Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Leģendas rokas stiepiena attālumā

Lāzeru stari šķeļ satumsušo Arēnas Rīga halli, pāri galvām planē milzīgi zārki, kurus navigē mehāniska astoņkāja vēderā paslēpušies vīri, šķīst liesmas un četri pasaulē slavenākās metālmūzikas grupas dalībnieki satrakota pūļa vidū demonstrē, kāpēc viņu mūziku joprojām par savu sauc cilvēki visā pasaulē pat trīsdesmit gadus pēc grupas dibināšanas.

Sestdien, 17. aprīlī, koncertā Arēnā Rīga grupa Metallica pierādīja: bija velti jautāt, kāpēc gan mūziķiem Latvijā jāatgriežas nepilnus divus gadus pēc iepriekšējā koncerta. Lai arī muzikāli līdzīga viņu uznācienam Skonto stadionā, šī uzstāšanās reize sniedza jaunas emocijas - galu galā, cik bieži nācies redzēt pasaulslavenus mūziķus gandrīz vai rokas stiepiena attālumā?

Tā dēvētās 360 grādu skatuves kļūst arvien populārākas, un Metallica pierādīja, ka tieši šāda turnejai Death Magnetic World Tour izvēlētā konfigurācija Arēnai Rīga ir piemērotākā - gan redzamības, gan skanējuma ziņā. Protams, ne visas grupas to var atļauties, taču Metallica ir apvienība, kurā neviens vairs neatrodas otrajā plānā, katrs dalībnieks ir personība ar savu stilu. Kirka Hemeta heroiskās pozas ģitāras solo laikā, Roberta Truhiljo agresīvā mētāšanās no vienas skatuves malas uz otru, Džeimsa Hetfīlda nepārprotamais prieks par spēju iekustināt publiku un, protams, Larsa Ulriha lēkāšana ap bungu komplektu, kas turklāt lēni rotē, kļūstot par satikšanās punktu visai grupai - tas viss koncertu padarīja par lielisku izrādi. Metallica pēdējā laikā arvien lielāku vērību pievērš skatuves scenogrāfijai, eksperimentējot gan ar milzu ekrāniem, gan ar pirotehniku, pamazām un nenovēršami no stadionu grupas kļūstot par šova veidotājiem.

Ieguvēji ir skatītāji - pat jau neskaitāmas reizes dzirdētās dziesmas iegūst jaunu nozīmi. Lai arī cik nepārprotams būtu For Whom the Bell Tolls vēstījums, brīdī, kad dziesmas skanējuma laikā no griestiem nogāžas milzu zārki, emocionāli tā gūst papildus pievienoto vērtību. Jau gandrīz līdz nelabumam nodrillētā balāde Nothing Else Matters pēkšņi uzrunā krietni personīgāk, kad tā skan tev pavisam «blakus». Patīkams pārsteigums: šis ir viens no koncertiem, kad fani ievēro tradīcijas un zālē plīvo šķiltavu liesmiņas, nevis spīd mirgojoši mobilo telefonu ekrāni.

Ne bez pamata Metallica virzienā tiek vērsti pārmetumi par pārlieku iestudēto programmu - sveiciena vārdi skan vienādi neatkarīgi no valsts, kurā grupa kāpj uz skatuves, pavisam noteikti koncertos skan jau minētie hiti, kā arī Enter Sandman un uzstāšanās noslēdzas ar Seek and Destroy. Nepārliecina pat apgalvojumi, ka koncerta dziesmu saraksts tiek saskaņots vien dažas minūtes pirms uznāciena un pavisam turnejā skan vairāk nekā sešdesmit kompozīcijas - taču tas tiešām nav pamats justies neapmierinātiem. Arī Rīgas koncerts pierādīja, ka visdedzīgāk sanākušie reaģēja uz sen pazīstamajām kompozīcijām, savukārt albuma Death Magnetic materiāls izraisīja vien nelielu pūļa saviļņošanos. Šķiet, 12 000 cilvēku, kuri sapulcējās Arēnā Rīga uz atkalsatikšanos ar thrash metal leģendām, palika apmierināti - redzēts šovs labākajās Metallica tradīcijās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?