Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Migrantu uzbrukumi spiež Vāciju rīkoties

Vācijā pēdējā nedēļā notikušo uzbrukumu analizētāji ir gandrīz vienprātīgi, uzsverot, ka tie noteikti ietekmēs vāciešu attieksmi pret patvēruma meklētājiem un kanclerei Angelai Merkelei tiks pieprasīts padarīt stingrāku migrācijas politiku. Nozīmīgākais iemesls šādām prognozēm ir visus uzbrukumus vienojošais - tas, ka noziegumus paveikuši patvēruma meklētāji, lai gan pašu uzbrukumu motivācija ir atšķirīga, bet dažos gadījumos pat vēl nav pilnīgi noskaidrota. Daži no uzbrucējiem ieradušies Vācijā relatīvi nesen, viens no viņiem bijis Vācijas pilsonis.

Vācijas politiķi jau sākuši spriest par nepieciešamību steidzami pastiprināt robežkontroli un atļaut drošības uzturēšanai ielās izvietot un iekšlietu operācijās iesaistīt bruņotos spēkus, kas līdz šim bijis sava veida tabu.

Jau pirms uzbrukumiem pilnās nedēļas žurnāls Spiegel rakstīja par slepenu Vācijas federālo zemju iekšlietu ministriju ziņojumu, kurā atzīts, ka desmitiem tūkstoši migrantu, kuru patvēruma lūgumi noraidīti, joprojām nav nogādāti izcelsmes valstīs. Viena no taktikām, ko patvēruma meklētāji izmanto, ir iegūt ārsta parakstu par to, ka migranta veselība nav piemērota lidošanai mājup. Iekšlietu ministrs Tomass de Mezjērs izteicies, ka ir neticami, ka 70% vīriešu vecumā līdz 40 gadiem pēkšņi saslimst un nedrīkst lidot.

Noraidīts, bet neizraidīts

Svētdienas vakarā desmitos ar sprāgstvielām un metāla priekšmetiem pildītu mugursomu pie vīna bāra Eugens Weinstube Ansbahas pilsētā Bavārijā uzspridzināja 27 gadus vecs vīrietis, vēsta Deutsche Welle. Viņš pats gāja bojā. Sprādzienā ievainojumus guva 12 cilvēku. Pirms tam šis vīrietis bija mēģinājis iekļūt netālu notiekošajā brīvdabas mūzikas festivālā, taču viņam nebija biļetes un festivāla teritorijā viņu neielaida.

Policija ziņo, ka šis patvēruma meklētājs no Sīrijas ieradās Vācijā pirms diviem gadiem. Pagājušajā gadā viņa lūgums par patvēruma piešķiršanu tika noraidīts, taču varasiestādes viņam atļāva pagaidām uzturēties valsts piešķirtā dzīvoklī. (Šāda atļauja tiek piešķirta tiem, kuru patvēruma lūgums noraidīts, bet kuri nevar atgriezties izcelsmes valstī.) Viņš jau divas reizes bija mēģinājis izdarīt pašnāvību un bija saņēmis psihiatrisku aprūpi. Ansbahas prokuratūras runasvīrs Mihaels Šrotbergers izteicies, ka joprojām nav pilnībā skaidra uzbrukuma motivācija un šajā brīdī būtu tīra spekulācija spriest, vai viņam bijuši sakari ar islāmistiem.

Bavārijas iekšlietu ministrs Joahims Hermans preses konferencē teica, ka ir briesmīgi, ka kāds šādi izmanto patvēruma piešķiršanas sistēmu, un solīja darīt visu iespējamo, lai kaut kas līdzīgs nebūtu piedzīvojams nākotnē. Viņš arī piebilda, ka tas, ka spridzinātāja mugursoma bijusi piepildīta ar asiem metāla priekšmetiem, liecina, ka viņa mērķis bijis nevis vienkārši izdarīt pašnāvību, bet ievainot pēc iespējas vairāk apkārt esošo cilvēku. «Mans personīgais vērtējums ir, ka diemžēl ir ļoti liela varbūtība, ka notikusi islāmistu pašnāvnieka uzspridzināšanās,» teica ministrs.

Četri uzbrukumi nedēļā

Sprādziens Ansbahā bija ceturtais migrantu izraisītais vardarbīgais incidents Vācijā nedēļas laikā. Pagājušajā pirmdienā vīrietis ar cirvi uzbruka cilvēkiem vilcienā netālu no Vircburgas, ievainojot piecus. Viņš bija reģistrēts kā iebraucējs no Afganistānas, bet vēlāk parādījās informācija, ka viņš īstenībā ir no Pakistānas. Piektdien irāņu izcelsmes Vācijas pilsonis nošāva deviņus cilvēkus tirdzniecības centrā Minhenē. Svētdien Reitlingenē 21 gadu vecs patvēruma meklētājs no Sīrijas paņēma mačetei līdzīgu nazi no kebabu ēstuves, kurā strādāja, un nogalināja ēstuves trauku mazgātāju - polieti, ar kuru viņam bija personīgas attiecības, un ievainoja vēl piecus cilvēkus. Policija uzskata, ka šajā gadījumā uzbrucēja tautībai un patvēruma meklētāja statusam nebija nekādas lomas notikušajā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?