedrevica, J.Gailis,» silti kaligrāfiskā šriftā nodrukātais ielūgums rada klātbūtnes efektu.

Turpat blakus fotogrāfijā arī viņi paši, pagājušā gadsimta 30.gados izveidojusies spēcīgā Rēzeknes mākslinieku kopa, centrā tās iedvesmotājs un vadītājs, ar vīrišķīgu harismu apveltītais dēkainis Francisks Varslavāns beretē un biksēs līdz ceļgaliem, kas šokēja toreizējo Rēzeknes sabiedrību, blakus tikpat jauni un skaisti pārējie mākslinieki, kurus apvienoja gan saknes Latgalē, gan mīlestība uz šo romantiski kolorīto un sirsnīgo novadu. Tas ir tikai neliels ieskats profesora Pētera Zeiles apjomīgajā, vairāk nekā 300 lappušu biezajā monogrāfijā _Latgales glezniecība_. No Vilhelma Purvīša Rēzeknē līdz Latgales glezniecībai, kas pagājušā gada nogalē iznāca Latgales Kultūras centra izdevniecībā Rēzeknē.

Glezniecības metropole

Kā uzsver autors mākslas zinātnieks profesors Pēteris Zeile, pirmoreiz tapis kopskats par Latgales glezniecību, sākot no bagātīgās sakrālās mākslas Latgales baznīcās, no Latgales mākslinieku kopas Rēzeknē XX gs. 20.-30.gados, līdz Osvalda Zvejsalnieka vadītajai Latvijas Mākslinieku savienības Latgales organizācijai, Latgales mākslas namam un jaunajai paaudzei, kas šajos gados pabeigusi Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Latgales filiāli. Nav pārsteigums, ka tieši Rēzekne, pilsēta Latgales sirdī, pagājušā gadsimta 30.gados kļuva par glezniecības metropoli, te veidojās nacionālās atmodas kustība, koncentrējās garīgā un laicīgā inteliģence, skolotāju institūts, komercskola, ģimnāzija. «Rēzeknes skolai raksturīgs savdabīgs kolorīts, to var nosaukt par latgalisko, tas varbūt vairāk radniecīgs Lietuvai, kurai ir sava spēcīga, savdabīga nacionālās glezniecības skola. Arī sakrālās mākslas ietekme ir liela, piemēram, Varslavānam, nav jāmeklē ne Francijas ietekme, nekas, tāpat Arvīdam Eglem, kas te dzīvojis no agras bērnības, ludzānietim Vitālijam Kalvānam, Leonam Tomašickim,» saka O.Zvejsalnieks. Kā piebilst P.Zeile, Latgales gleznotāji pamatā ir reālisti un romantiķi, kas vislabāk un tiešāk atbilst viņu pasaules redzējumam un Latgales izjūtai neatkarīgi no tautības, te iekļaujas gan neparastākā personība Latgales glezniecībā F.Varslavāns, gan spilgtākais V.Purvīša skolas kolorists A.Egle, gan īpatnēji maigais ainavists Arkādijs Naišloss un daudzi citi. Kā uzskata P.Zeile, profesionālās glezniecības sākums Latgalē salīdzinājumā ar pārējo Latviju bijis ļoti novēlots, taču ne mazāk spilgts.

Viena no grāmatas pārsteidzošākajām nodaļām veltīta Vilhelmam Purvītim. Latviešu glezniecības vecmeistaru ar Rēzekni saistījušas ģimenes saites, te viņš ciemojies pie sava tēva un māsas ģimenes, vienlaikus daudz gleznojis plenēros, pirmoreiz ienesdams Latgales ainavas un motīvus latviešu klasiskajā glezniecībā. Viņš kļuva par skolotāju un mudinātāju vairākiem topošajiem Latgales gleznotājiem, kuri beidza V.Purvīša Dabasskatu meistardarbnīcu. P.Zeili īpaši ieinteresējusi līdz šim mazzināmā V.Purvīša darbība Rēzeknē.

Latgales kopdarbs

LMA Latgales filiāles profesors gleznotājs O.Zvejsalnieks, grāmatas idejas autors un menedžeris, stāsta, ka sākumā iecere bijusi nedaudz cita - veidot grāmatu par Latgales mākslas namu Rēzeknē, kurā apkopota lielākā Latgales mākslas kolekcija. Strādājot kopā ar teksta autoru P.Zeili, ideja iegūlusies grāmatas pamatā, paplašinoties ar jaunu saturu - visa novada glezniecību. O.Zvejsalnieks menedžera viltīgumā atzīstas, ka tā ir bijis vieglāk dabūt finansējumu izdošanai - vairāk nekā 10 000 latu, no kuriem lielāko daļu devis KKF un Rēzeknes pilsētas pašvaldība, bet pa savai artaviņai piemetušas arī pārējās Latgales pašvaldības. Dizaina autore ir Preiļu Vēstures un mākslas muzeja darbiniece Silvija Berezovska, kurai šis darbs tapis kā diplomdarbs, beidzot LMA. O.Zvejsalnieks uzteic Latgales Kultūras centra izdevniecības vadītāja Jāņa Elkšņa un tipogrāfijas Latgales druka kvalitatīvo sniegumu, taču vislielāko ieguldījumu grāmatas tapšanā devis profesors Zeile. «Pēteris Zeile jau mums ir fenomens, to, ko citām tautām izdara zinātniskie institūti, to mums viens pats Zeile, bez štata, bez papildu finansējuma. Viņam ir apbrīnojamas darbspējas un uzņēmība, turklāt viņš visus savus manuskriptus raksta ar roku, bez datora. Tā viņš pieradis, 80 mūža gados uz kaut ko citu pārslēgties ir grūti,» saka O.Zvejsalnieks. Diemžēl finansējuma pieticis tikai 500 eksemplāriem, kas nemaz nav nonākuši veikalos, jo izdalīti skolām un bibliotēkām, tāpēc izdevēji meklē līdzekļus vērtīgā darba papildu metiena izdošanai, taču, kā atzīst P.Zeile, ar lielu entuziasmu un mērķtiecību arī krīzes laikā var panākt daudz.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?