Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Nākotnē esot gatavi paši veidot valdību

Ar skaidru ideoloģiju, konsekventi aizstāvot nacionālās intereses un labāk parādot savu darbību valsts ekonomiskās attīstības veicināšanā, Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) nākotnē cer ne tikai būt koalīcijā, bet kļūt par politisko spēku, kas veido valdību. «Mums ir jābūt gataviem ņemt valdību pilnīgi savās rokās,» sestdien apvienības konferencē paziņoja Tieslietu ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Bordāns.

Viņa kolēģu uzstāšanās apstiprināja, ka ar šo ieceri varētu būt saistīta VL-TB/LNNK politika. Tuvākais uzdevums ir pēc nākamā gada vietējām vēlēšanām palielināt ietekmi pašvaldībās, padarot tās nacionālākas. NA partijām tagad ir neliela pārstāvniecība vietējā varā. NA aicinās likumā paredzēt iespēju pašvaldību vēlēšanās balsot no 16 gadu vecuma, informēja Jānis Dombrava.

Pagājušā gada 23. jūlijā VL-TB/LNNK paziņoja par vienotas partijas izveidi uz apvienības bāzes, bet līdz vēlēšanām to nevarēja pagūt reģistrēt, tāpēc uz Saeimu NA startēja apvienības statusā. Pēc vēlēšanām atklājās, ka VL-TB/LNNK, pārtopot par partiju, vairs nevarēs saņemt valsts finansējumu. Koalīcija ir vienojusies atbalstīt likuma izmaiņas, kas ļautu partijām kā apvienības saistību pārņēmējām pretendēt arī uz tām paredzēto finansējumu. Taču pagaidām Saeima šos grozījumus nav pieņēmusi. Vienotība, kura nonāca līdzīgā situācijā, to risināja, līdzās partijai saglabājot arī apvienību, kuru veido Vienotība un reģionālā partija Tukuma pilsētai un novadam. Taču VL-TB/LNNK šādu paralēlo politisko spēku nevēlas veidot.

Tādējādi sestdien pirms kopīgās konferences notika divu partiju - Visu Latvijai! un TB/LNNK - kongresi, kuros pārvēlēja arī vadību un valdi. Visu Latvijai! arī turpmāk vadīs līdzpriekšsēdētāji Raivis Dzintars un Imants Parādnieks, bet TB/LNNK valdes priekšsēdis ir Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle. Konferencē tika atzīts, ka ne visur abu partiju reģionālās nodaļas ir apvienojušās, dažās pašvaldībās viena partija ir koalīcijā, bet otra - opozīcijā. Toties pirms trim mēnešiem ir izveidots Nacionālās apvienības koris, kuru vada Edgars Račevskis. Tajā sestdien dziedāja arī Saeimas sekretārs Dzintars Rasnačs, Saeimas deputāts Raivis Blumfelds, kā arī frakcijas vecākais konsultants Jānis Iesalnieks. Savs koris Pa saulei ir arī Latvijas Zemnieku savienībai (LZS), taču pēdējā LZS kongresā to jau pieteica kā Garkalnes novada kori.

Ziņojumi bija sagatavoti kā prezentācijas par būtiskiem ar apvienības darbību saistītiem jautājumiem. NA līdzpriekšsēdētājs R. Dzintars stāstīja par izdarīto un arī nepaveikto, esot valdībā, kā arī minēja ieguvumus no dalības koalīcijā, kā vienu no pirmajiem nosaucot to, ka sadarbības partneri ir spiesti «kļūt nacionālāki». Taču viņš norādīja uz neproporcionālo pārstāvniecību valdībā, kur VL-TB/LNNK ir tikai divi ministri, bet Zatlera Reformu partijai - pieci, taču atbildība par valdības lēmumiem ir visiem vienāda. «Partneri ir atšķirīgi, viņi nedeg par to ideju, par kuru degam mēs,» atzina R. Dzintars, skaidrojot, kāpēc daļa apvienības priekšlikumi ir noraidīti. «Mums ir jāsaglabā savi ideāli. Mēs arī turpmāk godināsim karavīrus 16. martā,» teica R. Dzintars, kura sacīto pavadīja aplausi. «Savu identitāti saglabāt,» novēlēja arī tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš.

Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende, kura ir visu laiku pirmā Visu Latvijai! pārstāve valdībā, raksturoja tuvāko gadu ieceres - pabeigt Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) celtniecību šā gada 18. novembrī, bet 2015. gadā LNB ir jākļūst par Latvijas prezidentūras Eiropas Savienībā mājvietu. Kultūras ministre ne mirkli nenožēlo iesāktās pārmaiņas Nacionālajā operā, jo ir notikušas «izmaiņas arī attiecībās ar darbiniekiem, un te būs stingrība, mērķtiecība un kārtība». Konferencē dominēja runas ar konkrētu tematisku ievirzi, ko var attiecināt arī uz Saeimas deputātes Vinetas Poriņas uzstāšanos par valsts valodas statusu, kā arī uz Eiropas Parlamenta deputāta R. Zīles runu par Latvijas ģeopolitiskajiem izaicinājumiem, kurā bija uzsvērts, ka Krievijas ģeopolitiskās intereses Eiropā kļūst stiprākas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?