Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

NATO runās par situāciju Turcijas pierobežā

NATO galvenajā mītnē Briselē otrdien notiks 28 alianses dalībvalstu pārstāvju ārkārtas sanāksme, kuru aicināja sasaukt Turcija, lai ar sabiedrotajiem apspriestu saspīlēto situāciju Turcijas pierobežā. Tur aizvadītajā nedēļā notika asiņaini uzbrukumi, uz kuriem Ankara atbildējusi ar triecieniem džihādistu kustības Islāma valsts (IS) pozīcijām Sīrijā un Kurdistānas Strādnieku partijas (PKK) kaujiniekiem Irākā.

Ārkārtas sanāksme

Turcija kā NATO locekle izmantojusi iespēju iedarbināt alianses dibināšanas līguma 4. pantu, kas jebkurai dalībvalstij atļauj pieprasīt ārkārtas sanāksmi, ja šī dalībvalsts uzskata, ka ir apdraudēta tās teritoriālā integritāte, politiskā neatkarība vai drošība.

«Ja Turcija pieprasa šādu tikšanos, tad ir pienācis īstais brīdis, lai mēs apspriestu saspīlējumu un nestabilitāti Sīrijā, Irākā un NATO dalībvalsts robežu tuvumā,» NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs pirmdien sacīja raidsabiedrībai BBC.

Pēc pagājušajā pirmdienā Turcijas pierobežas pilsētā Suručā notikušā pašnāvnieka spridzinātāja uzbrukuma, kurā dzīvību zaudēja 32 cilvēki, Turcija sāka intensīvus gaisa triecienus IS pozīcijām Sīrijas ziemeļos, pievienojoties ASV vadītajai aliansei, kas jau kopš pagājušā gada augusta veic uzlidojumus pret džihādistiem Sīrijā un Irākā.

Ankara uzlidojumus PKK, ko Turcija, ASV un Eiropas Savienība (ES) pasludinājušas par teroristisku organizāciju, pozīcijām Irākas ziemeļos sāka nedēļas nogalē pēc tam, kad pārsvarā kurdu apdzīvotajos Turcijas dienvidaustrumu rajonos bija notikuši nāvējoši uzbrukumi policistiem un karavīriem. Turcija uzbrukumos vaino PKK, kas Turcijas valdību apsūdz sadarbībā ar IS.

PKK, kas kopš 1984. gada regulāri veikusi uzbrukumus Turcijā, pēc pret sevi vērstajiem uzlidojumiem paziņojusi, ka pārtrauc ievērot 2013. gadā noslēgto pamieru ar Ankaru.

Bažas par miera procesu

Turcijas valdība paziņojusi, ka militāro operāciju, kas vērstas pret IS un PKK, mērķis ir «neitralizēt draudus Turcijas nacionālajai drošībai». Turcijas premjerministrs Ahmeds Davutoglu norādījis, ka Ankaras militārā rīcība varot «radīt sekas, kas var izmainīt notikumu attīstību Sīrijā, Irākā un visā reģionā», viņu citē Hurriyetdailynews.com.

Savienotās Valstis paziņojušas, ka respektē Turcijas tiesības vērsties pret «teroristiem», tajā skaitā PKK. Arī NATO ģenerālsekretārs J. Stoltenbergs slavējis Ankaras iesaistīšanos cīņā pret IS, bet brīdinājis, ka triecieni kurdu nemiernieku pozīcijām var apdraudēt gadiem ilgās sarežģītās miera sarunas ar PKK. Viņam pievienojās ES ārlietu vadītāja Federika Mogerīni, kura aicināja Turcijas valdību un Turcijas kurdu līderus turpināt miera procesu.

Turcijas kurdu vidū izplatījušās aizdomas, ka cīņas pret IS aizsegā Ankara vēlas iegrožot kurdu teritoriālās ambīcijas, jo kurdu kaujiniekiem Sīrijā un Irākā ir izdevies no džihādistiem atkarot vairākas pārsvarā kurdu apdzīvotas pilsētas. Turcijas valdība baidoties, ka šie panākumi varot uzkurināt kurdu separātismu pašu mājās.

Turcijas parlamentā ievēlētās kreisi radikālās Tautas demokrātijas partijas līdzpriekšsēdētājs Selahatins Demirtašs, kurš ir kurds, paziņojis, ka Turcijas konservatīvā valdība vēlas ievilkt valsti pilsoņkarā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Labotāja ar lielo sirdi

Mēs esam viņu redzējuši daudzos seriālos un kinodarbos. Viņa ir jauna, spara pilna, pasauli redzoša. Ar ienākumiem, izglītību, dzīvesvietu, mīļoto vīrieti, ar kuru izveidojies attiecību kala...

Sārtie dzērveņu uzlējumi

Tik izcilu dzērveņu ražu kā šogad "savā" purvā – ne dārzā mākslīgi veidotā, bet tuvākajā savvaļas purvā –, līdz kuram no mājas visvieglāk aizbraukt ar mašīnu, sen neesmu redzējis. Ogas bur...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?