Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Latvijas Mākslas akadēmijai jāizpērk arhitekta vaina

Latvijas Mākslas akadēmijai (LMA) nāksies ieguldīt savus līdzekļus, lai jauno par Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) naudu celto piebūvi padarītu pieejamu cilvēkiem ar pārvietošanās ierobežojumiem. Risinājums akadēmijas vadībai jārod līdz aprīļa beigām - nosacījumus un termiņu noteikusi Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA), kas piebūves projektā pārraudzījusi ERAF līdzekļu izlietojumu.

«Vai tas būs lifts vai cits risinājums - akadēmijas vadība pati var izvēlēties, kā nobīdi no solītā projekta izlabot,» norāda VIAA Struktūrfondu vadības un kontroles departamenta projektu vadītāja Ruta Mihalovska.

LMA savas ieceres komentē atturīgi, sakot, ka patlaban sadarbībā ar visām lietā iesaistītajām pusēm tiekot izstrādāti normatīvajiem aktiem atbilstoši risinājumi. Kultūras ministrijas pārstāve Dagnija Grīnfelde norāda, ka papildu finansējums no valsts budžeta šīs kļūdas labošanai piešķirts netikšot, jo LMA apņēmusies situāciju atrisināt par saviem līdzekļiem.

Invalīdu un viņu draugu apvienības Apeirons vides pieejamības eksperts Aigars Bolis atklāj, ka pēc Dienas publikācijas februāra beigās LMA uzaicinājusi Apeironu uz tikšanos: «Saruna nebija konstruktīva - akadēmijas pārstāvji mūs apsūdzēja, ka viņiem neglaimojošo rakstu esam nopirkuši. Tomēr bijām vienisprātis par to, ka par radušos situāciju vaina jāuzņemas piebūves arhitektam Andrim Sīlim. Veidojot projektu, viņš gan jau domāja, ka neviens neiebildīs - uzcels, kā izdevīgāk, iebildumus «laidīs pāri galvai», jo kurš gan ievērojamajam Sīlim ko var izdarīt?! Bet šo lietu mēs nedrīkstam tā atstāt, citādi šī attieksme kļūs par praksi». Apeirons padomu lūdzis arī Latvijas Arhitektu savienībai. «Arī viņi secinājuši, ka vaina jāuzņemas nevis LMA, bet Andrim Sīlim, jo tieši viņš ar savu parakstu apliecināja, ka projekts atbilst normatīviem,» atklāj A. Bolis.

Arhitekts vides pieejamības prasību nenodrošināšanu piebūvē skaidro ar to, ka fotodarbnīcas izbūves dēļ pagrabstāvā nav bijis iespējams izveidot vides pieejamības prasībām atbilstošu uzbrauktuvi. «Ēkas primārais uzdevums ir pildīt tās funkcijas, lai cilvēki tur var strādāt,» norāda A. Sīlis. Viņš akmeni met LMA vadības dārziņā, sakot, ka tieši viņi likuši veikt izmaiņas projektā, kā rezultātā cilvēks ratiņkrēslā paša spēkiem jaunajā piebūvē iekļūt nespēj.

Savukārt Rīgas pilsētas būvvalde (RPB) no situācijas joprojām norobežojas. «No mums nekas vairs nav atkarīgs,» norāda iestādes pārstāve Ilze Žūka. Jāpiebilst, ka arī RPB speciālisti, izskatot LMA jaunās piebūves būvprojektu, secinājuši, ka vainīgs ēkas arhitekts - viņa veiktie aprēķini neatbilst Ministru kabineta noteikumiem. Savukārt pārkāpumus tajā, ka neatbilstības nav pamanītas jau būvprojekta saskaņošanā, RPB nav konstatējusi, jo tai neesot jāiedziļinās aprēķinos. «Saskaņojot būvprojektu, būvvaldes pienākums nav pārbaudīt, vai visi projekta rasējumu aprēķini ir pareizi un atbilstoši normatīvo aktu prasībām. Šajā situācijā sertificēts būvprojekta autors bija parakstījies par tā atbilstību normatīvo aktu prasībām, un būvvaldei nebija tiesību to apšaubīt,» skaidro I. Žūka.

LMA jaunā piebūve, kas, rekonstruējot saimniecības ēku, tapusi pusotra gada laikā, izmaksāja 1,4 miljonus eiro, no kuriem 1,2 miljoni bija ERAF finansējums. Lai šo naudu iegūtu, LMA vadība deklarēja, ka jauna piebūve vajadzīga, lai «atbilstoši mūsdienu labākajai praksei nodrošinātu studiju iespējas arī cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem». Taču 2012. gadā, kad piebūve atklāta, izrādījās, ka tie bija meli, jo ēkā nav neviena vides pieejamības risinājuma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?