Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Mazas madonnas un lielas alegorijas

Ritas Valneres monogrāfiskās izstādes apjoms, šķiet, prasītu tikpat izvērstu analīzi. Cerams, ka autorei, kuratorei un atbalstītājiem pietiks visādu resursu, lai izdotu arī plānoto izdevumu, kurā atkal žilbināt gan ar glezniecību, gan to interpretējošiem tekstiem. Šeit dalīšos pāris apsvērumos, lai mēģinātu saprast, kāpēc izstāde gan iepriecina, gan dara grūtsirdīgu, gan atklāj, gan apslēpj... Īsāk sakot, kaut kas no «spožuma un posta» ir pašās gleznās un to pasniegšanas veidā.

Māksliniece neapšaubāmi ir viena no ilgstoši pazīstamākajām Latvijas gleznotājām. Dzimusi 1929. gadā, spoži absolvējusi mākslas vidusskolu, pēc tam - Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu pie profesora un vēlāk arī dzīvesbiedra Eduarda Kalniņa (1904 -1988). Par gleznotāju kļuvusi arī viņu meita Ieva Kalniņa. Rita Valnere ir Mākslinieku savienības biedre kopš 1957. gada un līdz 1992. gadam strādājusi par pasniedzēju LMA. Kopš 70. gadiem guvusi daudzus Padomju Savienības, Latvijas un starptautiskus apbalvojumus un panākumus. Pēdējā lielākā personālizstāde Nepārtrauktība notika Nacionālajā mākslas muzejā 1996.- 1997. gadā.

Pašlaik Rīgas mākslas telpā aplūkojamais brīnišķīgais 1956. gada diplomdarbs Puķu veikalā piesaka talantu, kura aprakstītāji un vērtētāji nu jau pusgadsimtu sacenšas pārākās pakāpes komplimentos. Diez vai varu pārspēt cienījamo kolēģi Māri Branci, kurš vairākkārt mācējis atrast skaistus vārdus un teikumus, lai raksturotu Ritas Valneres glezas. Par kādu 2000. gada izstādi galerijā Daugava viņš, piemēram, raksta: «Gleznu saturu, kurā tiek runāts par ētiku, ideāliem, laimīgā kārtā papildina Ritas Valneres tonāli izsmalcinātais gleznojums, tehniskā daudzveidība un izpildījuma perfektums, faktūras, krāsu harmoniskais kārtojums.»

To visu pārpārēm var baudīt izstādē, īpaši 50. un 60. gadu darbos, kuros vairāk glezniecības un mazāk nodevu. Nezinu, vai mākslinieks var ar vienu roku (tēlaini sakot, protams) sagleznot padomju varoņus un ar otru meklēt patiesību. Izstādes kuratore Inga Šteimane saka, ka Valnere nav kritizētāja, viņa ir tā, kas iejūtas. Arī es un citi skatītāji droši vien pazīst to sajūtu, ka gribas saprast un baudīt, nevis nesaprast un nožēlot. Tāpēc atšķirībā no kuratores ilgotos pēc daudz lielākas atlases, lai saziņu ar mākslinieci nenomāktu neizpratne un neatbildami jautājumi. Tomēr izstāde veidota pēc savdabīga dokumentālisma principa, proti, rādot visu, kā ir. Madonnisko, empātisko un niansēto Valneri pavada vēl dažas, arī apjukušas, nogurušas, didaktiskas, moralizējošas, ambiciozas...

Neesmu psiholoģe un samulstu savas profesijas jau tā plūstošajās robežās, bet skaidri jūtu, ka tiecos pēc 1957. gada Pilsētas nomalē notvertās sajūtas, pēc pianistes Zigrīdas Urgas 1959. gada portreta, pēc 1986. gadā gleznotās mātes ar bērnu Rīts...

Tikpat skaidri gribas novērsties no Latvijas glezniecības panteona gleznā Saruna par glezniecību (1974), kurā pati autore ir tuvu debesu spīdekļiem vecmeistariem blakus ietekmīgajam vīram, bet Biruta Baumane, piemēram, «tusē» kreisajā apakšējā stūrītī. Vai no 2003.-2007. gada sižetiem, kuros agrāk aktuālo «asociatīvo tēlainību» skaudri papildina televīzijas kriminālziņu vērojuma dziļums un ātrums. Ienāca prātā, ka līdzīgi uztveru izcilā Jāņa Streiča «likteņdzirnu mistēriju» sēriju, kas sekoja jūtīgajam un skaistajam Cilvēkbērnam. Arī lielas alegorijas, kā saka Inga Šteimane. Es varu tās saprast un novērtēt kā tā saukto laikmeta liecību, bet nevaru izjust un nevaru baudīt.

www.diena.lv - videointervija ar Ritas Valneres meitu gleznotāju Ievu Kalniņu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?