Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Nesies kā dulls

«Jau te pie pieturas viņš neuzvedās adekvāti,» saimniecības preču veikala vadītāja Žanna atceras, kā sestdien 23. autobusa vadītājs pašā Baložu centrā gandrīz ietriecās maršruta taksometrā. Uzņēmis pasažierus, viņš esot lielā ātrumā aiztraucies ar vaļējām durvīm pa ielas vidu Rīgas virzienā. «Zvanīju policijai, bet man teica, ka viņš tur jau guļ beigts,» nosaka Žanna.

Pašvaldības uzņēmuma Rīgas satiksme (RS) autobuss ar septiņiem pasažieriem noskrēja no ceļa aptuveni pusotru kilometru tālāk. Uz asfalta palikušie riepu nospiedumi ļauj spriest, ka, izņemot līkumu, šoferis nav laikus iztaisnojis riteņus, iebraucis pretējā braukšanas joslā, pēdējā brīdī metis stūri atpakaļ, bet ceļa labajā pusē noskrējis no tā, apgāzies un atsities pret koku.

Avārijā gāja bojā pats vadītājs un divas pasažieres - 19 gadu vecas jaunietes. Pēc iedzīvotāju stāstītā, viņi no lielā trieciena tika izsviesti no autobusa salona caur logu. Vēl četri transportlīdzeklī braucošie guva dažādas traumas.

Sākot maiņu, bijis skaidrā

Sākotnēji kā avārijas iemeslu policija pieļāva šofera - 59 gadus vecā Raimonda - nāves iestāšanos veselības pasliktināšanās dēļ, taču pirmās medicīniskās ekspertīzes pirmdien jau liecināja, ka viņš bijis stiprā alkohola reibumā. Viņa organismā konstatētas 2,4 promiles alkohola, vēsta aģentūra LETA.

Uzņēmumā RS gan apgalvo, ka, sākot maiņu ap plkst. 13.00, viņš nebija dzēris. Ikreiz pirms brauciena RS šoferim ir jāsaņem narkologa atzinums par 0,00 promilēm izelpā, tad ārsti parasti arī pārbauda, vai transporta vadītājiem nav noguruma pazīmju. Tā tas esot bijis arī šajā reizē, tādēļ RS pārstāvjiem ir grūti pateikt, kurā brīdī viņš salietojies alkoholu.

«Mums ir stingrākas prasības nekā vienā otrā lidsabiedrībā,» uzsver RS pārstāvis Viktors Zaķis. Uz jautājumu, vai šim autobusa vadītājam iepriekš bijušas problēmas ar alkohola lietošanu, V. Zaķis atbild: «Ja viņam tādas būtu bijušas, domājat, ka viņš strādātu par šoferi.» Bojāgājušā autobusa vadītāja stāžs bija 20 gadu, RS viņš strādājis septiņus.

Dod 10 dienas

Baložu galapunktā sastaptais Raimonda kolēģis Valdis mirušo pārāk labi nav pazinis, taču apgalvo, ka viņš «nav no pļēguriem», varbūt vienīgi brīvdienās iedzēris. Sapratis, ka Raimonds bijis stiprā reibumā, Valdis pieļauj, ka tas no lielā stresa darba dēļ: «Algas normālas mums nemaksā. Man pašam 400 laši mēnesī sanāk. Kas tā par algu? Bet jāstrādā daudz. Šodien pamodos 3.45, pa dienu dažas stundas brīvas, mājās būšu pēc 20.00.»

Sastaptie baložnieki stāsta, ka grādīgo pudeles atrastas avārijas vietā, tādēļ vietējie pārliecināti, ka šoferis dzēris, vadot autobusu. Turklāt maršrutā Abrenes iela-Baloži viņš kā dulls esot braucis visu pēcpusdienu. Kāda veikalniece stāsta, ka pasažieri viņam aizrādījuši. Neilgi pirms negadījuma kāda sieviete arī esot mēģinājusi saukt palīgā glābējus, zvanot pa tālruni 112. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā gan neapstiprina, ka šāds zvans būtu saņemts.

Līdztekus policijas ierosinātajam kriminālprocesam sākta iekšējā izmeklēšana uzņēmumā, lai pārbaudītu dokumentāciju par šofera veselības stāvokli un autobusa tehnisko stāvokli pirms izbraukšanas. Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) uzdevis RS vadībai desmit dienu laikā izstrādāt plānu, kā pastiprināt autovadītāju kontroli.

Abas jaunietes Janu un Olgu, kurām brauciens kopā ar dzērušo sabiedriskā autobusa šoferi izrādījās liktenīgs, pirmdien negadījuma vietā pieminēja viņu vecāki un draugi. Aizdedzinot svecītes un noliekot ziedus, viņi izplūda asarās, un meitenes balsī raudāja.

Bojāgājušās bija draudzenes, mācījās 12. klasē un sēdēja vienā skolas solā, Dienai stāsta Rīgas 13. vidusskolas skolotāja Tatjana. Viena no viņām dzīvoja Baložos, un sestdien abas kopā gatavojās matemātikas olimpiādei, kurai bija jānotiek svētdien. «Sirds sāp,» saka Tatja un piebilst, ka skolā visi pārdzīvo notikušo.

RS sola izmaksāt bojāgājušo pasažieru ģimenēm kompensāciju, taču tās apmērs atklāts netiek.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?