Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Mīlestība otrajā plānā

VĒROJOT britu rokgrupas Placebo trešo, šā gada 17.novembrī notikušo koncertu Latvijā, bija kaut kāda netverama vēsturiska mirkļa sajūta. Garām kā sapnī paskrēja visa Placebo daiļrades hronoloģija, kaut koncertā neskanēja neviena dziesma no pirmā albuma, kuru daudzi nelokāmi uzskata par labāko.

Šo spriedumu var reizē atbalstīt un pelt, jo _Placebo_, tāpat kā drīz Rīgā gaidāmā franču dueta _Air_, debijas albums ir bijis nevis kusls pirmais mēģinājums, bet dzelžaini stingrs pamatu pamats, uz kura audzis un veidojies viss turpmākais. Tāpat kā māla pikucis, kas pats par sevi ir no zemes nākusi pamatīga vērtība, pārtop funkcionālos un estētiski baudāmos priekšmetos, arī _Placebo_ gadu gaitā veidojas un mainās.

Deviņdesmitajos gados Placebo ir ieguvuši to pašu statusu, ko The Cure astoņdesmitajos: kļūdies vai šauj precīzi - tu nepārprotami esi tieši tāds, kādu tevi pazīst un mīl. Tieši tā - ne vienmēr lietojot gūst sāta sajūtu, bet mīl. Šis bija gadījums, kad mīlestība paliek otrajā plānā. Koncertā bija tāds kā vārdos neformulējams dzidrums - skaņa Arēnai Rīga neierasti perfekta, pašas grupas sniegums tāds, ka domas par kaut ko labāku pat prātā neienāk, vizuālais risinājums tikpat baudāms, jo Placebo mūziķi nekad nav bijuši no tiem, kurus vislabāk vērot aizvērtām acīm.

Bet kāpēc Arēnā tik šķidras skatītāju rindas? Kārtējo reizi pierādās, cik liela loma ir Radio SWH - jādomā, tieši reklāmas trūkums šajā medijā bija iemesls, kāpēc koncertā bija aptuveni divas reizes mazāk cilvēku nekā divas dienas pirms tam notikušajā Merilina Mensona koncertā, kuram «šokējošāko atbalstu» vai ik pēc stundas skandēja Fredis. Jo Placebo taču neapšaubāmi ir viena no Latvijā populārākajām ārzemju grupām, kurai līdzās stāv varbūt Depeche Mode, bet Mensons jau nu droši ne.

2007.gada Placebo Rīgas koncerta organizators gan domā, ka iemesls ir publikas vilšanās grupā pēc iepriekšējās reizes, kad viņi «atspēlēja» savu programmu garlaikoti un bez emocijām. Te atkal, kā jau dzīviem un elpojošiem organismiem, ir attaisnojošs iemesls - tas bija periods, kad grupā brieda iekšējais konflikts, kura atrisinājums bija bundzinieka Stīva Hjūita atlaišana. Viņa vietā nākušais par pārējiem dalībniekiem krietni jaunākais blondais un tetovējumiem noklātais Stīvs Forests, kurš ne vien stipri sit, bet arī eleganti stiepj vālītes pret debesīm, krietni sapurinājis grupu, un tā skan tik pārliecinoši kā vecajos labajos laikos, kad viņi vēl spēlēja trijatā. Kaut grupas pamatsastāvs joprojām ir trio, tagad uz skatuves ir seši cilvēki, kuri papildina Braienu Molko un Stefanu Olsdālu, spēlējot sintezatorus, ģitāras un vijoli, kas skan kā orķestris un krāšņi papildina pat dziesmas, kurās agrāk nekas tāds nav skanējis. Bet vairāku labi zināmu dziesmu neierastais skanējums nav šā koncerta vienīgais trumpis -galvenais ir emocionālā lēciena augstākais punkts, kuram, spriežot pēc vēsturiskās pieredzes, neizbēgami jāseko kritienam - atļaušos gandrīz apgalvot, ka tik labus Placebo mūziķus mēs neredzēsim vairs nekad, jo prognozējamais dabiskais apnikums ir stiprāks pat par ļoti lielu naudu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?