Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Lielā ģenerāltīrīšana Latgalē

Šonedēļ Diena, lai apciemotu uzņēmumu tutinelli, kāpa vilcienā un devās uz Latgali. Netālu no Rēzeknes atrodas Sakstagala pagasts, kurā dzīvo Tamāra un Sandis Tutini*. Viņi ir nodibinājuši uzņēmumu, kas nodarbosies ar industriālās mazgāšanas un tīrīšanas pakalpojumiem. Vasarā plānots mazgāt meža un celtniecības autotransportu un tehniku, ziemā - tīrīt jumtus no sniega, kā arī darīt citus līdzīgus darbus. Klientiem tiks piedāvāta arī ēku fasāžu mazgāšana, jaunbūvju uzkopšana. Sandis stāsta, ka darbos tiks izmantoti ekoloģiski droši reaģenti, līdz ar to netiks piesārņota vide.

Māja ar enkuru

Dienas korespondents Sakstagalā tika uzņemts pēc labākajiem latgaliešu viesmīlības priekšrakstiem un tradīcijām - tika sakurta lieliska pirts, sarīkota kultūras programma, kas vainagojās ar slavenākā sakstagalieša latgaliešu valstsvīra Franča Trasuna muzeja apmeklējumu, kurā strādā Sanda Tutina dzīvesbiedre Tamāra.

Tutinu ģimenes mājas priekšu rotā īsts kuģa enkurs. «Es pēc izglītības esmu kuģa mehāniķis, 10 gadu esmu veltījis darbam robežsardzē. Strādāju uz krasta apsardzes kuģa. Šo enkuru ieraudzīju ostā lūžņos. Atpirku par pārdesmit latiem. Man šķiet, ka tas tā labi šeit iederas,» stāsta Sandis, neslēpjot, ka ir tehnisks cilvēks. Remontu mājā viņš ir taisījis pats, pats arī izbūvējis apkures sistēmu: «Esmu tā viltīgi uztaisījis, ka apkure darbojas bez cirkulācijas sūkņa. Citreiz, ja stiprs vējš, var pazust elektrība, bet mājā ir silts arī bez ģeneratora darbināšanas.»

No dubļiem jāatbrīvojas

Sandis patlaban strādā par sagādnieku vietējā ceļu būves uzņēmumā. Tieši tur viņam dzima ideja par industriālās mazgāšanas servisa izveidi. Rudenī ceļubūves tehnikas ritošā daļa ir jānomazgā no dubļiem, jo tie var sasalt un sabojāt balstiekārtu. Tas ir viens no iemesliem, kādēļ Sandis nolēma dibināt savu mazgāšanas firmu. «Vispār jau sākotnēji man bija ideja par stacionāru automazgātavu lielgabarīta tehnikai, tomēr, sarēķinot izmaksas, izlēmu par labu šādam variantam. Pamatā mazgāšana notiks ar ūdeni. Turklāt mūsdienās ir iespējams iegādāties videi draudzīgus mazgājamos līdzekļus, kādus es arī plānoju izmantot,» Sandis stāsta.

Sākotnēji viņš domā apvienot algoto darbu ceļu būves uzņēmumā un savu uzņēmējdarbību. «Firmas īpašniece un valdes locekle ir mana sieva, viņa nodarbosies ar dokumentiem, bet es būšu tas mazgātājs,» enerģiskais vīrietis atklāj darbu sadalījumu savā SIA.

Draugs deva padomu

Dienā, kad viesojamies Sakstagalā, jaunajā uzņēmumā ir būtisks notikums. Hipotēku banka ir ieskaitījusi pirmo aizdevuma naudu uzņēmuma tutinelli kontā, un par to ir nopirkts Mercedes-benz Sprinter busiņš. Pārdevējs ir no Jēkabpils, viņš nodarbojas ar traktortehnikas rezerves daļu tirdzniecību. Dēls viņam Vācijā atradis jaunāku mikroautobusu, un veco viņš ir ar mieru pārdot Sandim. «Buss tiks aprīkots ar ūdens konteineriem, dīzeļģeneratoru, kāpnēm, šļūtenēm, putekļu sūcēju un diviem augstspiediena mazgātājiem. Viens darbosies ar elektrību, otrs - ar degvielu,» Sandis uzskaita. Viņš ir pārliecināts, ka izvēlējies labāko variantu: «Busam ir sešu cilindru dīzeļmotors ar turbīnu, tas ir ekonomisks un vienkārši apkalpojams. Turklāt man ir draugs, kas specializējies tieši šādu busiņu tehniskajā apkalpošanā. Viņa padomam arī klausīju.»

Par 4000 latiem nopirktais mikroautobuss tehniski ir labā stāvoklī, tomēr vizuāli tas ir mazliet jāsapucē, šur tur jāpiekrāso un jāaplīmē ar firmas reklāmām. «Man jau patīk, ka ir balts. Puiši servisā saremontēs dažus sīkumus, domāju, ka pēc pāris dienām būs kā jauns. Visu aprīkošanu veikšu pats. Mazgāšanas iekārtas, visus kerherus, šļūtenes un ģeneratorus pirkšu tepat Rēzeknē. Uzdevums nav vienkāršs, jo es gribu busu pārbūvēt tā, lai visu aprīkojumu var arī ātri un ērti izņemt. Var gadīties, ka jāved kaut kas lielāks, ziemā, kad mazgāšanas sezona būs beigusies, iespējams, būs jānodarbojas arī ar kravu pārvadājumiem.» Tomēr pašlaik būtiskākais ir aprīkot mikroautobusu ar nepieciešamo ekipējumu un doties pie pirmajiem klientiem pucēt, tīrīt un mazgāt viņu traktorus, pašizgāzējus un meža tehniku. Sandis pagaidām ir noslēpumains, tomēr noprotams, ka par saviem iecerētajiem pakalpojumiem viņš jau jutis zināmu interesi.

* Šonedēļ Diena.lv visvairāk portāla lasītāju balsu nominācijā Enerģiskākais starts un Prātīgākais starts

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ko šonedēļ dara pārējie projekta dalībnieki

Uzņēmumu vadības sistēmu izstrādātājs IT Sapiens
(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balsu nominācijā Perspektīvākais starts)
Evas Narunovskas firma atradusi jaunas telpas, kurās gan pietiktu vietas darbiniekiem, kad tie būs kuplākā skaitā, gan būtu atsevišķa pārrunu telpa klientiem. Patlaban sākts telpu remonts.

Valodu mācību firma Password X
(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balsu nominācijā Perspektīvākais starts)
Inga Munda joprojām meklē pasniedzēju. Pirmoreiz izveidojusies trīs gadus vecu bērnu angļu valodas grupa, top lomu spēļu dizains un maketi, tiek pielabots logo, kārtoti dokumenti svītru koda saņemšanai.

Elektrisko velosipēdu
tirgotājs Eritenis.lv
(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balsu nominācijā Atbildīgākais starts)
Romāna Ruzina uzņēmums veido filmu par elektrovelosipēdiem, pilnā sparā norit gatavošanās dalībai izstādē Atpūta un sports 2012, kas šajā nedēļas nogalē notiks Ķīpsalas izstāžu centrā.

Taizemiešu restorāna veidotājs SIA Rojāls
(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balsu nominācijā Perspektīvākais starts)
Gints Zīverts šodien paraksta līgumu par telpu nomu savam taizemiešu restorānam. Ja viss noritēs gludi, nākamnedēļ sāksies telpu remonts un riņķa dancis ap piemērotas vietas meklējumiem būs beidzies.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?