Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Mīkstie sodi sāk rādīt zobus

Pagājuši septiņi mēneši, kopš spēkā stājušies strīdīgie Krimināllikuma (KL) 162. panta otrās daļas grozījumi, kas paredz maigākus sodus par netiklu darbību izdarīšanu ar bērniem (līdz 14 gadiem) un padara šo noziegumu no smaga par «mazāk smagu». Tagad lēmumos un spriedumos sāk atklāties grozījumu patiesā daba, kuru bērnu tiesību sargi sauc par cietušajiem un sabiedrībai nelabvēlīgu. Tāpēc aicina ierēdņus un deputātus pildīt pirms pāris mēnešiem solīto - labot kļūdas grozījumos.

Jau vēstīts, ka Tieslietu ministrijas (TM) iniciētās izmaiņas KL stājās spēkā pērn oktobrī, paredzot maksimālo sodu par netiklu darbību veikšanu ar mazgadīgo - brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem (iepriekš - līdz sešiem), kā arī alternatīvus sodus - arestu, piespiedu darbu, naudas sodu līdz 150 minimālajām mēnešalgām un probācijas uzraudzību vai bez tās. Tiek arī ierobežots noziegumu izmeklēšanas process - izmeklēšanas laikā policija var turēt aizdomās turēto apcietinājumā divreiz īsāku laiku - divus mēnešus. Arī lietās noilgums divreiz īsāks - pieci gadi desmit vietā. Piemēram, kādā lietā tēvu par abu meitu seksuālu izmantošanu tagad vairs nevar saukt pie atbildības, jo iestājies noilgums. Turklāt grozījumos paredzēto jauno papildsodu - probācijas uzraudzību, kas nozīmē «strādāšanu» ar dzimumnoziedznieku galvām, piemēram, par «ārstēšanu» sadzīviski dēvētās resocializācijas programmas, piemērot var tikai par noziegumiem, kas veikti pēc 2011. gada 1. oktobra. Proti, likumam, kas pastiprina sodu vai ir citādi nelabvēlīgs personai, atpakaļejoša spēka nav, Diena uzzināja TM.

Probācija - diviem

«Neviens nav padomājis, kas ar varmākām notiek šajā pārejas periodā. Ir maigāki sodi, bet ar viņiem nestrādā - par vecākiem noziegumiem nav probācijas uzraudzības,» saka Laila Rieksta-Riekstiņa, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) priekšniece. Lai arī iestādes solīja labot kļūdas grozījumos, šobrīd iestājies klusums. TM vērsās Saeimas Juridiskajā komisijā ar priekšlikumu atjaunot iepriekšējos apcietināšanas termiņus izmeklēšanas laikā aizdomās turētajiem, taču komisija 23. marta sēdē to neatbalstīja. Saskaņas centra deputāti, kuri bija pret, komisijā iesnieguši priekšlikumu, kurā vēlas atjaunot iepriekšējo - bargāku - sodu sankciju. Taču komisijas vadītāja Ilma Čepāne (Vienotība) par atbilstošāku uzskata TM priekšlikumu, tāpēc cer par to pārliecināt koalīciju un opozīciju.

Pagaidām divām personām par netiklu darbību veikšanu ar mazgadīgo piemērots papildsods - probācijas uzraudzība, vēsta Tiesu administrācijas dati. «Tas nav nekas neparasts, šī likuma norma ir jauna, izmeklēšana arī paņem diezgan ilgu laiku,» saka Valsts probācijas dienesta (VPD) direktora vietnieks Mihails Papsujevičs. Probācijas uzraudzību iziet viens notiesātais pēc jaunās 162. panta 2. daļas redakcijas. Viņu notiesāja par dzimumorgānu demonstrēšanu bērnu priekšā publiskā vietā, piespriežot 270 piespiedu darba stundas un probācijas uzraudzību uz gadu. Šobrīd VPD veic personas izvērtējumu, nosaka recidīva riskus un veicamos pasākumus. Ja būs nepieciešams, notiesātajam būs jāiziet resocializācijas programma.

Bērns smagi cieš

VBTAI saskārusies ar lietām, kurās netikļiem piemēroti arī neadekvāti maigi sodi. «Parādās sabiedrības, arī juristu nepietiekamā izpratne, ka bērnu ļoti traumējošs var būt arī noziedzīgs nodarījums, kurā nav veikts tieši dzimumakts,» saka L. Rieksta-Riekstiņa.

Arī Dienas rīcībā nonākusi informācija par stindzinošiem pāridarījumiem, kurus 2009. gadā pārcieta kāda tobrīd desmit gadus veca meitene no Latgales. Viņu dažādos laikos pa vienam bija izmantojuši trīs vīrieši, mātes paziņas. Šā gada 1. martā Latgales apgabaltiesa (tiesnesis J. Vasiļkovskis) vienu no vīriešiem par netiklu darbību veikšanu ar meiteni notiesāja ar 234 piespiedu darba stundām. Līdzīgi kā daudzās 162. panta lietās, varmāka bija licis meitenei sevi seksuāli apmierināt, arī aizskāris viņu. Otrajā lietā otram vīrietim, apsūdzētam pēc tā paša panta, tiesa (tiesnese D. Skudra) piesprieda brīvības atņemšanu uz vienu gadu, gan pieplusojot klāt vēl vienu gadu, jo 2010. gadā viņš bija notiesāts par cita - tās pašas ģimenes - bērna seksuālu izmantošanu. Trešajā lietā tiesas process vēl tikai sācies - trešajam vīrietim draud mūža ieslodzījums vai brīvības atņemšana no 10 līdz 20 gadiem. Viņu apsūdz par desmitgadīgās meitenes izvarošanu, apmierinot dzimumtieksmi pretdabiskā veidā. Apsūdzības uzturētājs visās trīs lietās prokurors Vitālijs Ņikitins bargākus sodus pirmajās divās lietās neesot prasījis: «Viss ir saskaņā ar likumu. Tas ir jautājums mūsu Saeimai - viņi pieņēma grozījumus.» Trešajā lietā gan viņš prasīšot bargu sodu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kā sodīti netikļi?

Pēc KL 162. panta 2. daļas 2010. gadā sodītas 26 personas, no kurām
14 - ar brīvības atņemšanu,
9 - nosacīti,
2 - piespiedu darbu,
1 - naudas sods

2011. g. - 22 personas, no kurām
12 - ar brīvības atņemšanu, 8 - nosacīti,
2 - piespiedu darbu
Dati: TM

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?