Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Līderi turpina demonstrēt spēku, ierindnieki - klusē

Nacionālā apvienība _Visu Latvijai!-_TB/LNNK sestdien apvienības kongresā turpināja jau kādu laiku īstenoto taktiku - iegalvot, ka tās ietekme ar katru dienu palielinās. «Spēks un teikšana,» - ar šiem vārdiem Rīgas mēra amata kandidāte Baiba Broka pieteiks savu komandu pašvaldību vēlēšanās. Viņas runa bija tāda, it kā to sacītu cilvēks, kurš pēc nepilniem četriem mēnešiem jau vadīs Rīgas domi. «Atšķirībā no tiem, kuriem 11. Saeima ir pēdējā iespēja, Nacionālajai apvienībai tā ir tikai nostiprināšanās laiks,» ir pārliecināts VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Taču kongresā nekļuva skaidrs, kā jūtas un ko par to domā apvienības ierindas biedri. Dziesmām - arī ļoti labas kvalitātes izpildījumam - kongresā bija atvēlēts vairāk laika nekā debatēm. Kongresu atklāja trīs tenori Nauris Puntulis, Guntars Ruņģis un Miervaldis Jenčs. Pēc tam delegātus priecēja apvienības jaunieši, kuri dziedāja ģitāras pavadījumā, kongresa beigās uzstājās apvienības koris Degsme, izpildot arī vienu Dziesmu svētku repertuārā iekļauto dziesmu. Pēc līderu ziņojumiem un ministru pārskatiem debatēm palika tikai 15 minūtes, no kurām lielāko daļu aizņēma viesu uzstāšanās. No delegātiem pie vārda tika pa vienam pārstāvim no katras partijas - Juris Dobelis no TB/LNNK un Jānis Dombrava no Visu Latvijai!. Ar to Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK (NA) atšķiras no Vienotības un Reformu partijas (RP), kuru kongresos delegāti varēja izrunāties pēc sirds patikas, nevairoties kritiski izteikties arī par partijas vadību.

Pašvaldību vēlēšanas bija viens no galvenajiem kongresa tematiem. B. Broka vēlas panākt, lai Rīga kļūtu par visas pasaules latviešu galvaspilsētu, kā arī gatavo rēķinu samazināšanas plānu un piedāvā Rīgas domei pārņemt siltumenerģijas piegādātāju Rīgas siltumu (tajā pašvaldībai pieder 49%, valstij - 48,9%, pārējais - a/s Dalkia City Heat un Latvenergo), kā arī Rīgas brīvostas pārvaldi. B. Broka bija sarūgtināta, ka Vienotība un RP nav atsaukusies piedāvājumiem nostiprināt latvisko partiju sadarbību Rīgā, skaidri pasakot, ka sadarbība ar Saskaņas centru un citiem šī flanga spēkiem nav iespējama. Viņas kolēģis Imants Parādnieks, raksturojot centienus demogrāfijas veicināšanā, pauda neapmierinātību ar Vienotības vadīto Labklājības ministriju un paziņoja, ka «Nacionālajai apvienībai ir laiks uzņemties atbildību par šo jomu». Nesagaidījuši partneru atbalstu idejai par ministru darbības izvērtēšanu, NA pārstāvji valdībā - kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende un tieslietu ministrs Jānis Bordāns - jau sākuši pārskatu sniegšanu. Tajos ir apkopots paveiktais un ieceres, norādot arī konkrētus termiņus un budžetā izcīnītās naudas summas.

NA nolēmusi palielināt ietekmi arī reģionos. No VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētāja Gaida Bērziņa teiktā varēja secināt, ka NA sarakstos lielākoties būs vietējā radošā inteliģence, kultūras darbinieki, kā arī zemnieki un uzņēmēji. «Latgale, kas no seniem laikiem ir kaimiņvalsts interešu centrs, šodien mirkst krieviskajā muklājā. Ir maz cerību, ka no šī muklāja to varētu izcelt [Edmunda] Sprūdža kunga Latgales atbalsta plāns,» sacīja G. Bērziņš. Rēzeknē - arī Rēzeknes novadā - visas latviskās partijas nolēmušas startēt ar kopīgu sarakstu, kura līderis būšot Nacionālās apvienības pārstāvis Edmunds Teirumnieks.

Uz kongresu bija izvirzīti 150 delegāti no katras partijas. No Visu Latvijai! visi 150 biedri arī bija ieradušies, no TB/LNNK piedalījās 111 pārstāvju. Juridisku sarežģījumu dēļ, kas saistīti ar to, ka Saeimas vēlēšanās VL-TB/LNNK startēja kā apvienība, pārtapšana partijā ir ieilgusi un varētu noslēgties gada beigās. Kongresā par atkāpšanos paziņoja ģenerālsekretārs Gatis Sprūds, jo viņam piederot vairāki uzņēmumi, «kuriem vajadzīgs saimnieks». Šis amats ir piedāvāts Tieslietu ministrijas parlamentārajam sekretāram Aigaram Lūsim. Ja viņš to pieņems, tad aizies no darba ministrijā. Viens no kandidātiem uz parlamentārā sekretāra posteni ir frakcijas vecākais konsultants Jānis Iesalnieks, kurš noskaņots palikt frakcijā. A. Lūsis Dienai norādīja uz J. Iesalnieka jurista izglītību, kas iegūta samērā nesen, un, viņaprāt, jaunais politiķis šo darbu varētu veikt. Kongresa viesu rindās bija arī RP Saeimas deputāte Inga Bite.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?