Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

No Tautas partijas izslēgto Ābiķi pārsteidz pamatojums

Saeimas deputāts Dzintars Ābiķis, kuru Tautas partijas valde pirmdien vienbalsīgi izslēdza no partijas, jo viņš pagājušajā ceturtdienā atbalstīja nekustamā īpašuma nodokļa likuma grozījumu nodošanu komisijām, Dienai atzina: «Esmu sarūgtināts, kā tas notika, jo mani neviens neuzaicināja uz valdes sēdi, un mani pārsteidza arī pamatojums.

» TP valde uzskata, ka balsojumā Dz.Ābiķis ir rīkojies pretēji partijas viedoklim TP principiāli svarīgā jautājumā. TP bija pret nodokļu sloga palielināšanu un līdz ar to neatbalstīja arī mājokļu nodokļa ieviešanu. Pagaidām sekotāju Dz.Ābiķim nav un runāt par partijas šķelšanos vēl nevar.

«Es neesmu gatavojies balsot par nodokļu paaugstināšanu, bet tikai par to, ka šis jautājums Saeimā ir jāizskata, jo nevēlos, ka mēs izskatāmies bezatbildīgi starptautisko aizdevēju acīs,» Dienai sacīja Dz.Ābiķis. Viņš ziņu par izslēgšanu vispirms uzzinājis no žurnālistiem, un tad viņam piezvanījis arī TP priekšsēdis Mareks Segliņš un to paziņojis. Par saviem tālākajiem plāniem Dz.Ābiķis atturējās runāt, piesardzīgi vērtējot iespēju pievienoties citam politiskajam spēkam. Arī ar tādu vēlmi daži bijušie kolēģi saista viņa pēdējā laika aktivitātes. Dz.Ābiķis par kļūdainu uzskatīja Māra Kučinska nomaiņu frakcijas vadītāja amatā, kā arī Antas Rugātes virzīšanu Saeimas prezidijā, redzot, ka viņa nebauda citu partiju pārliecinošu atbalstu. Ar M.Kučinski Dienai sazināties neizdevās, un bija neoficiāla informācija, ka atsevišķi valdes locekļi lūguši viņu atturēties no komentāriem.

Dz.Ābiķis neprognozē TP panākumus 10.Saeimas vēlēšanās, 5% barjeras pārvarēšanu pieļaujot tikai tad, ja sarakstā ir arī TP dibinātājs Andris Šķēle. Bija izskanējis, ka Dz.Ābiķi varētu neiekļaut Saeimas vēlēšanu kandidātu sarakstā viņa izteikumu dēļ. Tāpēc viņš, demonstrējot savu pozīciju, varētu vēlēties pievērst uzmanību. Pilsoniskās savienības līderis Ģirts Valdis Kristovskis bija paziņojis, ka PS, Jaunā laika un Sabiedrības citai politikai konsolidācijās procesā apvienībai aicinās pievienoties arī gaišos spēkus no vecajām varas partijām. Dz.Ābiķis par šādu iespēju vēl nebija gatavs izteikties. Ģ.V.Kristovskis Dienai atzina - ja Dz.Ābiķis izteiktu vēlēšanos pievienoties, šāda iespēja noteikti tiktu izskatīta. Viņaprāt, Dz.Ābiķi labāk pazīst Saeimas PS frakcijas deputāti. Viens no viņiem Kārlis Šadurskis Dienai sacija, ka ne tikai TP frakcijā, bet arī reģionu biedru vidū esot daudz cienījamu cilvēku, kas būtu labs papildinājums apvienībai.

Pirms TP dibināšanas kongresa 90.gadu otrajā pusē, kad bija kritusies Latvijas ceļa popularitāte, to toreiz pameta trīs LC dibinātāji - Ģ.V.Kristovskis, Jānis Lagzdiņš un Dz.Ābiķis. Viņš TP ienāca «komplektā ar J.Lagzdiņu», kuru vienīgo no ceļiniekiem A.Šķēle bija aicinājis iesaistīties TP. J.Lagzdiņš vēl nav gatavs sekot savam politiskajam domubiedram, taču viņš pirmdien pieļāva - ja TP deputāti jutīsies diskomfortā, redzot, ka partijas iekšienē nespēj īstenot savus mērķus un tiek ignorēti, tad sekotāji var būt. «Partijas spēks nav bezierunu paklausībā, bet domu dažādībā, un to Tautas partijai vajadzētu atcerēties,» sacīja J.Lagzdiņš. No TP iepriekš ir izslēgts Aleksandrs Kiršteins un Aigars Štokenbergs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?